Az Ajax lenullázta a Spurst, nehéz helyzetben az angolok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.30. 20:49
null
Donny van de Beek gólja még sokat érhet az Ajaxnak (Fotó: AFP)
A Real Madrid és a Juventus után a Tottenham Hotspur otthonában is diadalmaskodott az Ajax, amely a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében Donny van de Beek találatával 1–0-s győzelmet aratott Londonban. A tartalékos Spurs nem tudott ziccerbe kerülni a mérkőzésen, az Ajax viszont a gólon kívül két nagy lehetőséget is elpuskázott. Folytatás május 8-án, Amszterdamban.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Tottenham Hotspur (angol)–Ajax (holland) 0–1 (0–1)

London, Tottenham Hotspur Stadion, 60 243 néző. V: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)
Tottenham Hotspur: Lloris – D. Sánchez, Alderweireld, Vertonghen (M. Sissoko, 39.) – Trippier (Foyth, 80.), Alli, Wanyama, Eriksen, Rose (B. Davies, 80.) – Lucas Moura, F. Llorente. Menedzser: Mauricio Pochettino
Ajax: Onana – Veltman, De Ligt, Blind, Tagliafico – Van de Beek, F. de Jong, Schöne (Mazraui, 65.) – Zijes (Huntelaar, 87.), Tadics, Neres. Vezetőedző: Erik ten Hag
G:
Van de Beek (15.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy mindkét csapat meglepetésre jutott el a legjobb négyig: a Tottenham a Borussia Dortmund elleni viszonylag sima párharc után a Manchester Cityt ejtette ki egy elképesztő izgalmakat hozó visszavágón, míg az Ajax a Real Madridot és a Juventust is meg tudta lepni.

Mindkét fél régóta várt arra, hogy az elitsorozat elődöntőjébe jusson, az Ajax most kilencedszer ért el eddig a szakaszig, viszont 1997 óta először. A Spurs böjtje még ennél is (lényegesen) hosszabbra nyúlt, eddig csak egyszer, 57 éve (1962-ben) jutott be a legjobb négy közé – akkor a később a döntőben Puskás Ferenc mesterhármasa ellenére a Real Madridot legyőző Benfica állta a londoniak útját.

Ami a két gárda egymás elleni mérlegét illeti, eddig egyszer találkoztak a nemzetközi porondon, az 1981–1982-es idényben a KEK 1. fordulójában a Tottenham az idegenbeli 3–1-es sikerét követően könnyedén, 6–1-gyel jutott tovább.

Ezúttal szóba sem jöhetett ilyen fölényes angol diadal, az Ajax nagyszerűen kezdett, s már az első negyedóra végén megszerezte a vezetést. A bal szélről induló akció végén Hakim Zijes vette észre a leshatárról (?) kilépő Donny van de Beeket, aki a tehetetlen Hugo Lloris mellett higgadtan a jobb alsóba helyezett (0–1). A 22 éves középpályás lett az amszterdami klub történetének harmadik legfiatalabb játékosa Nordin Wooter (19 éves, 237 napos) és Mario Melchiot (20 éves, 170 napos) után, aki egy BL-elődöntőben feliratkozott a gólszerzők közé.

A Tottenham szempontjából figyelmeztető jel volt, hogy az Ajax még sohasem veszített el mérkőzést a Bajnokok Ligájában, amikor megszerezte az első gólt. A londoniak ráadásul semmit sem tudtak felmutatni az első harminc percben, már a labdakihozatalnál gondjaik akadtak – hiába Harry Kane és Szon Hung Min hiánya, ezt nem lehet ennek a számlájára írni –, a vendégcsapat viszont látványos játékkal és fegyelmezett védekezéssel mutatta meg, hogy miért jutott el idáig.

A félidő hajrájához közeledve már elkezdett éledezni a Spurs, Toby Alderweireld fejese és Moussa Sissoko lökete figyelmeztető jel volt a hollandoknak. Apropó, Sissoko: a francia középpályás csereként állt be Jan Vertonghen helyett, a belga védőt egy ütközést követően kellett ápolni, s bár rövid időre visszatért a pályára, nem sokáig bírta – a visszajátszások alapján jól döntöttek, hogy lecserélték.

A második játékrészben alaposan bekezdett a Vertonghen kiválásával négyvédős rendszerre átálló Tottenham, még egy perc sem telt el, amikor Fernando Llorente játszotta át gyakorlatilag a teljes vendégvédelmet, lövésig azonban nem jutott el. A spanyol csatár után Dele Alli már tesztelte André Onanát, a túloldalt pedig Lloris kivetődése akadályozott meg egy ígéretes lehetőséget. Elképesztő iramban folytatódott a találkozó!

Hiába azonban a hazai helyzetecskék, a meccslabda az Ajax előtt adódott, David Neres azonban a bal kapufát találta el – a továbbjutás szempontjából is döntő lehetett volna, ha bemegy...

A mindössze egyetlen kaput talált lövéssel záró Tottenham mindent megtett a hátralévő időben, ám nem tudta feltörni a jól záró vendégvédelmet. Az Ajax klubrekordot jelentő kilencedik idegenbeli BL-mérkőzésén is betalált sorozatban, és nagy lépést tett afelé, hogy 23 év után ismét döntőt játsszon a legrangosabb európai kupában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik