BL: Az első 20 percben csak bámultunk, mi történik – Eriksen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 00:14
null
Eriksen, csakúgy, mint a Spurs, felbucskázott az elődöntő első mérkőzésén (Fotó: AFP)
A Real Madrid és a Juventus után a Tottenham Hotspur otthonában is diadalmaskodott az Ajax, amely a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében Donny van de Beek találatával 1–0-s győzelmet aratott Londonban. A tartalékos Spurs nem tudott ziccerbe kerülni a mérkőzésen, az Ajax viszont a gólja után két nagy lehetőséget is elpuskázott. Folytatás május 8-án, Amszterdamban. Meg tudja-e ismételni az Ajax 1996-os bravúrját a Tottenham?

Az 1995–1996-os BL-idény óta nem fordult elő, hogy az a csapat, amely hazai pályán vesztes mérkőzéssel kezdte az elődöntőt, be tudott volna jutni a fináléba. Sőt. Tizenhét együttes veszített el eddig otthon első mérkőzésen BL-elődöntőt, és közülük csak egy vívta ki a döntős szereplés jogát. Akkor az Ajax tudott fordítani a Panathinaikosz ellen, míg most a Tottenham Hotspurnek pont az Ajax ellen kellene ilyen bravúrt végrehajtania, miután 1–0-ra alulmaradt Londonban.

Tulajdonképpen azt mondhatjuk, sima volt az elődöntő. A tartalékos, sérüléshullám sújtotta Spurs reménytelenül rossz teljesítményt nyújtott az első félidőben, és csak annak örülhetett, hogy Donny van de Beek találata után nem kapott újabb gólt. Moussa Sissoko (kényszerű) becserélése és a formációváltás (5–3–2/3–5–2-ről 4–1–2–1–2) után feljavult a Tottenham, a második félidő elején egészen látványos adok-kapok alakult ki, de végül az Ajax megtartotta egygólos fórját. Sőt, növelhette is volna azt, ám David Neres a kapufát találta telibe – maradt a 0–1, az amszterdamiak a harmadik idegenbeli mérkőzésüket is megnyerték a kieséses szakaszban! Az Ajax a BL-történet harmadik alakulata a 2012–2013-as Bayern München és a 2017–2018-as Real Madrid után, amely mindhárom vendégjátékát győzelemmel zárta ebben az etapban.

Profi és érett teljesítményt nyújtott az Ajax, amely az első félidőben varázslatosan futballozott. A Tottenham védelmében annyit, hogy ha kiveszünk a csapatból két támadót Harry Kane és Szon Hung Min személyében, akik együttvéve 44 gólnál tartanak, akkor az bármely együttes számára problémát jelentene. Úgy gondolom, a Spurs versenyben maradt, és az idénybeli idegenbeli BL-mutatója alapján képes lehet fordítani” – értékelt a BT Sport szakértőjeként Rio Ferdinand.

A Tottenham irányítója, Christian Eriksen már jóval kritikusabb hangot ütött meg.

„Messze elmaradtunk a valós tudásunktól, nem nyújtottuk a lehető legjobb teljesítményt, az első húsz percben csak bámultunk, mi történik a pályán. Ezen mindenképpen változtatni kell. Az Ajax jó csapat, viszont most még mi is segítettük, egyértelműen a mi hibáink miatt tűnt ennyire jónak. A második félidőre feljavultunk. Az elsőben versenyben sem voltunk. Kikaptunk, de legalább volt javulás. Nem foghatjuk állandóan a sérült játékosokra azt, ami történt, ez egy elődöntő, aki pályára lép, annak oda is kell tennie magát. Szerencsénk volt, hogy 0–1-nél a kapufát találták el, és reméljük, meg tudjuk fordítani a párharcot Amszterdamban” – így a dán középpályás.

SZAVAZÁS

Szabályos volt az Ajax gólja a Tottenham ellen?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„A kezdés egyáltalán nem jó, lehet, hogy a félelem bénított meg bennünket. Hiányzott az agresszivitás. Miután beálltam, megpróbáltam pályára tenni azt a fizikális keménységet, ami hiányzott. A második félidőben már jobban játszottunk” – csatlakozott Eriksenhez Moussa Sissoko.

„Rosszul kezdtük a mérkőzést, az Ajax energikusabb volt, belőlünk meg hiányzott a szikra, és ezzel megnehezítettük a találkozót saját magunknak. Az idő múlásával egyre jobban játszottunk, végül elértük azt a pontot is, amikor már úgy futballoztunk, ahogy szerettünk volna a kezdő sípszótól. Már nyomás alá tudtuk helyezni az Ajaxot, ám nem tudtunk elég helyzetet kialakítani. A kapott gól? Hanyagul védekeztünk, de nem volt jó az sem, ahogy a meccshez hozzáálltunk. Vállalom ezért a felelősséget, csakúgy, mint a kezdőcsapatnál alkalmazott formáció esetében, hiszen én vagyok a szakvezető. Tegyük hozzá: sok választási lehetőség nem volt... De még állunk, még élünk, csak 1–0-s hátrányba kerültünk, hinnünk kell abban, hogy Amszterdamban nyerni tudunk” – fogalmazott a Spurs menedzsere, Mauricio Pochettino.

Az Ajax vezetőedzője, Erik ten Hag figyelmeztetett: nincs még lefutva a párharc, sőt, tiltakozott, mikor arról esett szó, hogy a holland gárda nagy lépést tett a finálé felé.

„Félúton vagyunk, ez pontosabb kifejezés. Jó startpozíciót foglaltunk el, de a jövő héten még jobban kell játszanunk. Most az első félidőben jól futballoztunk, szép gólt szereztünk, irányítani tudtunk. Aztán egy idő után abbahagytuk a futballt, egyben a Spurs erőszakosabb volt, és ránk kényszerítette az akaratát. Ha a második félidőben hosszabban tartjuk a labdát, akkor jobban megtarthattuk volna a kontrollt is. Mindettől függetlenül remek teljesítményt nyújtottunk. Donny van de Beek pazarul játszott, védekezésben és támadásban is vezérszerepe volt. Hihetetlen futómennyiséggel rukkolt ki, rengeteg párharcot nyert meg és lecsorgó labdát szerzett” – értékelt a holland mester.

„A saját játékunkat játszottuk, a saját erősségeinkre építettünk, ezzel mindig gondot tudunk okozni az ellenfélnek. Több stílusban is képesek vagyunk futballozni. Nagyon jól tudunk védekezni is, a csapat tagjai remekül működnek együtt és nagyon tudnak harcolni. Kár azért a Neres-helyzetért, de így is fantasztikus eredmény ez az 1–0” – tette hozzá.

Az Ajax játékosai a 3000 vendégszurkoló előtt ünnepelnek (Fotó: AFP)
Az Ajax játékosai a 3000 vendégszurkoló előtt ünnepelnek (Fotó: AFP)

A lecserélt Lasse Schöne úgy vélte, az 1–0-s londoni győzelem bizonyíték az Ajax érettségére.

„Úgy is nyertünk, hogy a szünet után nem játszottunk nagyszerűen, de nem engedtünk ekkor sem sok lehetőséget egy igen jó csapatnak. Ez a csapatmunka dicsérete, minden méterért megharcoltunk. A Spurs nem tudott nagy helyzetet kialakítani, bár Moussa Sissoko dinamizmust hozott a pályára, vele nehezen boldogultunk. Az első félidőben időnként kiválóan futballoztunk, rengeteget mozogtunk, s így alakítottunk ki helyzeteket” – mondta.

Legyen a végszó az Ajax fiatal középhátvédjéé, Matthijs de Ligté.

„Így játszottunk a Real Madrid, a Juventus és a Bayern München ellen is idegenben. Láttuk, hogy a Tottenham milyen jó csapat, és a Spurs meg is nehezítette a dolgunkat azzal, hogy Llorentére ívelgetett. Így aztán nem tudtunk letámadni. A végén belementünk egy kemény fizikális csatába, azonban így is győzni tudtunk. Nagyszerű pozícióba kerültünk, főleg az idegenben szerzett gól miatt. Kár, hogy a kapufa nem ment be, mert úgy még jobb esélyeink lennének.”

Vajon megbánja-e még az említett, kapufával zárult akciót az Ajax, vagy élni tud helyzeti előnyével és bemasírozik a Bajnokok Ligája döntőjébe? Május 8-án kiderül.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Tottenham Hotspur (angol)–Ajax (holland) 0–1 (0–1)

London, Tottenham Hotspur Stadion, 60 243 néző. V: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Tottenham Hotspur: Lloris – D. Sánchez, Alderweireld, Vertonghen (M. Sissoko, 39.) – Trippier (Foyth, 80.), Alli, Wanyama, Eriksen, Rose (B. Davies, 80.) – Lucas Moura, F. Llorente. Menedzser: Mauricio Pochettino
Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek, F. de Jong, Schöne (Mazraui, 65.) – Zijes (Huntelaar, 87.), Tadics, Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag
G:
Van de Beek (15.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik