BORSOS LÁSZLÓ
2022.08.09 08:26 Frissítve: 2022.08.09 09:41

BL: kétmilliárdos meccs vár a Ferencvárosra

A bokasérüléséből visszatérő Ryan Mmaee ott lesz a ferencvárosi kispadon a Qarabag elleni visszavágón; Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző tudja, hogy csapatának a játék minden egyes elemében fejlődnie kell a továbbjutáshoz, ugyanakkor reméli, együttese teljesítménye ezúttal is jobb lesz a párharc második mérkőzésén.

Adama Traoréra kulcsszerep várhat, a fradisták tőle várják a továbbjutást érő gólt (FOTÓ: FRADI.HU)

 

Nagy a tét kedd este a Groupama Arénában! A magyar bajnoki címvédő Ferencváros három mérkőzésre van attól, hogy a 2020–2021-es idény után ismét bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A feladat közel sem teljesíthetetlen, s a csapatnak első lépésként a Qarabagot kell kiejtenie a harmadik selejtezőkörben. Nemcsak sportszakmailag, hanem anyagilag is fontos lenne, hogy az FTC a BL rájátszásába lépjen, ebben az esetben ugyanis ötmillió eurót biztosan kapna az Európai Labdarúgó-szövetségtől, míg ha kiesik, ennek az összegnek a töredéke kerülhet a klubkasszába. Természetesen a harminckét csapatos főtáblára jutással kaszálnának igazán nagyot a zöld-fehérek, a kvalifikációért járó 15.64 millió euró, plusz az UEFA-együtthatók alapján elosztott összeg minimuma, 1 137 000 euró biztosan befolyna, ami számottevő összeg a költségvetésben.

Fotó: Szabó Miklós

 

Bár a párharc előtt sokan az FTC-t tartották egyértelmű esélyesnek, utóbb kijelenthetjük, nagy fegyvertény volna, ha a magyar bajnok kiejtené azeri riválisát, amely az utóbbi években olyan neves együtteseket múlt felül selejtezős mérkőzéseken, mint a Köbenhavn, a Young Boys, a Legia Warszawa vagy a Sheriff Tiraspol. Az első, 1–1-es döntetlennel véget érő mérkőzés alapján beigazolódtak azok a várakozások, amelyek szerint erős vetélytárs testén kerülhet rájátszásba az FTC, dacára annak, hogy transfermarkt.de honlap szerint mintegy háromszor annyit ér a Fradi játékosállománya. Lendületes támadójáték, jó állóképesség, rengeteg labda nélküli mozgás, labdatartáson alapuló, sokpasszos támadásépítés – ezt kapták a futballrajongók a Qarabagtól az első mérkőzésen. A Bakiban rendezett összecsapáson a Sztanyiszlav Csercseszov edzette magyar bajnokcsapat mindezek ellenére helytállt, mindvégig pariban volt ellenfelével – itt jegyezzük meg, hogy ez nem kis teljesítmény, ugyanis a lengyel bajnok Lech Poznan és a svájci aranyérmes Zürich egyaránt elhasalt Azerbajdzsánban, előbbi 5–1-re, utóbbi 3–2-re kapott ki.

NS-SZAKÉRTŐ: LISZTES Krisztián, az FTC korábbi 49-szeres válogatott középpályása 
„Egyértelmű: továbbjutást várok! Az első meccsen is lehetett látni, hogy egyénileg nagyon képzettek a Qarabag játékosai, megvan bennük a sebesség, ráadásul két meghatározó futballista visszatér, úgyhogy a Fradinak végig maximálisan kell koncentrálnia. Múlt héten a magas páratartalom és a meleg nehezítő körülmény volt, ám kiegyenlített meccset játszott a két csapat, most is ezt várom. Nagyon szoros mérkőzés lesz, ám bizakodó vagyok. Jó formában van a Ferencváros, motiváltak a játékosok, ráadásul a fantasztikus szurkolók sokat segíthetnek a csapatnak a Groupama Arénában, magam is a helyszínen drukkolok majd. Egyértelműen a Bajnokok Ligája-csoportkör elérése a cél, ám továbbjutás esetén már az Európa-liga biztosan meglenne, ez sem lenne kis tett. Nagyon fontos lesz a koncentráció, ki nem kényszerített hiba nélkül kell lehozni a találkozót. A Qarabag szereti birtokolni a labdát, ám nem hiszem, hogy nagy különbség lenne ezen a téren a két csapat stílusa között. Nem tudom, milyen taktikával készül Sztanyiszlav Csercseszov, ám biztos vagyok benne, hogy megtalálja a megfelelőt. Kemény mérkőzés lesz.”

Itt kell megemlíteni, hogy az azerieknek több fontos hiányzójuk is volt a Ferencváros elleni első meccsen, közülük ketten letöltötték eltiltásukat, így pályára léphetnek a Groupama Arénában: a négygólos brazil Kady a BL-selejtező eddigi legeredményesebb Qarabag-játékosa, míg Richard Almeida a középpálya fontos láncszeme, elsősorban technikai képzettségével, kulcspasszaival tűnik ki. Úgy tetszik, mindez a legkevésbé sem zavarja Sztanyiszlav Csercseszovot, a Ferencváros vezetőedzőjét – legalábbis ez hallható ki a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóján elhangzottakból.

„Ezen a szinten nagyon jól bejáratott csapat a Qarabag, az eltiltásukból visszatérőknek aligha kell sok idő ahhoz, hogy újból játékba lendüljenek, de ennek nem tulajdonítok különösebb jelentőséget – nyilatkozta az 58 esztendős szakember. – Elemeztük őket is, jó képességekkel megáldott, minőségi futballisták, de ismerjük őket, pontosan tudjuk, mire számíthatunk tőlük. Ezúttal is a saját stílusunkra kell koncentrálnunk, úgyhogy én is inkább a labdarúgóimmal foglalkozom. A nemzetközi színtéren az első mérkőzésből kiindulva már pontosan tudjuk, mire számíthatunk ellenfeleinktől a második találkozókon, hogyan kell fellépni ellenük. Alaposan feltérképeztük a vetélytársakat, ezért olybá tűnhet, a visszavágókra rendre javul a teljesítményünk.”

Kérdés azonban, hogy kik kapnak lehetőséget az oszét mestertől. Mint ismert, a Tobol Kosztanaj és a Slovan Bratislava ellen szerepet kapó Henry Wingo kisebb sérülése miatt kikerült a Bajnokok Ligájára nevezett keretből. Játékára ennélfogva nincs esély (minden bizonnyal Botka Endrét láthatjuk majd a jobbhátvéd szerepkörében), ugyanakkor reményteli, hogy Sztanyiszlav Csercseszov elmondása alapján már a társaival edzett, s bízik benne, hogy a következő, Mol Fehérvár elleni vasárnapi bajnokira már bevethető állapotba kerül. Úgy tűnik, a Bakiban sérülés miatt lecserélt belső védők közül Mats Knoester játékára van nagyobb esély, mivel hétfő óta a csapattal edz, Samy Mmaee azonban még külön készül a visszatérésre – ha tippelnünk kéne, legjobb esetben a cserék közé nevezi őt a szakmai stáb. A zöld-fehérek szurkolóit talán leginkább foglalkoztató kérdés azonban Ryan Mmaee kapcsán vetődik fel. A májusban sérült bokájával megműtött marokkói támadó nagyon hiányzik az FTC-nek, váratlan megoldásai, kapura veszélyes játéka döntő lehet a nemzetközi porondon (a tavaly nyári BL-selejtezőkön négy gólt szerzett). Noha klubja nevezte őt a Qarabag elleni BL-párharcra, az odavágóra nem tartott a csapattal, helyette Szolnokon lépett pályára a fakóban, s ha már az NB III-ban kapott lehetőséget, gólt szerzett.

Fotó: Szabó Miklós

 

 

„Az UEFA-nak leadott listán már nem lehet változtatni, így nem lesz a keretben változás. Ryan Mmaee már szerepelt rajta, csak az azerbajdzsáni egészségügyi beutazási szabályok miatt nem tarthatott velünk az első meccsre, ezért játszott a második számú csapatunkban negyvenöt percet. Kedden már ott lesz a kispadon, bízunk benne, hogy a segítségünkre lehet. Kisebb-nagyobb sérülések előfordulhatnak, amiben semmi meglepő sincs, hiszen már a hatodik nemzetközi mérkőzésünket játsszuk. Van még huszonnégy óra, hogy bevethető állapotba kerüljenek a visszatérőfélben lévő játékosaink.”

A Ferencváros vezetőedzőjét arról kérdeztük, miben kell előrelépnie csapatának, hogy továbbjusson, illetve, milyen mérkőzésre számít annak tükrében, hogy a Qarabag a Lech Poznan és a Zürich elleni idegenbeli mérkőzésein sem változtatott alapvető játékszemléletén, mintegy hatvan százalékban birtokolta a labdát.

Sztanyiszlav Csercseszov optimistán várja a mérkőzést, annak fényében főleg, hogy a csatársorban Tokmac Nguen és Franck Boli mellett bevetheti Ryan Mmaeét is (FOTÓ: SZABÓ MIKLÓS)

 

„A játék minden egyes elemében fejlődnünk kell, támadásban, védekezésben és az átmenetekben egyaránt, és az ­összpontosítás is döntő. Hogy milyen meccs lesz, s mennyit birtokolja a Qarabag a labdát, nem tudhatom, új mérkőzés vár ránk, nem szabad a korábbi eseményekből kiindulni, most még az is kérdés, melyik csapat akarata érvényesül. A legfontosabb a győzelem, s ebben nem feltétlenül játszik szerepet az, hogy ki birtokolja többet a labdát. Ami a csapatom erőnléti állapotát illeti, nagyon nehéz minden futballistát ugyanazon a szinten tartani, mert az edzőtáborban sok olyan játékosom volt, aki a válogatott szereplése, betegség vagy sérülés miatt nem tudott annyit készülni velünk, mint amennyi ideális lett volna. Törekszünk arra, hogy minél magasabb szintet üssünk meg játékban és erőnlétben egyaránt, de nehéz úgy készülni, ha a játékosoknak csak a harminc-negyven százalékával tudok egyidejűleg gyakorolni. Az elmúlt napokban a megfelelő taktikai felkészülésre összpontosítottunk, minden eshetőségre fel vagyunk készülve, így arra is, ha hosszabbításra vagy tizenegyespárbajra kerülne sor.”

Fotó: Szabó Miklós

 

Ez jó ígéret: a Fradi tüzesen játszhat – Miniinterjú VÉCSEI Bálinttal, az FTC középpályásával
– A Qarabag az utóbbi nyolc idényben rendre bejutott valamelyik nemzetközi sorozat csoportkörébe: Bakiban érzékelte, hogy ilyen magas minőséget képvisel?
– Nekem is az volt a benyomásom, hogy erős ellenfél a Qarabag, amely nem véletlenül vette sikerrel a nemzetközi színtéren az akadályokat, ennélfogva hasonlítható korábbi ellenfeleink közül a ­Celtichez, a Dinamo Zagrebhez vagy éppen a Young Boyshoz. Az utóbbi három-négy évben azonban mi is megmutattuk, hogy lehet és kell is velünk számolni, mi is olyan kaliberű csapat vagyunk, mint az említettek. Megbizonyosodhattunk arról, hogy az azeriek támadófutballja roppant erős, képzettek a játékosok, de azért a csapat sebezhető.
– Mi lehet a gyenge pontjuk?
– Míg a támadójátékuk kiemelkedő, hátul meg lehet bontani a védelmét. Megvan a sebességünk és a támadójátékunk ahhoz, hogy akár kontrajátékkal vagy felállt védelemmel szembeni pozíciós futballal föléjük kerekedjünk és nyerjünk. Meglátjuk, hogy készültek fel ránk, nem zárom ki, hogy óvatosabbak lesznek, mint odahaza voltak, átadják nekünk a területeket és ellentámadásokra rendezkednek be. Erre nyilván majd a meccs ad választ, de minden eshetőségre felkészültünk. Nagy előnynek tartom, hogy mi játszunk hazai pályán a visszavágón, ezúttal is telt ház lesz, azaz ismét óriási erőt adhatnak a szurkolóink.Tudjuk, milyen tétre megy ez a mérkőzés. Mindent bele fogunk adni, de a legfontosabb az, hogy nyugodtan kezeljük a helyzetet, bármi legyen is az állás. Szeretnénk, hogy lássák rajtunk a tüzet, de szerintem ezzel nem lesz probléma.


BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

20.00: Ferencváros–Qarabag (azeri) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

2022.09.14 20:30:34

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Gulácsi, Orbán és Szoboszlai is végigjátszotta a mérkőzést, amelyet Valverde és Asensio gólja döntött el.

2022.09.14 17:38:08

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A 80. percig úgy tűnt, a BVB megtréfálja a Cityt, aztán előbb jött az egyenlítés, majd Haaland csodagólja.

2022.09.13 15:44:36

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A németek sokkal jobban gazdálkodtak a lehetőségeikkel, és ismét megverték a Barcelonát.

2022.09.13 15:51:58

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

A végig fölényben játszó „vörösök" a 89. percben szerezték meg a győztes találatot.

2022.09.12 20:49:31

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ilyen meccsek még mindig különlegesek egy sportolónak.