Ötgólos meccsen nyert, továbbjutott a Leipzig a Man. Uniteddel szemben

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2020.12.08. 20:45
null
Angelino már a második percben vezetést szerzett a Leipzignek (Fotó: AFP)
Az RB Leipzig hazai pályán 3–2-re legyőzte a Manchester Unitedet a Bajnokok Ligája H-csoportjának utolsó fordulójában, ezzel kiharcolta a továbbjutást, míg az angol csapat csak az Európa-ligában folytathatja tavasszal!

 

H-CSOPORT
RB Leipzig (német)–Manchester United (angol) 3–2(2–0)
Lipcse,
Red Bull Aréna,zárt kapuk mögött.Vezette:Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
LEIPZIG:
Gulácsi – Mukiele, Konaté, Orbán, Angelino (Halstenberg, 87.) – Sabitzer, Haidara, Kampl – Olmo (Kluivert, 56.), Forsberg (Poulsen, 56.), Nkunku.Vezetőedző:Julian Nagelsmann
UNITED
: De Gea – Lindelöf (Tuanzebe, 78.), Maguire, Shaw (B. Williams, 61.) – Wan Bissaka (Fosu-Mensah, 78.), McTominay, N. Matics (Pogba, 61.), Telles (Van de Beek a szünetben) – Greenwood, B. Fernandes – Rashford.Menedzser:Ole Gunnar Solskjaer
Gólszerző:
Angelino (2.), Haidara (13.), Kluivert (69.),ill. Bruno Fernandes (80. – 11-esből), Maguire (82.)


ÖSSZEFOGLALÓ

Ha nincs Demba Ba és Edin Visca, a Manchester United már november elején biztos továbbjutó a H-csoportból. Ám az Istanbul Basaksehir otthonában elszenvedett 2–1-es vereség végül súlyos árat követelt.

Nemhogy biztos továbbjutás nem lett, az utolsó körben azzal a teherrel lépett pályára Ole Gunnar Solskjaer csapata, hogy pontot kell szereznie Lipcsében ahhoz, hogy legyen esélye a BL-tavaszra.

Ezt az esélyt pedig elszalasztotta.

Merthogy az RB Leipzig már a második percben megszerezte a vezetést Angelino találatával (1–0), s aztán a 13. percben már kettővel vezetett, miután Angelino beadását Amadou Haidara gólra váltotta(2–0).

Angelino gólt érő lövése felülnézettből (Fotó: AFP)
Angelino gólt érő lövése felülnézettből (Fotó: AFP)

A németek már az első félidő közepén eldönthettek volna minden kérdést, Emil Forsberg remek lövése után csak centik hiányoztak, Willi Orbán góljánál a videobíró szólt közbe – igaz, jogosan.

Hiába szervezte át csapatát Solskjaer, s hiába lett a második félidő elejére így domináns játékban az MU, a 69. percben ismét a Leipzig szerzett gólt, némi szerencsével Justin Kluivert elé került Angelino balról érkező beadása, és a holland alig hat méterről a hálóba helyezte a labdát (3–0).

Úgy tűnt, minden kérdés eldőlt. Ám a United ebben az idényben a legnagyobb feltámadók egyike. A Premier League-ben úgy nyerte meg mind az öt idegenbeli meccsét, hogy azokon mindig hátrányba került előbb...

A 79. percben vitatott tizenegyeshez jutott az angol csapat, Bruno Fernandes menetrend szerint értékesítette (tavaszi szerződtetése óta ez már a 13. büntetőből szerzett gólja tétmeccsen, ennél több senkinek sincs a topligás játékosok közül az évben – Cristiano Ronaldónak pedig ugyanennyi). 3–1

Kettő perccel később már 3–2 állt az eredményjelzőn, Paul Pogba fejese előbb Harry Maguire-ön, majd még egy lipcsei védőn is megpattant, így kötött ki Gulácsi Péter kapujának bal oldalában a labda...

Azt hihettük volna, mindent egy lapra feltéve rohamoz majd a United, amelynek a döntetlen már elég lett volna a továbbjutáshoz, ám a „meccslabda” nem jött el a vendégek számára. A 94. percben még egy Pogba beadás után a mentés helyett csacskán labdába érő Nordi Mukiele mozdulatánál kellett résen lennie Gulácsinak, aki remek reflexszel hárított.

A Leipzig kiharcolta a tavaszi folytatást. A United pedig az Európa-ligában szerepelhet majd.

A német együttes két magyar válogatott labdarúgója, Gulácsi Péter és Willi Orbán is végigjátszotta a meccset.

A H-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Paris SG64
213– 6 +712
2. RB Leipzig64
211–12 –112
3. Manchester United63315–10 +5 9
4. Istanbul Basaksehir61
5 7–18–11 3

 

Gulácsiék ünnepelhettek (Fotó: AFP)
Gulácsiék ünnepelhettek (Fotó: AFP)

PERCRŐL PERCRE

A Leipzig továbbjutott! A United az Európa-ligában folytathatja tavasszal!

A PSG és a Basaksehir találkozója nem folytatódott, de így nem is számít a végeredménye, a PSG hiába kapna ki, nem tud kiesni a pályán elért eredménnyel. Az más kérdés, hogy a levonulásnak lesz-e következménye esetleg bármelyik csapatnál...

A párizsi fejleményekről ITT OLVASHAT!

VÉGE!

90+4. perc: MEKKORA DRÁMA LEHETETT VOLNA! Pogba adja be jobbról, középen, az ötös jobb csücskénél Mukiele érkezik, a támadót megelőzve lábbal próbálja szögletre kotorni a labdát, ehelyett a rövid alsót találja el, Gulácsi óriási reflexmozdulattal lábbal véd!

90+2. perc: Pogba adja be balról, középen Bruno Fernandes érkezik, Willi Orbán próbálja megelőzni, Gulácsi is kilép a kapujából, a magyar kapus szerzi meg a labdát, de közben ütközik a védővel... Orbán földre kerül, de ápolni szerencsére nem kell. Gulácsi a combját fájlalja.

90+1. perc: Poulsen futott lesre.

Nagelsmann a kispad szélénél kiabál, kéri a csapatát, tartsa a labdát...

90. perc: 4 perc a tervezett hosszabbítás.

89. perc: Rashford kapja a labdát a 16-os bal oldalánál, befelé húz, megcsinálja a cselt, majd 8-9 méterről lő, Gulácsi magabiztosan fogja.

87. perc: Halstenberg jön Angelino helyére.

86. perc: Fosu-Mensah szórja el a labdát, Kluivertet indítaná Nkunku, de megint lesen volt a társ...

85. perc: Nkunku szöglete után kisebb kavarodás alakul ki középen, Kluivert kerülhetne helyzetbe, de lesre mozgott...

A semmiből visszajött a meccsbe a United!

82. perc: GÓÓÓÓÓÓÓL! ÉS ÉR? ÉS ÉR! Bruno Fernandes szöglete után Pogba robban be az ötös jobb csücskénél, mindenkit túlugor, lefelé bólintja a labdát, Maguire érkezik előtte, rajta megpattan a fejes, majd a kapu bal oldalában köt ki. Ennyi megpattanás után Gulácsinak nem volt esélye. Visszanézik, mert gyanús, hogy Maguire kezét is érte a labda... Megadják! 3–2

81. perc: Adams kap sárgát.

Bruno Fernandes negyedik BL-gólja a kiírásban...

80. perc: SZÉPÍT A UNITED! Bruno Fernandes többször is megtöri a mozgását miközben nekifut, Gulácsi kivár ameddig lehet, de aztán elvetődik balra, ezzel szemben a portugál a jobb alsót választja! 3–1

79. perc: Greenwood veszi maga elé a labdát a 16-oson belül, Konaté megtámasztja oldalról, test a test elleni csatának tűnik, de az angol nagyot esik, a játékvezető pedig befújja a 11-est!

78. perc: Majd azzal a lendülettel lekocog, Tuanzebe jön be a helyére. Fosu-Mesah is beszáll Wan-Bissaka helyén.

77. perc: Lindelöf kap egy sárgát.

76. perc: Kluivert lövése megy el a kapu mellett.

75. perc: Tyler Adams váltja Kamplt.

73. perc: Bruno Fernandes átlövése után Gulácsi tolja ki a léc alá tartó labdát. Látványos volt ez is. Most rohamoz a United!

71. perc: Greenwood fordul le Konatéről a 16-oson belül, majd éles szögből, balról lő, Gulácsi ér le bravúrral a hosszú alsóba tartó labdára.

69. perc: ELDŐLT! ELDŐLT? Justin Kluivert! Angelino centerez balról, középen Poulsen nem tudja átvenni, de lendületből érkezik a néhány perce beállt Kluivert, aki 6 méterről, a kiszolgáltatott De Gea mellett a hálóba helyez. 3–0

68. perc: Williams harcol ki ígéretes helyről szabadrúgást Kluiverttel szemben, Bruno Fernandes végzi el és lő óriási kapufát. A keresztléc most megmentette Gulácsiékat.

A második félidőben sokkal többet támadott a United (Fotó: AFP)
A második félidőben sokkal többet támadott a United (Fotó: AFP)

66. perc: Bruno Fernandes veszi célba a kaput 24-25 méterről, a jobb alsó felé (de talán picivel mellé) tart a labda. Gulácsi biztosra megy és egy látványos vetődés végén oldalra üti a labdát.

65. perc: Rashford próbálkozik meg egy átlövéssel középről, Poulsen blokkolja, a kipattanót ismét Rashford küldené kapura, de nem találja el a célt.

64. perc: Maguire koccantja össze a meglóduló Kluivert bokáját, sárga ez is.

63. perc: Kluivert húzta vissza Bruno Fernandest, sárga.

62. perc: Talán először kerül helyzetbe a második félidőben a Leipzig: Nkunku tudja átvenni a labdát három angol között, csinál egy cselt az ötösnél, lőne, de Lindelöf végül csak-csak blokkolni tud.

61. perc: Kettőt cserél a United is: B. Williams és Pogba érkezik, Shaw és Matics fejezi be mára.

60. perc: Bruno Fernandes fedezi jól a labdát, Sabitzer hátulról megrúgja... megússza a sárgát és így a második lapért járó kiállítást az osztrák.

56. perc: Kettőt cserél a Leipzig: Poulsen és Kluivert be, Forsberg és Olmo le.

53. perc: Apró faultokkal tördeli a játékot a Leipzig.

50. perc: United-rohamokkal indult a második féidő, de ziccert még nem tudott kialakítani a vendégcsapat.

46. perc: Van de Beek jön Telles helyére. Vélhetően átalakul az MU szerkezete is.

46. perc: Folytatódik a mérkőzés!

Haidara lövésével szemben nem volt esélye De Geaának (Fotó: AFP)
Haidara lövésével szemben nem volt esélye De Geaának (Fotó: AFP)

Lipcsében pedig lesz egy cserénk a szünetben...

No és akkor mi a helyzet Páriszban?

A L'Équipe francia sportnapilap első beszámolója szerint a játékvezető piros lapot készült felmutatni a török szakmai stáb egyik tagjának, aki állítólag inzultálta a negyedik játékvezetőt – ez volt a szikra az egyébként is feszült mérkőzés parazsára.

Későbbi francia híradások szerint a negyedik játékvezető rasszista megjegyzést tett Pierre Webóra, az isztambuliak pályaedzőjére, erre a korábbi kameruni válogatott labdarúgó hevesen reklamálni kezdett – erre figyelt fel a játékvezető.

A meccs UEFA ellenőre is megjelent a játéktéren, hogy megbékítse a feleket, ám ez egyelőre nem sikerült – a török csapat a rasszista megnyilvánulás ellen tiltakozva, a szenegáli Demba Ba vezetésével bevonult az öltözőbe, majd követték őket a párizsiak is.

Az RMC Sport értesülése szerint mindazonáltal a mérkőzés hamarosan folytatódik – a negyedik játékvezető nélkül: ő a VAR-szobába kerül, és az egyik olasz videóbíró lép a helyére.

Az Équipe szerint a PSG készen áll a játékra, a törökök még nem, és ha 22 óráig sem változik a helyzet, a vendégek mérkőzés zöld asztal melletti elveszítését kockáztatják.

SZÜNET!

45+2. perc: Vége az első félidőnek.

45+1. perc: Olmo kerülhetne helyzetbe, de lesen ragadt...

45. perc: Kettő perc a ráadás!

44. perc: Shaw kapott sárgát, Konatét rúgta meg.

37. perc: Greenwood lövését blokkolja Orbán.

35. perc: Sabitzer kap sárgát, McTominayt állította meg szabálytalanul.

33. perc: Rashford cselezget a 11-es pont környékén, 10 méterről lőne, de Konaté a labda útjába tudja dobni magát és fekve blokkol.

32. perc: Mukiele kap sárgát. Bruno Fernandessel szemben volt szabálytalan.

30. perc: NÉHÁNY PILLANATRA ÚGY TŰNT, HÁROM KÖZTE! Egy kapufáról kipattanó labdát Willi Orbán vágott közelről a kapuba. A videobíró viszont elveszi a gólt. A visszajátszások alapján jogosan.

Ha hinni lehet a Reddit-felhasználóknak Párizsban az történt, hogy a negyedik számú játékvezető „This black guy” – mondat kíséretében mutatott rá az egyik játékosra vagy edzőre a kispadon, segítve az első számú játékvezetőt, kinek kell felmutatni a piros lapot. Mondván, hogy ez rasszizmus, némi beszélgetés után, válaszul a történtekre levonult mindkét csapat...

Párizsban egyébként román játékvezetői négyes működik közre, Ovidiu Hategan az egyes, Sebastian Coltescu a négyes.

Kérdés, mit hoz Párizsban a folytatás... s lesz-e folytatás, ami a játékot illeti.

24. perc: Alex Telles szöglete után Greenwood tud fejelni 7 méterről, de nem találja el Gulácsi kapuját.

23. perc: Amennyire jó helyről jött a szabadrúgás, annyira volt pocsék a sorfalon elhalt lövés Bruno Fernandestől. Második szándékból jön egy beívelés, Maguire az ötös előterében érkezik balról, a védők tisztáznak előlre.

22. perc: Rashford harcol ki szabadrúgást Konatéval szemben, ígéretes helyről, a kaputól 22-23 méterre, enyhén jobbról...

Közben a beszámolók szerint a 14. percben félbe kellett szakítani a PSG–Basaksehir meccset. Három perc alatt három sárga lap, majd Demba Ba pályán kívüli piros lapja szerepel az uefa.com jegyzőkönyvében...

16. perc: FORSBERG! Eldönthette volna máris a Leipzig? Angelino veri meg ismét Wan Bissakát, a középen érkező Forsberghez ível aki 13 méterről centikkel lő a bal alsó sarok mellé! De Gea csak nézte!

Haidaráék ünneplik a második gólt (Fotó: AFP)
Haidaráék ünneplik a második gólt (Fotó: AFP)

Ez volt Haidara első gólja a Bajnokok Ligájában!

13. perc: GÓÓÓÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A LEIPZIG! Angelino ezúttal balról középre ad, az ötös csücskénél érkező Forsbergnek kissé magas, de mögötte lendületből jön Haidara, aki teljesen üresen érkezik, s De Gea mozgásával ellentétes irányba jobbal visszabelsőzi a labdát a kapu jobb oldalába! 2–0

11. perc: A sarokrúgás veszélytelen...

10. perc: Megint Angelino próbálja beforgatni Wan Bissakát, eddig ez tűnik a meccs kulcspárharcának, ezúttal egy szögletet csikar ki a spanyol szélső.

9. perc: Gulácsi véd szépen! Greenwood kap kiugratást, a védők között jól veszi át, a 16-oson belülre ér, lő, de a magyar kapus gyors mozdulattal leér a jobb alsó irányába tartó (de azért nem olyan jól helyezett) lövésre.

7. perc: Angelino kap ismét ígéretes keresztlabdát a bal szélen, Wan Bissaka most sokkal jobban szorongatja, mint a gólnál, éles szögből lő a spanyol, de nem tud elég erőt adni bele, De Gea biztos kézzel fogja.

A PL-ben a United az idegenbeli fordítások mestere, mind az öt idegenbeli bajnokiján hátrányban volt, mind az ötöt megnyerte. Megy ez a BL-ben is?

5. perc: Bruno Fernandes kap sárgát szövegelésért.

Angelino a 3. gólját lőtte a BL-ben, a Bundesligában négynél jár, így új idénycsúcsnál jár! Bal védőként!

2. perc: MÁRIS VEZET A LEIPZIG! Sabitzer a jobb szélről, egészen mélyről ível középre, ott két védő és Olmo feje fölött elszáll, Wan Bissaka nem veszi elég komolyan a veszélyt, nem vált ki az érkező Angelinóra, aki így szinte teljesen üresen érkezik a kaputól 11-12 méterre, majd ballal kilövi a bal alsót (1–0)

A lipcseiek fehér mezben, piros nadrágban és fehér sportszárban, a United szürke felsőben, nadrágban és sportszárban futballozik ma este.

1. perc: A Leipzig kezdte a találkozót!

Érdemes úgy követni a meccset: a döntetlen a Unitednak jó.

Lipcsében enyhén felhős idő, s 3 Celsius-fok fogadta a csapatokat.

Willi Orbán ismét a kezdőben (Fotó: AFP)
Willi Orbán ismét a kezdőben (Fotó: AFP)

A MECCS ELŐTT

A két csapat első csoportmeccsén (no meg történetének eddigi egyetlen európai kupamérkőzésén) a United kiütéses 5–0-s sikert ért el. Ám míg a lipcseiek azóta magukra találtak, a United a legutóbbi három meccséből kettőt is elbukott a BL-ben. Ezek közül a Basaksehir elleni idegenbeli kudarc fájhat a leginkább, ennek is „köszönhető”, hogy most még teljesen nyitott a továbbjutás kérdése a H-csoportban, és a United akár első, de csupán El-indulást érő harmadik is lehet, ahogyan ez a mondat igaz a Leipzigre is.

Számolgassunk kicsit!

– A csoportban az utolsó kör előtt csak az biztos, hogy a BL-újonc Istanbul Basaksehir zár az utolsó helyen.
– A PSG-nek és a Manchester Unitednek egyaránt (és egymástól függetlenül) biztos továbbjutást jelent a pontszerzés.
– A Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Leipzig csak akkor lesz ott a BL-nyolcaddöntőben, ha hazai pályán legyőzi a Manchester Unitedet, illetve ha döntetlent játszik, de a PSG Párizsban kikap a Basaksehirtől.

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester United53213–7+69
2. Paris SG5328–5+39
3. RB Leipzig5328–10–29
4. Basaksehir5146–13–73
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik