BABJÁK BENCE, JUDI ÁDÁM 2021.07.19 19:16 Frissítve: 2021.07.20 19:09

BL: Ha a mostani szintünknek megfelelő száz százalékot nyújtunk, továbbjutunk – Stöger

Az első akadály kipipálva, jöhet a következő erőpróba. A Ferencváros két győzelemmel, 6–1-es összesítéssel búcsúztatta a koszovói Prishtinát a Bajnokok Ligája-selejtezőjének első fordulójában. A második körben a litván bajnok Zalgiris következik. Az utóbbi évek nemzetközi kupaszereplése után az FTC számít a párharc esélyesének. A zöld-fehéreket irányító Peter Stöger nem is kertelt, az osztrák edző úgy véli, ha csapata kihozza magából a maximumot, az újabb akadályt is sikerrel veszi.

 

Stöger szerint a Ferencváros a Zalgiris elleni párharc esélyese (Fotó: Árvai Károly, archív)

 

„Nem lehet összehasonlítani a két ellenfelet, azaz a keddi találkozó teljesen más lesz, mint a Prishtina elleni két összecsapás volt – mondta a hétfő délutáni sajtótájékoztatón a Ferencváros vezetőedzője. – A litván együttes talán szervezettebb, nincs kizárva, hogy öt védővel áll fel ellenünk, amire természetesen felkészültünk. Emellett kevésbé játszik fizikai futballt, mint a koszovói együttes, a játékosaik nem a test a test elleni párharcokra építenek, de ettől még nagyon erős csapat, nem véletlenül nyerte meg hazája bajnokságát. Ugyanakkor nem szeretek túl sokat az ellenfélről beszélni, gyakran megtörtént már, hogy az edző szépen körülírta a vetélytársat, amely aztán másnap teljesen más szerkezetet és taktikát választott. Beszéljünk inkább magunkról, már csak azért is, mert a Ferencváros a párharc esélyese. Ha a mostani szintünknek megfelelő száz százalékot nyújtunk, továbbjutunk.”

Stöger nem unatkozott a múlt keddi győzelem óta, a rendelkezésre álló egy hétben mindent megtett, hogy tovább csiszolja együttese játékát.

A LITVÁNOK TUDJÁK, HOGY AZ FTC-NEK A TÁMADÓJÁTÉK AZ ERŐSSÉGE

A Zalgiris Vilnius vezetőedzője, Vlagyimir Cseburin támadó felfogású Ferencvárosra készül.

„Egyik csapat sem véletlenül van itt a második selejtezőkörben – kezdte a mérkőzés előtti sajtótájékoztatót Vlagyimir Cseburin.Az FTC a magyar bajnok, rendkívül erős csapat, ám mi sem véletlenül nyertük meg hazánk bajnokságát. A párharc után meglátjuk, hogy melyik együttes az erősebb. Természetesen alaposan kielemeztük a Ferencváros játékát, tudjuk jól, hogy a magyar együttes szereti a támadójátékot, ez a csapat erőssége.”

Az 56 éves szakvezető szerint előnyt jelent a Ferencvárosnak, hogy hazai pályán kezd.

„Mivel kedden a Ferencváros lesz hazai pályán, ezért a párharcot tekintve előnyben van a magyar csapat – folytatta a vendégek kazah vezetőedzője. – Persze mindegy, hogy hol játszunk, a játék minősége dönti el, hogy ki győz. A koronavírus-járvány alatti zárt kapus meccsek után különösen fontos, hogy a drukkerek támogassák a csapatot, ezért a keddi találkozón ez előny lesz a zöld-fehéreknek. Azzal a céllal lépünk pályára, hogy minél több gólhelyzetet alakítsunk ki, és minél kevesebb esélyt adjunk a Ferencvárosnak.”

„A Prishtina ellen jól teljesítettünk, de pontosan tudom, hogy a tökéletestől messze voltunk – folytatta. – Tetszett, hogy sok helyzetet alakítottunk ki, hogy a két meccsen hat gólt szereztünk, de el kell ismerni, az ellenfélnek több helyzete volt, mint amennyit megengedhetünk magunknak a folytatásban. Bízom benne, hogy a lendületes támadójátékunk kedd este is megmarad, szerencsére több olyan futballista szerepel a támadósorban, aki bármikor villanhat, de nagyon fontos, hogy ne rohanjunk ész nélkül előre. Ha megszerezzük a labdát, az arra kijelölt öt-hat játékos már indulhat is a kapu felé, ám az egyensúlyt muszáj megőrizni, vagyis a többi játékosnak már arra kell készülnie, mi lesz, ha esetleg elveszítjük a labdát, és védekezni kell. Emellett bízom benne, hogy a szögletek és a szabadrúgások után is helyzetbe kerülünk, a játék valamennyi elemében magas szinten kell teljesítenünk a továbbjutásért.”

Az egyensúly megőrzésében Sigér Dávidra is kulcsszerep hárulhat, a 30 esztendős középpályás távoli lövéseire éppúgy szükség lehet, mint kritikus pillanatokban a labdaszerzéseire.

„Szeretnénk bizonyítani, hogy előreléptünk az előző két meccshez képest – mondta a sajtóeseményen a magyar bajnok középpályása. – A szerzett gólok számával nem volt probléma, mégis van bennem hiányérzet, de ez betudható az idény eleji formának. Eddig nem volt sok időnk a közös munkára Peter Stögerrel, más kérdés, hogy ezen a szinten nincs sok idő próbálkozni. Nem becsüljük le keddi ellenfelünket, kellően óvatosak vagyunk, ám bátran, kezdeményezően lépünk pályára. Már az első meccsen muszáj kedvező eredményt elérni, de mivel az előző évvel ellentétben most oda-visszavágós a párharc, ezért nem kilencven percben gondolkodunk, két találkozón kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanunk. A célunk, hogy a lehető legkevesebb gólhelyzetet engedélyezzük az ellenfélnek. A kulcs a szervezett védekezés lehet, illetve, hogy labdaszerzés után minél gyorsabban menjünk át támadásba.”

Azt még nem tudni, hogy a litván bajnok kiejtésében Botka Endre is segíthet-e. A Ferencváros vezetőedzője elmondta, az Európa-bajnokságon alapemberként futballozó védő az utóbbi napokban már a társakkal készült, egyre inkább utoléri magát, a vasárnapi edzésmunkája bizakodásra ad okot, de még nincs százszázalékos állapotban. A továbbjutást viszont akár vele, akár nélküle el kell érnie a Ferencvárosnak, elvégre ha túljut a Zalgirisen, biztossá válik, hogy ősszel ismét valamelyik európai kupasorozat csoportkörében szerepelhet. Hétfőn déltájban aztán az is kiderült, hogy továbbjutás esetén a Slavia Praha várna a Ferencvárosra a harmadik körben.

„Egyszerre jelent nyomást és remek lehetőséget a mostani párharc – mondta még az osztrák szakvezető. – Amikor elvállaltam a vezetőedzői posztot, tisztában voltam vele, hogy a csoportkörös szereplés a cél, most tehetünk érte egy nagy lépést. Egyfelől gazdasági szempontból is fontos lenne, hogy minél tovább jussunk a Bajnokok Ligája-selejtezőjében, másfelől az egyesület presztízse szempontjából sem lényegtelen, meddig jutunk az európai kupaporondon. Az előző években remekül szerepelt a csapat, most is szeretnénk neves, európai elithez tartozó ellenfelekkel játszani. Ami a sorsolást illeti, természetesen láttam, hogy adott esetben a Slavia Praha várhat ránk, de az a párharc még nagyon távolinak tűnik. Nincs értelme arról beszélni, mi történhet két hét múlva, ha… Ezzel ráérünk akkor foglalkozni, ha már valóban a cseh bajnok ellen kell készülnünk. Addig azonban még hátra van egy nagyon nehéznek ígérkező párharc.”

A FERENCVÁROS SAJTÓTÁJÉKOZTATÓJA TELJES EGÉSZÉBEN

Bár ilyesmire gondolni sem merünk, a tények kedvéért rögzítsük: az Európa-liga sorsolásán az is eldőlt, hogy ha a Ferencváros kiesik a Zalgiris ellen, akkor az El-selejtezőjének harmadik körében a régi ismerős bolgár Ludogorec Razgraddal, vagy a szlovén Murával találkozna – attól függ, hogy a két együttes BL-párharcában melyik fél marad alul.

AZ FTC SZAKADÓ ESŐBEN EDZETT HÉTFŐN

BAJNOKOK LIGÁJA-SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Július 20., kedd

20.00: Ferencváros–FK Zalgiris Vilnius (litván) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2021.09.15 21:27:14

Bajnokok Ligája KRASZNAI BENCE

Hiába birtokolták többet a labdát a franciák, a belgák veszélyesebben játszottak náluk.

2021.09.15 20:24:32

Bajnokok Ligája B. Á., H. Á.

Az angol csapat remek mérkőzésen múlta felül olasz ellenfelét • Az Atlético és a Porto nem bírt egymással.

2021.09.15 20:35:19

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Kihagyták ziccereiket az olaszok, Camavinga zseniális gólpasszt adott – a csoport élén azonban a Sheriff áll!

2021.09.15 12:31:19

Bajnokok Ligája BOROS MIKLÓS

„Az elnök bejött az öltözőbe, közénk dobott egy kézigránátot. Azt mondta: ha nem nyertek, a meccs után igazi lesz a gránát.”

2021.09.14 19:06:33

Bajnokok Ligája BACSKAI JÁNOS

Rosszul kezdődött a katalánok Messi utáni korszaka a BL-ben, a német csapat szerencsés gólokkal, de megérdemelten nyert.