BL: Nem keresek kifogásokat, sokkoló a vereség – Wenger

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.02.15. 23:46
null
Wenger a hajrában tehetetlenül szemlélte az eseményeket, a Bayern hengerelt (Fotó: AFP)
A labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Bayern München hazai pályán 5–1-es győzelmet aratott az Arsenal felett – a londoni „ágyúsok” legutóbbi bajorországi látogatásuk alkalmával ugyanekkora pofont kaptak. Arsene Wenger csapata „szokás szerint” a búcsú felé tart a legjobb tizenhat között – a második félidőben az Arsenal védelme látványosan összeomlott, az angoloknak szemernyi esélye sem volt.

„Lehangoló vége lett egy olyan estének, mely során voltak ígéretes pillanatok is az Arsenal számára. Robben gólja és Lewandowski találata között az Arsenalnak akadtak jó momentumai. Viszont képtelenek voltak alkalmazkodni Koscielny kiválása után a kialakult helyzethez, és egymás után hetedszer is búcsút intenek valószínűleg a Bajnokok Ligájának a legjobb tizenhat között” – summázta röviden a Bayern München–Arsenal mérkőzést az UEFA Arsenallal foglalkozó szakírója, Andy Brassell.

Hogy Brassell pontosan hol látott biztató jeleket, az jó kérdés – a müncheni mérkőzésen legfeljebb egy 15 perces periódussal lehetett elégedett Arsene Wenger, akinek csapata képtelen volt felnőni rendkívül erős ellenfeléhez. A Bayernt csak ideiglenesen zavarta meg, hogy a fél óráig teljes mértékben kontrollált mérkőzés állása Robert Lewandowski tizenegyest eredményező hibája után 1–1-re változott, a második félidőben a német rekordbajnok a legszebb arcát mutatta.

Laurent Koscielny a 49. percben kért cserét sérülés miatt, a francia középhátvéd nélkül könnyűsúlyú volt a londoni védelem – a Bayern tizennégy perc alatt háromszor is beköszönt ezt követően. 4–1 után már nem volt kérdés, a könnyedén játszó Bayern végül Thomas Müller góljával négygólos előnyt kovácsolt a visszavágóra. Lehetetlennek tűnik a fordítás az Arsenal számára – nemcsak az eredmény, hanem a megmutatkozó minőségi különbség miatt is. Az Arsenal egymás után a hatodik idényben vesztette el BL-nyolcaddöntője első mérkőzését.

Squawka Football on Twitter

„Nehéz megmagyarázni, mi történt, különös mérkőzést játszottunk. A szünet előtt volt két lehetőségünk betalálni, és az első félidőben egész jól játszottunk. Úgy érzem, a második gól előtt balszerencsénk volt, hiszen eredetileg a játékvezető nekünk ítélt szögletet. Aztán megkaptuk a másodikat, és ami a legfontosabb, előtte elveszítettük Koscielnyt és összeomlottunk. Azt kell, hogy mondjam, a Bayern München jobb csapat nálunk. A második félidőre rákapcsoltak, mi pedig visszaestünk. Nem keresek kifogásokat. Ilyen különbséggel sokkoló vereséget szenvedni. Amit elronthattunk, azt el is rontottuk, az ötödik gól nagyon jól példázza ezt. A végzetes csapás a harmadik gól volt, ezt követően mintha pályán sem lettünk volna, teljesen elvesztettük a szervezettségünket. Rémálomszerű volt az utolsó huszonöt perc, képtelenek voltunk válaszolni a pályán zajló eseményekre” – nyilatkozta a BT Sportsnak Wenger, aki kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy ez volt-e a mélypont karrierje során. A francia szakember a mérkőzés utáni sajtótájékoztatóról három kérdés után távozott.

Martin Keown, az Arsenal egykori középhátvédje, Wenger volt játékosa nem kertelt, kimondta: ez mélypont, és a Wenger-érának hamarosan valószínűleg vége.

„Nagyon megsajnáltam – szinte önmagától kellene megvédeni. Húsz év munkáját hagyja maga mögött. Csodálatos, amit elért a klubbal, de ez egy mélypont lehet neki személyesen. Egyre valószínűbb, hogy az idény végén változás jön. A végén ő fogja meghozni a döntést – de ma este mindenki ráébredhetett, itt bizony közeleg az idő, amikor tényleg dönteni kell” – kommentált.

A Bayern München vezetőedzője, Carlo Ancelotti a mérkőzés után a kétgólos Thiago Alcántara játékát méltatta.

„Nagyon fontos eredmény ez, kompakt csapatjátékot mutattunk – és jó támadójátékot. Fantasztikusan játszottunk. Thiago igen jelentős szerepet játszott. Remekül futballozott, betalált kétszer, teret nyitott Robbennek, Lahmnak, Alabának, Douglas Costának, így rengeteg helyzetet tudtunk kialakítani. Londonban ugyanezzel a hozzáállással kell pályára lépnünk.”

„Az első félidő után, egy-egynél tudtuk, további gólokat kell szereznünk, ha javítani akarunk a helyzetünkön a londoni visszavágóig. A harmadik találat után átszakadt a gát, jött a negyedik és az ötödik – ezek nagyon fontosak voltak az idegenbeli mérkőzés előtt” – mondta Thiago.

Az angol sajtó képviselői nem fogták magukat vissza kritikájukkal, a legkeményebb szavakat a The Times vezető futballszakírója, Henry Winter mondta ki.

„A hierarchia tetejétől az aljáig nincs megfelelő vezetés az Arsenalnál. Egy csendes tulajdonosa van a klubnak, aki alvajárásban halad a szakadék felé. A menedzserük túljutott pályafutása zenitjén. Mindenki láthatja ezt, Wengert Conte, Klopp és más edzők is maguk mögött hagyták. Nem volt ez meglepetés ma este, bár különösen szégyenteljes volt ez a teljesítmény. David Ospina nélkül még több lett volna” – fogalmazott.

A Bayern München–Arsenal párharc második mérkőzésére március 7-én kerül sor a londoni Emirates Stadionban.

BAJNOKOK LIGÁJA, NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
BAYERN MÜNCHEN (német)–ARSENAL (angol) 5–1 (1–1)
München
, Allianz Arena, 70 000 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
BAYERN MÜNCHEN:
Neuer – Lahm, J. Martínez, Hummels, Alaba – Xabi Alonso, Vidal – Robben (Rafinha, 88.), Thiago Alcántara, Costa (Kimmich, 84.) – Lewandowski (Th. Müller, 86.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
ARSENAL: Ospina – Bellerín, Mustafi, Koscielny (Gabriel, 49.), Gibbs – Coquelin (Giroud, 77.), Özil, G. Xhaka – Iwobi (Walcott, 66.), A. Sánchez, Oxlade-Chamberlain. Menedzser: Arsene Wenger
Gólszerző: Robben (11.), Lewandowski (53.), Thiago Alcántara (56., 63.), Th. Müller (88.), ill. A. Sánchez (30.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik