Déja vu: a Bayern Coman góljával nyert a PSG ellen

Vágólapra másolva!
2023.02.14. 20:49
null
Coman volt a Bayern nyerőembere (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München 1–0-ra legyőzte a Paris Saint-Germaint idegenben az első mérkőzésen.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
PARIS SAINT-GERMAIN (francia)–BAYERN MÜNCHEN (német) 0–1 (0–0)
Párizs,
Parc des Princes, 46 435 néző. Vezette: Oliver (angol)
PSG: G. Donnarumma – Hakimi (Kimpembe, a szünetben), S. Ramos, Marquinhos, Nuno Mendes – Zaire-Emery (F. Ruiz, 57.), Danilo (Vitinha, 75.), Verratti, Soler (Mbappé, 57.) – Messi, Neymar. Vezetőedző: Christophe Galtier
BAYERN:
Sommer – Pavard, De Ligt, Upamecano – Joao Cancelo (A. Davies, a szünetben), Kimmich, Goretzka, Coman (Gnabry, 76.) – L. Sané (Stanisic, 90.), Musiala (Gravenberch, 87.) – Choupo-Moting (Th. Müller, 76.). Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző:
Coman (53.)
Kiállítva: Pavard (90+2.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A PSG a meccs elején átadta a területet a Bayernnek, és kontrákra rendezkedett be. A bajorok annyira nyomás alá helyezték a védelmet, hogy a párizsiak eleinte nagyon nehezen tudtak bármit is kezdeni a labdával, már ha nem veszítették el gyorsan a saját térfelükön. Viszont a hazaiak nagyon veszélyessé váltak, amikor át tudtak menni ellentámadásba.

A Bayern jóval többször lőhetett kapura, de igazán gólveszélyes lehetősége Julian Nagelsmann csapatának sem adódott. A 43. percben Joshua Kimmich lőtt távolról, Gianluigi Donnarumma szépen vetődve védte a jobb alsó sarokba tartó labdát. A félidő hosszabbításában Lionel Messi 30 méterről végezhetett el szabadrúgást, de a világbajnok argentin a sorfalat találta el – maradt a 0–0.

Az 53. percig kellett várni az első gólra. Alphonso Davies átívelte a labdát a bal oldalról a jobb oldalon helyezkedő, korábbi PSG-játékos Kingsley Comanhoz, aki kapásból kapura lőtt. A labda hiába érkezett Donnarumma lábához, az olasz csak hozzáért, de nem tudta védeni a lövést.

A Bayern közel járt a második gólhoz is, ám a 63. percben Eric Maxim Choupo-Moting a kapufát találta telibe.

A 74. percben nagyszerű kontra végén a csereként beálló Kylian Mbappé bevette a vendégek kapuját, de lesről, így maradt a bajor vezetés. A hajrában Christophe Galtier együttese mindent megtett az egyenlítés érdekében, és a 82. percben Mbappé ismét a kapuba lőtt, ám ezúttal az előkészítő Nuno Mendes volt lesen.

Messinek sem jött össze a gól. A ráadás perceiben Benjamin Pavard-t hiába állították ki második sárga lap után, ez már nem változtatott semmit. A Bayern így egygólos előnnyel várhatja a müncheni visszavágót, amelyet március 8-án rendeznek meg. 0–1

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+4. perc: ITT A VÉGE, A BAYERN MEGNYERTE A MÉRKŐZÉST

90+2. perc: Pavard vágta fel Messit a tizenhatos jobb oldalánál, Oliver egyből felmutatta a sárga lapot. A probléma az, hogy ez a második volt a franciának, így néhány perccel hamarabb mehet zuhanyozni a többieknél.

Négy perce maradt a PSG-nek.

90. perc: Stanisic érkezett Sané helyére.

87. perc: Musiala hagyta el a pályát, Gravenberch jött be.

86. perc: Neymar kapott sárgát, amiért felborította Kimmichet.

86. perc: SOMMER VÉDETT! Vitinha tüzelt egy lepattanó után a tizenhatoson belülről, de egyenesen Sommert találta telibe, aki megfogta a labdát.

84. perc: DE LIGT MENTÉSE! Megint a bal szél okozott gondot a Bayernnek, Mendes visszagurításából Messi lőhetett. De Ligt lábáról lepattant a labda, szöglet a PSG-nek. Most remekül játszanak a hazaiak.

83. perc: NINCS EGYENLÍTÉS! Szép támadást vezetett a PSG, Neymar remek labdát adott Mendesnek, aki Mbappét szoglálta ki – a csatárnak csak az üres kapuba kellett passzolnia. Már örültek a hazaiak, amikor jött a VAR, s érvénytelenítette a gólt, mert Mendes lesről indult. Ez néhány centin múlt.

82. perc: NAGY HELYZET MARADT KI! Messi vesztett labdát a félpályánál, Musiala sokáig vezette azt, majd Müllernek passzolt, aki 16 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt.

76. perc: Gnabry és Müller állt be Coman és Choupo-Moting helyére.

75. perc: Vitinha jött Pereira helyére.

73. perc: SOMMER-BRAVÚR! Mbappé ziccerben találta magát, faképnél hagyta a Bayern védőt, ám Sommer eszén nem tudott túljárni a francia csatár. A kipattanónál Neymar lőhetett, s Pavard remekül blokkolt, majd az újabb lövésnél ismét Sommer védett. A második kipattanót az üres kapuba passzolta Mbappé, de méteres lesen volt.

70. perc: Kimpembe buktatott a jutalma egy sárga lap.

64. perc: MEGINT DONNARUMMA! Pavard fejelt a szöglet után, az olasz válogatott kapus bravúrt bemutatva ütötte oldalra a labdát. A kipattanóra Choupo-Moting érkezett, de a partjelző lest intett.

63. perc: KAPUFA! Musiala nagyon csúnyán megverte a balbekket, majd visszagurított a tizenhatoson belül Choupo-Motingnak. A csatár szépen perdített a kapu felé, Donnarumma ujjheggyel még beleért, így a kapufáról ment ki a labda szögletre.

63. perc: Lionel Messi a tizenhatoson belül kapta meg a labdát, az argentin azonban nem lőtte el, hanem be akart sétálni a kapuba.

62. perc: Choupo-Moting jobb oldali beadás után kapásból lőtt jobbal, de Donnarumma ezúttal szépen védte a próbálkozást.

Eközben a Bayern szurkolók a vendégszektorban: „70 euro? Mi nem Neymar vagyunk!”

 


 

57. perc: kettőt cseréltek a hazaiak: Fabián Ruiz Zaire-Emeryt váltotta, Mbappé Soler helyére érkezett.

53. perc: VEZET A BAYERN MÜNCHEN! Alphonso Davies a bal szélről tökéletes labdát küldött középre, Kingsley Coman pedig jobbal, kapásból bebelsőzte a labdát Donnarumma kapujába. Az olasz talán védhette volna, de ez a lényegen már nem változtat – vezet a Bayern München! 0–1

50. perc: Zaire-Emery húzott el a jobb oldalon, a laposan belőtt labdájánál becsúszva kellett mentenie az egyik Bayern-védőnek.

49. perc: Choupo-Moting iramodott meg a labdával, s két védőre vezette rá – a tizenhatosnál megakadt a kameruni támadó, pedig ebből nagy lehetőség alakulhatott volna ki.

46. perc: a Bayernnél Joao Cancelo helyén Alphonso Davies folytatja, a PSG-ben Hakimi jött le, s Kimpembe állt be.

46. perc: jöhet a folytatás.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: az első félidő Lionel Messi szabadrúgásával ért véget – az argentin a sorfalba vágta a labdát, a felek ezzel mehetnek pihenőre.

43. perc: SZÉP VÉDÉS! Coman ismét megverte Hakimit a bal oldalon, a beadását Ramos fejelte ki pont középre. Kimmich átvette, majd egyből lőtt, de Donnarumma szépen ért le a lapos lövésre, ki se jött róla a labda.

34. perc: Coman tolta meg a labdát, majd a tizenhatos sarkáról a rövid alsót vette célba, de Donnarummának nem kellett védenie.

30. perc: Coman a bal szélről remekül tekerte középre, Choupo-Moting Mendes szorításában fejelt az ötösről, de nem találta el a kaput.

29. perc: Kimmich próbálkozott szabadrúgásból, de a lövése lepattant a sorfalról. A szöglet után nem alakult ki veszély a hazai kapu előtt.

26. perc: Pavard most valóban túlságosan erőszakos volt Neymarral szemben, a franica bekk sárga lapot kapott Michael Olivertől.

25. perc: Kimmich remek labdát adott Comannak a tizenhatos bal oldalára, de a francia támadó ballal nem tudta pontosan beadni. Jöhet Donnarumma.

23. perc: Kimimch távoli szabadrúgásból ívelt középre, Donnarumma jó ütemben mozdult ki a kapujából, s elütötte a labdát.

20. perc: Neymar vezette rá a labdát Pavard-ra, a francia határozottan szerelt. A brazil az arcához kapott, a következő egy percet pedig a földön töltötte fetrengéssel és arcfogdosással. Vajon mi lenne vele egy amerikai futballmérkőzésen, ha kapna egy valódi blokkot? Mindenesetre elég hamar „felépült”, miután látta, nem lesz eredménye a színháznak.

18. perc: Coman húzta meg a bal szélen Hakimi mellett, a beadása azonban nem talált csapattársat, Ramos szépen csúsztatta ki. Beszorul a PSG, egyelőre úgy tűnik, hogy csak idő kérdése a Bayern vezetése.

14. perc: Messi és Neymar játszott össze, a brazil a tizenhatoson belül kereste az argentint, akit egy labdaérintés után szépen szerelt Cancelo. A PSG egyelőre csak a gyors ellentámadásokban bízhat, a labda megtartására nincs sok esélye a fővárosi egyesületnek.

11. perc: megint Cancelo tűnt fel a jobb szélen, a beadsa kissé lecsúszott – Donnarummának nem jelentett gondot a labda megfogása.

9. perc: Pavard húzódott előre, s próbálkozott meg egy kapáslövéssel 23 méterről – nem úgy sült el a lába, mint a 2018-as világbajnokságon Argentína ellen, a labda csak elpattogott a kapu mellett.

8. perc: kontrázott volna a párizsi egylet, Messi indította volna Neymart a labdaszerzést követően – az argentin kissé elmérte az átadást, Cancelo szépen keresztezett.

6. perc: a Bayern birtokolja a labdát, a PSG visszahúzódik a saját térfelére. Így ez hosszú meccs lehet a hazaiaknak.

3. perc: Joao Cancelo a jobb oldalról ballal küldte középre a labdát. Veszélyesen tekeredett befelé, de pár méterrel hosszú volt a labda Choupo-Motingnak.

1. perc: hoppá, máris egy lövés! Choupo-Moting próbálkozott nagyjából húsz méterről, a lövése eltekeredett a kapu mellett.

1. perc: elindult a mérkőzés.

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

Choupo-Moting képes lesz bevenni volt csapata kapuját?


A PSG-ben a meccs elejétől szerepet kap a 16 éves és 343 napos Warren Zaire-Emery – ezzel ő a legfiatalabb futballista, aki kezdőként lép pályára Bajnokok Ligája kieséses szakaszában.


Amint arról korábban beszámoltunk, a Bayern München 3–0-ra legyőzte a Bochumot a német labdarúgó Bundesliga 20. fordulójának szombati játéknapján. A mérkőzés után a győztes bajorok vezetőedzője, Julian Nagelsmannnem volt elégedett a csapat teljesítményével – derült ki a Sky Sportnak adott értékeléséből.

„Az első hat perc után kettővel vagy hárommal kellett volna vezetnünk, óriási helyzeteink voltak. Hasonlóan a három döntetlenhez, amelyeket a legutóbbi bajnokijainkon játszottunk, hiányzott belőlünk a pontosság” – dühöngött Julian Nagelsmann.

„Azt hiszem, ha teljes erőbedobással és élvezettel játszottunk volna, ha megfelelően mozogtunk volna, és egy kis lelkesedést is kivittünk volna a pályára, könnyedén kihasználtuk volna a lehetőségeinket az elején, és mehettünk volna tovább 5–0-ig, vagy 6–0-ig, annyi lehetőségünk volt!” – puffogott a Bayern mestere, aki szerint a csapat Bochum elleni teljesítményéhez hasonló produktum édeskevés lesz kedden, a PSG elleni BL-nyolcaddöntőben.

„Párizsban kimagaslóan kell játszanunk, még akkor is, ha Mbappé nem játszik, mert ellenfelünk világklasszis csapat. Ha így játszunk kedden, az nem lesz elég.”


A Montpellier elleni bajnokin combizomhúzódást szenvedő Kylian Mbappé már vasárnap is részt vett a közös edzés egy részén, aztán egyéni foglalkozás következett a számára. A hétvégén Christophe Galtier, a PSG vezetőedzője azt mondta, bár javul Mbappé állapota, nem valószínű, hogy megkockáztatják a játékát a Bayern elleni első mérkőzésen – a világklasszis csatár végül a kispadon kapott helyet.

A PSG nincs jó passzban, a múlt héten marseille-i vereségével kiesett a Francia Kupából, majd szombaton simán, 3–1-re elveszítette a Monaco elleni bajnokit – s noha a csapat továbbra is vezeti a bajnoki tabellát, sajtóhírek szerint nem a legjobb a hangulat az öltözőben. A monacói mérkőzésen – ugyancsak combfájdalmak miatt – Lionel Messi sem játszott, de a világbajnok támadó ott van a párizsiak kezdőjében.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PSG–BAYERN MÜNCHEN MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik