M. M.
2022.09.21 21:49

BL-döntő: „Nem a szurkolók, a hatóságok felelősek a döntő előtti és utáni káoszért”

A Guardian oknyomozása kiderítette, hogy kizárólag a hatóságok felelősek az idei labdarúgó BL-döntő előtti káoszért. Míg az európai szövetség (UEFA) a mérkőzés kezdete előtt a szurkolók kései érkezésével indokolta a mérkőzés kezdésének csúsztatását, a valóság nem is állhatott volna ennél távolabb.

 

Sok Liverpool-szurkoló nem jutott be a BL-döntőre (Fotó: AFP)

Amint azt megírtuk, életveszélyes jelenetek előzték meg és követték az idei Bajnokok Ligája-döntőt Párizsban, ahol a Liverpool és a Real Madrid találkozott egymással. A mérkőzés előtt az angol szurkolókat a rendőrség a tervezetthez képest sokkal szűkebb útvonalra terelte, amely nem volt elég széles 15 ezer ember számára.


Két és fél órával a kezdés előtt akkora tumultus támadt, hogy a szurkolók elkezdtek félni. Emlékeztek arra, hogy 1989-ben Hillsborough-ban 97 Liverpool-szurkoló rendezői hiányosságok miatt meghalt, ezért próbáltak nem pánikolni, de sokan így is rosszul lettek, miközben helyi bandák megtámadták őket.

Mark Stringer hillsborough-i túlélő így nyilatkozott: „Huszonhárom éves voltam 1989-ben. Eszméletlen voltam, három törött bordával. Sok évvel később PTSD-terápiának köszönhetően jöttem csak rá, hogyan menekültem meg. Párizs további traumát okozott, ismét terápiára járok. Arra riadok fel éjjel háromkor, hogy éppen halálra szorítanak engem. Azt akarom, hogy Párizs és az UEFA bűnhődjön ezért.”

A jegyeket ellenőrző rendszer nem működött, és olyan rendőr is volt, aki eltépte egy szurkoló jegyét, miután azt nem tudta beolvasni a jegybeolvasó-rendszer. További problémát jelentett, hogy nem nyitottak ki elegendő kaput, ezért torlódtak össze a nézők.

Az Európai Labdarúgó-szövetség a mérkőzés kezdésének késleltetését a szurkolók kései érkezésével indokolta, ami egy előre elkészített közlemény volt. Az UEFA a mérkőzés után ismét a szurkolókra hárította a felelősséget: „A liverpooli oldalon hamis jeggyel érkező szurkolók elállták a forgókapukat, amelyek nem működtek.”

Az UEFA azóta „őszinte sajnálatát fejezte ki mindenkinek, akinek át kellett élnie az ijesztő és felzaklató eseményeket”, de sem a felelősséget nem vállalta, sem bocsánatot nem kért a tévesen meggyanúsított nézőktől.

Helyi bandák tagjai eközben ingyen bejutottak a mérkőzésre, míg érvényes jeggyel rendelkező szurkolók nem.

A mérkőzés után szintén veszélyes jelenetek játszódtak le: a helyi bandák késekkel, vascsövekkel támadták meg a szurkolókat, akiket nem védtek meg a rendőrök.

Ahogy megírtuk, Paddy Pimblett UFC-harcos is megerősítette ezeket a híreket.

A lefújást követően aztán minden előzmény nélkül könnygázzal támadták meg a fan zone-ban a mérkőzést békésen néző angol drukkereket.

Utóbb a francia belügyminiszter, Amélie Oudéa-Castéra és a sportminiszter, Gérald Darmanin a liverpooliakat hibáztatta. Azonban a Francia Szenátus kijelentette: „Igazságtalan volt, hogy a Liverpool szurkolóit hibáztatták a zavargásokért, ahogyan azt a belügyminiszter tette annak érdekében, hogy elterelje a figyelmet arról, hogy az állam képtelen megfelelően irányítani tömegeket, és képtelen megakadályozni több száz erőszakos személy cselekedeteit.”

A 2024-es olimpiát Párizs rendezi meg.

A Liverpool közleménye szerint több mentális egészségjavítással foglalkozó szervezet azon dolgozik, hogy segítséget nyújtson a Párizsban traumát szenvedő angol szurkolóknak.

 


 

2022.10.05 17:34:23

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A címvédő bő fél óráig zseniálisan futballozott, majd a semmiből szépített a Sahtar…

2022.10.05 20:33:49

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az angolok az első félidőben egy, a másodikban két gól szereztek a tartalékos olaszok ellen.

2022.10.05 17:37:19

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Megszerezte első pontjait a BL-ben a lipcsei csapat, Szoboszlai és Orbán jól játszott, de Gulácsit hordágyon vitték le.

2022.10.05 12:20:33

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A rengeteg helyzetet kidolgozó budapestiek kettős győzelemmel jutottak be a 2. fordulóba.

2022.10.04 19:36:09

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Alexander-Arnold pazar szabadrúgásgólt lőtt, Szalah büntetőből volt eredményes. Núnez mindent kihagyott.