Maignan, Leao és Giroud a hős – a Milan 16 év után elődöntős

Vágólapra másolva!
2023.04.18. 20:51
null
Giroud öröme a gólja után (Fotó: Getty Images)
Az AC Milan a BL negyeddöntő visszavágóján nagyon sokáig úgy is vezetett 1–0-ra a Napoli vendégeként, hogy Oliver Giroud a gólja előtt kihagyott egy tizenegyest. A második félidőben Mike Maignan is védett egy tizenegyest, Victor Osimhen pedig ugyan a hajrában egy fejessel egyenlített, de a Milan nyerte a párharcot 2–1-es összesítéssel.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
NAPOLI (olasz)–AC MILAN (olasz) 1–1 (0–1)
Nápoly, Diego Armando Maradona Stadion, 52 728 néző. Vezette: Marciniak (lengyel)
NAPOLI: Meret – Di Lorenzo, Rrahmani (Östigard 74.), Juan Jesus, Mário Rui (Olivera 34.) – Ndombele (Elmas 63.), Lobotka, Zielinski (Raspadori 74.) – Politano (Lozano 34.), Osimhen, Kvarachelia. Vezetőedző: Luciano Spalletti
AC MILAN: Maignan – Calabria, Kjaer, Tomori, T. Hernandez – Tonali, Krunic – Brahim Díaz (Junior Messias 59.), Bennaszer, Rafael Leao (Saelemaekers 84.) – Giroud (Origi 68.). Vezetőedző: Stefano Pioli
Gólszerző: Osimhen (90+3.), ill. Giroud (43.)

Az első mérkőzésen: 0–1
Továbbjutott: az AC Milan 2–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

Volt miért visszavágnia Luciano Spalletti együttesének, ugyanis az AC Milan áprilisban kétszer is legyőzte BL-negyeddöntős riválisát, hiszen előbb a bajnokságban otthon szaladt bele egy 4–0-s pofonba a nápolyi csapat, majd a Bajnokok Ligája legjobb nyolc csapata között az első meccset a piros-feketék nyerték Milánóban 1–0-ra. Ezúttal a hazaiaknál rendelkezésre állt a nigériai gólvágó, Osimhen is, aki első meccsét játszotta ebben az idényben a Milan ellen.

A Napoli a tétnek megfelelő elánnal kezdett és már az első percekben kapuja elé szegezte ellenfelét, de Maignannak ekkor még nem akadt dolga, igaz, előbb a védőknek kellett blokkolnia Kvarachelia lövését, majd Politano kísérlete sem sokkal ment mellé.

A gólhoz mégis a Milan állt közelebb, amikor a Rafael Leaóval szemben elkövetett Mário Rui-szabálytalanság miatt büntetőhöz jutottak a vendégek a félidő derekán, de Giroud balra tartó lövését bravúrral védte Meret. Néhány perccel később pedig ismét a francia támadó került nagy helyzetbe, de 12 méterről, középről leadott lövését is hasonlóan nagy védéssel hatástalanította a hazai kapus.

A két nagy Milan-lehetőség mellett előbb Juan Jesus fej-, aztán Politano és Mário Rui lábsérülése is megakasztotta a Napoli lendületét, s utóbbi két játékost hamar le is kellett cserélnie Spallettinek, miközben a szünet előtt épp Giroud szorult hosszas ápolásra.

Aztán a 43. percben harmadik nagy helyzetét már gólra váltotta a világbajnok francia, miután Rafael Leao a saját térfelének közepéről indított szólója után hozta kihagyhatatlan helyzetbe Giroud-t.0–1



A szünet előtt ugyan Osimhen is betalált, de gólját kezezés miatt érvénytelenítette a lengyel játékvezető, Szymon Marciniak.

A második félidő rögtön egy nagy Kvarachelia-helyzettel indult, de hiába próbálkoztak becsülettel a hazaiak, a nagyszerűen védekező vendégek esélyt sem adtak Kvaracheliáéknak az egyenlítésre, hiszen a kapu közelébe nem kerültek Osimhenék, az átlövések pedig nem jelentettek veszélyt Maignan kapujára.

Úgy tűnt, az utolsó tíz percet mégis döntetlenről kezdik a felek, hiszen Di Lorenzo jobb oldali beadását Tomori kézzel blokkolta a tizenhatoson belül, de Kvarachelia büntetőjét Maignan védte!

A Napoli a 93. percben Raspadori beadása után Osimhen fejesével ugyan egyenlített (1–1), a hosszabbítást már nem tudta kiharcolni, így a Milan 2007 óta először jutott elődöntőbe a Bajnokok Ligájában, akkor pedig a Liverpool elleni fináléban meg is nyerte a sorozatot.


PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK.A Milan ugyan nem nyert, de 2–1-es összesítéssel továbbjutott.

90+3. perc. Olivera kapott sárga lapot.

90+3. perc. EGYENLÍTETT A NAPOLI. Raspadori jobb oldali beadásából az előrevetődő Osmhen fejelt gólt. 1–1

91. perc. Maignan előbb Ostigard fejesét védte, majd Osimhen beadását húzta le.

4 perc a hosszabbítás, ennyi idő választja el a Milant a 13. BEK/BL döntőjétől.

84. perc. Leao helyére Saelemaekers állt bbe.

52 11-esből csak 33-at rúgtak be Maginan ellen a pályafutása során.

82. perc. Maignan kivédte Kvarachelia 11-esét!

80. perc. A NAPOLI IS 11-EST LŐHET. Tomori karjában akadt el a labda a tizenhatoson belül. Az első ítélet az, hogy 11-es következik a Napoli javára.

A Milan a 2007-es BL döntő után a jelenlegi idényig mindössze egyetlen párharcot tudott megnyerni a sorozat egyenes kieséses szakaszában – ebben az idényben a mostani lehet a második, és ez elődöntőt érhet, 16 év után újra.

75. perc. Zielinski helyett Raspadori jött be.

74. perc. Rahmani a fejes után le is megy, láthatóan húzza a lábát, a norvég Östigard váltotta.

73. perc. Jobb oldali beadásból Rahmani fejelte a kapu tetejére a labdát tíz méterről.

71. perc. Lozano beadását Krunic mentette szögletre Osimhen elől, akit szinte teljesen eltűntetnek a milánóiak ezen a meccsen eddig.

68. perc. Giroud lement, a születésnapos, ma 28 éves Origi állt be a helyére.

Ez a Giroud-gól döntheti el a meccset, ezzel szerezték meg a vezetést a vendégek az első félidőben.

64. perc. EZ MOST EGY NAGY NAPOLI HELYZET VOLT. Bal oldali szögletre a hosszún üresen érkezett Olivera, de az ötösről mellé fejelt.

63. perc. Ndombele helyett Elmasz állt be.

60. perc. Lozano vezette keresztbe a labdát, távoli lövése elkerülte a kaput.

59. perc. Brahim Díaz helyére Messias állt be.

58. perc. KVARACHELIA NAGYON ÖNZŐ TOVÁBBRA IS. Most nyolc méterről lőtt balról egy újabb cselsorozat után, ezúttal is hiába várták a társak, hogy passzoljon.

Calabria mellett Kjaer és Tomori is nagyon jól játszik a Milan védelmében.

56. perc. Ndombele és Kvarachelia lövését is blokkolták a vendégek, majd Calabria szabadított fel.

A Napoli továbbra is nagy labdabirtoklási fölényben játszik, de nem jönnek a hazai helyzetek.

48. perc. Theo Hernández kapott sárga lapot.

46. perc. Akárcsak az első félidő elején Kvarachelia addig cselezgetett a bal oldalon, amíg helyzetbe nem került, de az alapvonal közeléből leadott lövése a kapu mögé ment.

Elkezdődött a második félidő, a szünetben nem volt csere.

Statisztikák:

Az első félidő statisztikái (fotó: eredmenyek.com)
Az első félidő statisztikái (fotó: eredmenyek.com)

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. Rendkívül érdekes meccset játszanak eddig a felek, hiszen a Napoli sokszor hosszú percekig a tizenhatosa előteréből is alig-alig engedi ki a Milant, de a milánói retesz egyelőre tökéletesen, hiba nélkül működik, így nagy ziccereket nem tudnak kialakítani a hazaiak. Ellenben a vendégek két nagy helyzetet, köztük egy 11-est is kihagytak, viszont a harmadik lehetőségét Leao nagy szólója után már gólra váltotta Giroud. Így egy félidő után összesítésben 2–0-ra vezet a negyeddöntő visszavágóján a Milan.

45+7. perc. Di Lorenzo is kapott egy sárga lapot buktatásért.

45+6. perc. Maignan előbb kapott egy sárga lapot időhúzásért, majd a Napoli szögletét remek mozdulattal a mezőnybe bokszolta.

Giroud az ötödik játékos a BL történetében, aki 36 évesen gólt szerzett a BL egyenes kieséses szakaszában.

Giroud a második francia játékos a BL történetében Henry után, aki a sorozat ezen szakaszában két különböző csapatban is gólt tudott szerezni (Chelsea és Milan).

45+4. perc. Osimhen-kezezés után szabadrúgás kifelé.

45+1. perc. Tonali kapott sárga lapot, ha továbbjut a Milan, nem játszhat az elődöntő első meccsén.

43. perc GÓÓÓL, VEZET A MILAN, GIROUD EZT MÁR BELŐTTE! De Leaoé az érdem, aki az Ndombelétől ajándékba kapott labdával a saját tizenhatosától indult meg a Napoli kapuja felé, végigvitte a pályán, majd balról középre passzolt és Giroud-nak az ötösről már sikerült a kapuba lőnie. 0–1

41. perc. Egy bal oldali beadásra érkezne Osimhen középen, de leütközik őt Hernándezék, a levágódóból pedig Ndombele lőtt, de veszélytelen volt a kapura a kísérlet.

Victor Osimhent is nagyon őrzik a vendégek (Fotó: Getty Images)
Victor Osimhent is nagyon őrzik a vendégek (Fotó: Getty Images)

37. perc. Leao mintaszerű becsúszással rúgta szögletre a labdát Lozano elöl. 11-est szeretnének a hazaiak, de nem történt szabálytalanság.

34. perc. Egyszerre kettőt kell cserélnie a Napolinak sérülés miatt. Lozano váltotta Politanót, Mário Ruít pedig Olivera.

Lozano már melegít is.

31. perc. Politano menne el a jobb oldalon, Hernández mintaszerűen szerelte, de az olasz szélső rosszul lépett, úgy tűnik megsérült a bokája.

28. perc. GIROUD EZT IS KIHAGYTA! A francia csatár 12 méterről, estében, nagy helyzetből lőhetett, de a kivetődő Meret ezt is védte. A kipattanó után Leao távolról az égbe bombázott.

26. perc. Jobbról belőtt labdából Zielinski lőtt 15 méterről, de Maignannak nem okozott gondot a lapos labda.

Giroud kihagyott 11-ese
Giroud kihagyott 11-ese

7:1 a lövések aránya a Napoli javára, de a legnagyobb helyzetet, a 11-est a Milan hagyta ki.

A 2005-ös, a Liverpool ellen elveszített BL-döntő után, Andrij Sevcsenko rontását követően Giroud az első Milan-játékos, aki 11-est hibázott a Bajnokok Ligájában.

22.perc. Meret kivédte Giroud kissé balra tartó 11-esét.

Ennél az esetnél járt a 11-es a Milannak a Leaóval szemben elkövetett szabálytalanságért (Fotó: AFP)
Ennél az esetnél járt a 11-es a Milannak a Leaóval szemben elkövetett szabálytalanságért (Fotó: AFP)

21. perc. AZ ELSŐ TÁMADÁSÁBÓL 11-ESHEZ JUT A MILAN! Leao akadt fenn Márió Ruíban a tizenhatoson belül.

20. perc. Újabb Politano lövés balról, ezúttal a 16-os vonaláról, de ez is jócskán mellé ment.

19. perc. Calabria most éppen Osimhen elől mentette szögletre Politano ívelését – az ötödik szögletét végezhette el a hazai csapat, de ebből sem lett helyzet.

Osimhen eddig még nem sokszor ért labdába – nem véletlenül trtanak tőle a Milannál, 25 gólos ebben az idényben, négyet szerzett a BL-ben.

Jól jellemzi az első perceket a kép: a Napoli birtokolja többet a labdát, de általában két Milan játékos kerül szembe a labdát birtokló nápolyival (Fotó: Getty Images)
Jól jellemzi az első perceket a kép: a Napoli birtokolja többet a labdát, de általában két Milan játékos kerül szembe a labdát birtokló nápolyival (Fotó: Getty Images)

14. perc. Milan-szabadrúgás a Napoli térfelének közepéről, balról, de Tonali ívelése nem jelent veszélyt, a kimozduló Meret lehúzta a labdát.

13. perc. Politano kissé jobbról, 24 méterről, ballal jócskán a kapu mellé lőtt.

11. perc. Bennaszer a saját tizenhatosa előtt harcolt ki Kvaracheliával szemben szabadrúgást, így jutott egy kis levegőhöz a milánói csapat...

10. perc. Beszorult a Milan. De az újabb Napoli-helyzetből sem alakult ki helyzet, köszönhetően többek között Kjaernek, aki el tudott fejelni egy beadást a kapu előteréből, majd üggyel-bajjal felszabadítottak a vendégek.

9. perc. AZ ELSŐ LÖVÉS! Kvarachelia a bal szélről cselezte be magát a tizenhatosra, majd éles szögből, a 11-es ponttal egy magasságból lőtt, de a vetődő Maignan könnyedén védte a rövidre tartó labdát.

Egymás után három szögletet is lőhetett a Napoli, de közvetlen gólhelyzet egyikből sem alakult ki.

5. perc. Mário Ruí bal lábbal vette célba a kaput a szabadrúgásból, szögletre blokkoltak a vendégek.

5. perc. Kvarachelia harcolt ki szabadrúgást 26 méterre a kaputól.

3. perc. Egy hosszú, pontatlan előre passzolt labda Maginanig jut – az első percekben a Napoli birtokolja többet a labdát, de kissé pontatlan a játékuk, így helyzetig még nem juthattak el.

A Milan 2007 után juthatna be ismét a BL elődöntőjébe (akkor a milánóiak meg is nyerték a sorozatot), a Napoli először kerülhetne a négy közé a legrangosabb európai kupasorozatban.

A MILAN KEZDTE A MECCSET.

A Napoli kékben, a Milan piros-feketében játszik.

Napoli-szurkolók a Milan szállodája előtt hétfőn éjszaka – nem aludhattak nyugodtan a Nápolyba már tegnap megérkező vendégek.


Nápolyi szempontból a legfontosabb hír a kezdő sípszó előtt: a sérüléséből felépült Victor Osimhen visszatért a Napoliba.

A hazaiaknál a sárga lapok miatt hiányzó Kim helyett Juan Jesus kezd, az első meccsen kiállított Anguissa helyén pedig Ndombele.

A Milan ugyanazzal a csapattal kezd, mint a múlt heti, 1–0-ra megnyert első meccsen.


Már a meccs előtt minden szem Victor Osimhenre szegeződött – az ő játékán sok múlhat a Milan ellen (Fotó: uefa.com)

ELŐZMÉNYEK

♦ A Napoli az év első hónapjában, január végén álomszerű formába lendült, ugyanis január 21. és március 19. között 11 tétmeccsből tízet megnyert (csak a Lazio elleni bajnokin kapott ki). A Serie A-ban közel húszpontos – ami azóta 14-re csökkent – előnyre tett szert a tabella élén, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében pedig úgy intézte el kettős győzelemmel a Frankfurtot, hogy az 5–0-s összesítés a németekre nézve volt hízelgő, ráadásul több fogadóirodánál már a második leg­esélyesebb gárdának számított a végső győzelemre a BL-ben.

♦ A válogatott szünet után után jött az éles fordulat, amelyet az vezetett fel, hogy a Napoli húzóembere, Victor Osimhen sérülten tért vissza Nigériából a válogatott mérkőzésekről, nélküle pedig a csapat kétszer is kikapott a Milantól: előbb a bajnokságban jött a hideg zuhany (0–4 a Diego Maradona Stadionban), majd a BL-negyeddöntőjének első felvonásán (0–1 a San Siróban).

♦ A milánóiak egész tavasszal hullámzó formája nem javult számottevően, kizárólag az említett két Napoli elleni meccsen játszott jól (jobban) Stefano Pioli alakulata az utóbbi időben – még a Tottenham elleni nyolcaddöntő két mérkőzése is hagyott kívánnivalót maga után, a bajnokságban pedig a Bologna és az Empoli ellen is csak döntetlenre futotta a csapat erejéből –, de tekintve, hogy most ismét a déliekkel találkoznak, az ezeken a mérkőzésen nyújtott produkció bőven elegendő lenne a továbbjutáshoz. Másrészt azért négy tétmeccsen sorozatban veretlen a Milan, legutóbb éppen egy hónapja, az Udinesétől kapott ki a bajnokságban 3–1-re.

♦ A statisztika vegyes képet mutat, mert egyrészt a Milan 44 alkalomból 38-szor továbbjutott a nemzetközi porondon, ha megnyerte az első mérkőzést hazai pályán, továbbá a Napoli utoljára 2018 augusztusában tudta házigazdaként legyőzni mostani vendégét (3–2 a bajnokságban), a jelen esetben továbbjutást érő két góllal pedig 2016-ban nyert legutóbb vendéglátóként (4–2 szintén a Serie A-ban).

♦ Ugyanakkor a Napoli mellett szól, hogy a csapat 2017 óta nem kapott ki a Bajnokok Ligájában hazai pályán, a Manchester Citytől közel hat éve elszenvedett vereség óta kilenc győzelem és három döntetlen a kékek mérlege, akik a legutóbbi négy fellépésükön egyszer két góllal, háromszor pedig három góllal nyertek.

♦ A mérkőzésre készülő Luciano Spallettinek az egyik szeme sír, a másik nevet, két alapemberét (Andre-Frank Zambo Anguissa, Kim Min Dzse) ugyanis eltiltás miatt kénytelen nélkülözni, ugyanakkor visszatérhet a csapatba a legfontosabb láncszem, Victor Osimhen. A nigériai csatár a Verona elleni szombati bajnokin (0–0) már beszállhatott az utolsó húsz percre, és ráhangolódásképpen lécre lőtt egy labdát.

♦ Eközben a Milant edző Stefano Pioli a BL-mérkőzéshez képest a kapus Mike Maignant kivéve senkit sem jelölt a kezdőbe a Bologna elleni bajnokin (1–1), ám a Napoli ellen minden bizonnyal ugyanazokat küldi harcba, akiknek az első meccsen is bizalmat szavazott. (GY. B., P. K.)

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
21.00:
Napoli (olasz)–Milan (olasz) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
Nápoly. V.:
Marciniak (lengyel)

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
MILAN (olasz)–NAPOLI (olasz) 1–0 (1–0)
Milánó,
San Siro, 74 742 néző. Vezette: Kovács I. (romániai)
MILAN:
Maignan – Calabria, Kjaer, Tomori, T. Hernandez – Tonali, Krunic – B. Díaz (Rebic, 80.), Bennaszer (Saelemaekers, 67.), R. Leao – Giroud.Vezetőedző:Stefano Pioli
NAPOLI:
Meret – Di Lorenzo, Rrahmani, Kim Min Dzse, Mário Ruí (Olivera, 81.) – Anguissa, Lobotka, Zielinski (Ndombele, 81.) – Lozano (Raspadori, 69.), Kvarachelia (Politano, 81.), Elmasz. Vezetőedző: Luciano Spaletti
Gólszerző:
Bennaszer (40.)
Kiállítva:
Anguissa (74.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik