BL: a Liverpool először vesztett el negyeddöntős meccset Klopp irányításával

R. B.R. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.07. 12:19
null
Vinícius Júnior kétszer vette be a Liverpool kapuját (Fotó: AFP)
Két hazai sikerrel kezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntője. A Real Madrid 3–1-re nyert a Liverpool ellen, míg a Manchester City 2–1-re legyőzte a Borussia Dortmundot. Statisztikák, érdekességek!

 

 

Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) 3–1 (2–0)

Mohamed Szalahnak a keddi volt a tizedik gólja a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában. A BL történetében az afrikai játékosok közül Didier Droba szerezte a legtöbb „tavaszi” BL-gólt (14-et), a szintén liverpooli Sadio Manénak 12 találata van. Szalah pályafutása során először szerzett gólt négy egymást követő BL-összecsapáson.

Luka Modric a legutóbbi három BL-mérkőzésén egy-egy gólpasszt adott.

• A Liverpool a 2005-ös, isztambuli BL-döntő óta először kapott egynél több gólt az első félidőben egyenes kieséses szakaszban rendezett BL-meccsen.

• A 20 éves és 268 napos Vinícius Júnior a második legfiatalabb játékos, aki a Real Madrid színeiben egyenes kieséses szakaszban játszott mérkőzésen betalált a BL-ben. A rekordot Raúl González tartja, aki 18 évesen és 253 naposan, 1996 márciusában a Juventus elleni negyeddöntő első felvonásán volt eredményes.

• Vinícius először szerzett két gólt egy mérkőzésen a Real Madrid első csapatában.

• Ez volt Karim Benzema 108. BL-találkozója a Real Madrid színeiben, amivel megelőzte Roberto Carlost a rangsorban. A klubrekordot Iker Casillas tartja 150 fellépéssel, Raúlnak 130, Sergio Ramosnak 128 meccse van.

• A Liverpool a Real Madrid elleni legutóbbi négy mérkőzését egyaránt elvesztette. A Pool legutóbb 2009-ben győzte le a királyi gárdát.

• A Liverpool először kapott ki BL-negyeddöntős meccsen Jürgen Klopp irányításával. A német szakemberrel az együttes 2018-ban kétszer legyőzte a Manchester Cityt, majd egy évvel később az FC Portót is kétszer megverte a négy közé jutásért rendezett párharcban.

Zinédine Zidane-nak ez volt az 50. BL-találkozója vezetőedzőként. A francia szakemberrel a Real Madrid ebből 31 mérkőzést megnyert. Zidane-nál csak Jupp Heynckesnek van több győztes meccse (32) az első ötven BL-mérkőzést figyelembe véve – igaz, a német tréner összesen 47 BL-meccsen dirigált pályafutása során. Összehasonlításképp: Pep Guardiola 30 győzelmet könyvelt el az első ötven BL-találkozóján.

• A 2016-os naptári év kezdete óta csak másodszor fordult elő, hogy a Real Madridban Sergio Ramos és Raphaël Varane sem játszott BL-mérkőzésen. Az első eset 2018 decemberében, a CSZKA Moszkva elleni 3–0-s vereség volt.

• Íme, a legutóbbi négy játékos, aki duplázott a Liverpool ellen a BL egyenes kieséses szakaszában! Mind spanyol klub színeiben szerzett két gólt Kloppék ellen.
2018: Gareth Bale (Real Madrid)
2019: Lionel Messi (FC Barcelona)
2020: Marcos Llorente (Atlético Madrid)
2021: Vinícius Junior (Real Madrid)


Marco Asensio nyolcadszor volt eredményes a BL-ben. A spanyol támadó csoportkörös meccsen egyszer, nyolcaddöntőben háromszor, negyeddöntőben kétszer, elődöntőben és döntőben egyaránt egyszer talált be. Asensio karrierje során először szerzett gólt sorozatban négy tétmeccsén.

• A Real Madrid 2016 tavasza óta sorozatban 23 mérkőzésen szerzett legalább egy gólt a BL egyenes kieséses szakaszában, ami rekord.

Jürgen Klopp edzőként még sohasem nyert spanyol csapat ellen Spanyolországban – öt döntetlen és hat vereség a mérlege.

• A Real Madrid a legutóbbi négy BL-mérkőzését egyaránt megnyerte. Erre Cristiano Ronaldo távozása óta nem volt példa.

Marco Reus megszakította a Manchester City sorozatát (Fotó: AFP)
Marco Reus megszakította a Manchester City sorozatát (Fotó: AFP)

Manchester City (angol)–Borussia Dortmund (német) 2–1 (1–0)

Marco Reusnak a keddi volt a 18. gólja a Borussia Dortmund színeiben a Bajnokok Ligájában, ezzel megelőzte Robert Lewandowskit a klub vonatkozó ranglistáján. A 31 esztendős támadó csak a BVB-vel szerepelt a BL-ben (49 mérkőzésen játszott).

• A mostani idényben Erling Haaland először nem szerzett gólt BL-meccsen. A norvég csatár tíz találatával továbbra is vezeti a góllövőlistát, és nem mellesleg ő adta a gólpasszt Reus egyenlítő találatánál.

• A 17 éves és 281 napos Jude Bellingham a BL történetének második legfiatalabb játékosa, aki negyeddöntős mérkőzésen kezdőként lépett pályára. A korrekordot Bojan Krkic tartja, aki 2008 áprilisában 17 évesen és 217 naposan kezdett az FC Barcelonában (a Schalke ellen).

• A Manchester City első BL-idénye (2011–2012) óta egyik csapat sem ért el nála több, 90. percben vagy később szerzett gólt az elitsorozatban. Az angol gárdának 17 ilyen gólja van – ugyanannyi, mint a Real Madridnak ebben az időszakban.

• Reus góljával megszakadt a City sorozata: a manchesteri alakulat 788 percen át nem kapott gólt a BL-ben. Pep Guardiola csapata az ezt megelőző hét BL-meccsén nem kapott gólt. A BL-rekordot a 2005–2006-os Arsenal tartja 955 perccel.

Ederson Moraes 699 percen át nem kapott gólt a BL-ben, ez minden idők harmadik legjobb mutatója Jens Lehmanné (853 perc) és Keylor Navasé (737) után.

• A City Kevin De Bruyne találatával sorozatban 18 BL-gólt szerzett úgy, hogy eközben az ellenfelei egyszer sem találtak be ellene. Ilyen még sohasem történt a BL-ben.

• Ez volt Pep Guardiola 60. mérkőzése vezetőedzőként a BL egyenes kieséses szakaszában. Csak a háromszoros BL-győztes Carlo Ancelottinak van több (62).

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) 3–1 (2–0)
Madrid, Alfredo Di Stéfano Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette: Brych (német)
REAL MADRID: Courtois – Lucas Vázquez, Éder Militao, Nacho, F. Mendy – Modric, Casemiro, Kroos – Asensio (F. Valverde, 70.), Benzema, Vinícius Júnior (Rodrygo, 85.). Vezetőedző: Zinédine Zidane
LIVERPOOL: Alisson – Alexander-Arnold, N. Phillips, Kabak (Roberto Firmino, 81.), Robertson – Wijnaldum, Fabinho, N. Keita (Thiago Alcántara, 42.) – Szalah, Diogo Jota (Shaqiri, 81.), Mané. Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző: Vinícius Júnior (27., 65.), Asensio (36.), ill. Szalah (51.)

Manchester City (angol)–Borussia Dortmund (német)2–1(1–0)
Manchester,Etihad Stadion,zárt kapuk mögött. Vezette:Hategan (román)
MAN. CITY:Ederson – Walker, Stones, Rúben Dias, Joao Cancelo – Rodri, Gündogan – Mahrez, De Bruyne, Foden – Bernardo Silva (Gabriel Jesus, 59.).Menedzser:Pep Guardiola
DORTMUND:Hitz – Morey (Meunier, 81.), Akanji, Hummels, R. Guerreiro – Bellingham, Emre Can, Dahoud (Delaney, 81.) – Knauff (G. Reyna, 63.), Haaland, M. Reus.Vezetőedző:Edin Terzic
Gólszerző:De Bruyne (19.), Foden (90.), ill. Reus (84.)

Források:
UEFA
Opta
MisterChip

LaLigaEnNúmeros
Gracenote

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik