A Real a 95. percben válaszolt Zubkov góljára – Rüdiger a vérét adta érte

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.10.11. 20:53
null
Zubkov (balra) egy héten belül másodszor is betalált a Real ellen (Fotó: Getty Images)
Közel állt a nagy meglepetéshez a Sahtar Doneck Varsóban a Bajnokok Ligája 4. fordulójában. A lengyel fővárosban a Sahtar a nyáron a Ferencvárostól igazolt Olekszandr Zubkov góljával a 95. percig vezetett, amikor Antonio Rüdiger egyenlített.

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
4. FORDULÓ
F-CSOPORT

Sahtar Doneck (ukrán)–Real Madrid (spanyol)1–1 (0–0)
Varsó,
Legia Warszawa Stadion, 29 030 néző. Vezette: Grinfeeld (izraeli)
Sahtar: Trubin – Mihajlicsenko, Bondar, Matvijenko, Konoplja – Sztepanenko – Zubkov (Lucas Taylor, 82.), Bondarenko, Szudakov (Djurasek, 81.), Mudrik (Petrjak, 85.) – L. Traoré (Szikan, 77.). Vezetőedző: Igor Jovicevic
Real Madrid:
Lunyin – Lucas Vázquez, Rüdiger, Nacho, F. Mendy (Alaba, 68.) – Valverde (Camavinga, 68.), Tchouaméni (Modric, 57.), Kroos – Rodrygo (Asensio, 68.), Benzema, E. Hazard (Vinícius Júnior, 57.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Gólszerző:
Zubkov (46.), ill. Rüdiger (90+5.)

A CSOPORT MÁSIK MECCSÉN
Celtic (skót)–RB Leipzig (német) 0–2

ÖSSZEFOGLALÓ

Az ukrajnai háború miatt a lengyel fővárosban, Varsóban, a Legia stadionjában megrendezett Sahtar–Real Madrid meccs teljesen más volt, mint a két csapat egy héttel korábbi, a címvédő 2–1-es sikerét hozó spanyolországi találkozó, és nemcsak azért, mert Carlo Ancelotti négy helyen is változtatott a Real kezdőcsapatán: Lucas Vázquez, Antonio Rüdiger, Nacho és Eden Hazard kezdett Dani Carvajal, Éder Militao, David Alaba és Vinícius Júnior helyett.

Akkor az első fél órában szinte „egykapuzott” a címvédő, egymás után alakította ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket és a 28. percben már 2–0-ra vezetett. Most a 30. percig egyetlen kaput eltaláló lövése volt a Realnak, de Karim Benzema kísérlete nem okozott gondot a 3. fordulóbeli meccsen parádésan védő Anatolij Trubin kapusnak. Ami hasonló volt még az első félidőben, hogy a Sahtar első igazán nagy helyzete ezúttal is a volt ferencvárosi, Olekszandr Zubkov előtt adódott, ám nagy különbség, hogy Madridban akrobatikus mozdulattal gólt szerzett, most viszont Nacho blokkolta a jobb szélről leadott lövését.

Viszont ami késik, nem múlik alapon Zubkov a második félidő legelején, az első támadásból egy fejessel vezetéshez juttatta a Sahtart!

Sőt, a szélső a folytatásban adott egy ziccerpasszt Lassina Traorénak (aki fölé lőtt), majd az egyik lövését Andrij Lunyin védte, a másiknál pedig ismét Nacho blokkolt – sokat elárul a Real teljesítményéről, hogy a hátvéd volt a címvédő egyik legjobbja ezen a meccsen...

A Real támadójátéka kész csőd volt a második félidő nagy részében, a Sahtar sokáig közelebb állt a második gólhoz, mint a címvédő az egyenlítéshez. És amikor már leírni készültünk, hogy április óta először kap ki a BL-ben a Real, egymás után három nagy helyzetet is kialakított a királyi gárda, mindhármat fejesből, és a harmadikat még úgy is gólra váltotta Rüdiger a 95. percben, hogy a rosszul kivetődő Trubin letarolta őt. Mindkettejüket ápolni kellett, a német védő fejéből ömlött a vér.

Rüdiger a vérét adta a Real egyenlítéséért (Fotó: AFP)
Rüdiger a vérét adta a Real egyenlítéséért (Fotó: AFP)

Azzal indítottunk, hogy ez egy nagyon más meccs, mint az egy héttel ezelőtti, és ez a végére is igaz. Akkor a Real a szoros végeredmény ellenére végig kézben tartotta a mérkőzést, 36 kapura lövéssel, most viszont örülhet, hogy egyáltalán a vereséget megúszta (a Real 17 lövésből ötször, a Sahtar 11-ből kétszer találta el a kaput), viszont a döntetlennel a továbbjutását már bebiztosította. Vasárnap a Barcelona ellen az el Clásicón javíthat…

Rüdieger gólja a 95. percben

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Real Madrid4318–2+610
2. RB Leipzig4226–7–1 6
3. Sahtar Doneck41217–5+2 5
4. Celtic4132–9–7 1

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK, MARADT A DÖNTETLEN.

90+5. perc. DRÁMA A GYEPEN. Kroos beadásából Rüdiger a kapuba fejel, miközben a kivetődő kapus letarolta őt. Mindkettejüket ápolni kell. Rüdiger fejéből ömlik a vér. 1–1

90+2. perc. MELLÉ! Kroos beadásából Rüdiger 12 méterről fejelhetett, nem sokkal ment mellé a labda.

90. perc. Kroos kapott sárga lapot.

87. perc. NAGY HELYZET. Lucas Vázquez beadásából Vinícius fejelt öt méterről fölé.

85. perc. Mudrik helyett a volt fehérvári Petrjak állt be.

82. perc. Lucas Taylor váltotta Zubkovot.

81. perc. Szudakov helyett Djurasek állt be.

77. perc. Traoré helyett Szikan állt be a Sahtarba.

71. perc. MOST MUDRIK LŐTT! 21 méterről, jobbal a jobb kapufa mellé.

68. perc. Real-cserék. Mendy helyett Alaba, Valverde helyett Camavinga, Rodrygo helyett Asensio állt be.

68. perc. ZUBKOV, ZUBKOV, ZUBKOV. Ezúttal a jobb oldalon, a tizenhatoson belül elküld egy madridit egy jó csellel, éles szögből lőtt, Nacho mentett szögletre.

67. perc. ZUBKOV MOST LŐ! Távolról jobbról vette célba a kapu hosszú oldalt, Lunyin ujjheggyel kitolta.

65. perc. MICSODA LABDÁT ADOTT ZUBKOV? A volt ferencvárosi elment a jobb oldalon, majd kiugratta az üresen kilépő Traorét, aki a kapu fölé lőtt.

60. perc. 22 méterről Mendy lőtt kissé balról a kapu fölé.

57. perc. Hazard helyett Vinícius Júnior, Tchouaméni helyett Modric állt be a Realban.

Zubkov pályafutása második gólját szerezte a Bajnokok Ligájában, a két gólt egy héten belül szerezte, és mindkettőt a Real Madrid ellen!

46. perc. 33 másodperc telt el a második félidőből, amikor Mihaljicsenko bal oldali beadásából a hosszún érkező Zubkov az ötösről fejelt a kapuba. 1–0

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ ÉS MEGSZEREZTE A VEZETÉST A SAHTAR

A Real Madrid szurkolói Varsóban jelezték, Karim Benzemának adnák idén az Aranylabdát – drapériájuk látványosabb volt, mint a teljes első félidő... (Fotó: AFP)
A Real Madrid szurkolói Varsóban jelezték, Karim Benzemának adnák idén az Aranylabdát – drapériájuk látványosabb volt, mint a teljes első félidő... (Fotó: AFP)


VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK! A két csapat múlt héten gálaelőadást tartott az első félidőben, most már-már unalomba fulladt a meccs, egy félidő után 0–0.

41. perc. ÚJABB VÉDÉS! Valverde jó 30-ról lőtt, de Trubin fölé tolta a labdát.

36. perc KEZDŐDIK A TRUBIN-SHOW? Előbb Benzema, majd Rodrygo bal szélső lövését ütötte szögletre az ukrán kapus.

33. perc. Ismét Nacho mentett a tizenhatoson belül, előbb Szudakov elől.

27. perc. ZUBKOV! A jobb oldalon került helyzetbe, de Nacho szögletre mentette a 12 méterről, a szélről leadott lövést.

17. perc. ITT AZ ELSŐ KAPUT ELTALÁLÓ LÖVÉS! Benzema került a védők mögé egy felívelt labdával, tíz méterről, balról lőtt is, de a rövidre tartó labdát Trubin védte.

16. perc. Konoplja rácsúszott Rodrygo lábára, járt érte a sárga lap.

Két mai meccs már befejeződött: kikapott a Juventus Izraelben, ikszelt a Manchester City Dániában.


10. perc. Előbb Rüdiger, majd Kroos távoli lövése kerülte el a Sahtar kapuját.

3. perc. Szudakov lövése levágódott a madridi tizenhatoson belül, és rögtön kontrát indított a Real, aminek a végén szögletet harcoltak ki a madridiak a jobb oldalon, a meccs első szögletét, de abból nem alakult ki helyzet.

2. perc. Zubkov léphetne ki a védők között egy hosszú indítással, de a kimozduló Lunyin kapus tisztázott.

ELKEZDŐDÖTT A MECCS. A fehérben játszó Real kezdett. Narancssárga-feketében a Sahtar.

A Sahtar kezdőcsapata egy helyen változott a múlt hetihez képest: Traoré került be csatárposztra, a Madridban csatárt játszó Zubkov pedig visszakerült a szélre Sved helyére. A Realban Lucas Vázquez, Rüdiger, Nacho és Hazard is kezd Carvajal, Militao, Alaba és Vinícius Júnior helyett. Ami nem változott, hogy a sérüléssel bajlódó Courtois helyett ezúttal is Lunyin véd.

Az egy héttel ezelőtti csapathoz képest több poszton is változtatott a Real kezdőjén Carlo Ancelotti vezetőedző – Antonio Rüdiegr is bekerült az együttesbe (Fotó: uefa.com)
Az egy héttel ezelőtti csapathoz képest több poszton is változtatott a Real kezdőjén Carlo Ancelotti vezetőedző – Antonio Rüdiegr is bekerült az együttesbe (Fotó: uefa.com)

ELŐZMÉNYEK

Múlt héten kiváló meccset játszott Madridban a Real és a Sahtar. A címvédő az egy-egy gólt szerző Rodrygo, Vinícius Júnior brazil kettős vezetésével hamar kétgólos előnybe került, utána viszont a volt ferencvárosi Olekszandr Zubkov egy látványos góllal még a szünet előtt szépített, és a folytatásban már nem is esett újabb gól, a Real 2–1-re győzött.

Az idénybeli 12 tétmeccséből 11-et meg is nyerő és még veretlen Real a múlt heti találkozó óta a bajnokságban 1–0-ra nyert a Getafe vendégeként, a következő fordulóban, vasárnap 16.15 órától pedig jön a Barcelona elleni rangadó, az évad első el Clásicója Madridban.

A Sahtar a BL-meccs óta nem lépett pályára. Az ukrajnai háború miatt a BL-találkozóit Varsóban rendező Sahtarnak ez lesz a második meccse a sorozatban a lengyel fővárosban, a 2. fordulóban 1–1-re végzett a Celtc ellen.A Sahtar a múlt heti vereség ellenére a 2. helyen áll a csoportban.

Betalál-e újra Karim Benzema? A Real Madrid csatára a szeptember 6-i, Celtic elleni Bajnokok Ligája-mérkőzésen (3–0) combsérülést szenvedett, s egy hónapot kellett kihagynia. Október 2-án az Osasuna elleni bajnokin tért vissza ­(1–1), kihagyott egy tizenegyest, s nem ment neki jól a játék.

Aztán a múlt héten a Sahtar Doneck ellen (2–1) hiába voltak nagy gólszerzési lehetőségei, nem talált be – az előző idénybeli Benzema biztosan kihasznált volna legalább egyet a helyzeteiből. Sérülése után szemlátomást nem megy még neki a játék, nem éles, a szombati, Getafe elleni bajnokin (1–0) pihentetés céljából ki is hagyta a keretből Carlo Ancelotti vezetőedző.

Az olasz szakember a keddi, Sahtar Doneck elleni BL-mérkőzésre tartogatja, a Real Madridnál ugyanis abban bíznak, ha ismét gólt szerez a francia csillag, jót tesz az önbizalmának a vasárnapi el Clásico, vagyis a Barcelona elleni bajnoki csúcsrangadó előtt.

Karim Benzema legutóbb augusztus 28-án az Espanyol ellen (3–1) talált be, vagyis már 44 napja nem szerzett gólt. Helyette ebben az időszakban Vinícius Júnior, Rodrygo és Federico Valverde vitte hátán a csapatot, amely keddi győzelme esetén már biztossá is teszi helyét a nyolcaddöntőben.

AZ ELŐZŐ FORDULÓBAN

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR
3. FORDULÓ

F-CSOPORT
Real Madrid (spanyol)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–1 (2–1)
Madrid,
Santiago Bernabéu Stadion, 56 011 néző. Vezette: Kruzliak (szlovák)
Real Madrid:
Lunyin – Carvajal, Militao, Alaba, F. Mendy – Valverde, Tchouaméni (Camavinga, 75.), Kroos – Rodrygo (Asensio, 80.), Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti
Sahtar:
Trubin – Mihajlicsenko, Bondar, Matvijenko, Konoplja – Sztepanenko (L. Traoré, 88.) – Sved (Petrjak, 67.), Bondarenko, Szudakov (Djurasek, 88.), Mudrik – Zubkov (Szikan, 67.). Vezetőedző: Igor Jovicevic
Gólszerző: Rodrygo (13.), Vinícius Júnior (28.), ill. Zubkov (39.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA MECCS ELŐTT
1. Real Madrid337–1+69
2. Sahtar Doneck31116–4+24
3. RB Leipzig3124–7–33
4. Celtic3122–7–51
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik