BL: a legnagyobb sztárok csatája – kezdődik a Bajnokok Ligája!

Vágólapra másolva!
2022.09.06. 09:14
null
Fotók: AFP, Reuters
Kedden nyolc mérkőzéssel elrajtol a Bajnokok Ligája 2022–2023-as idénye, amely már a 31. kiírása az első számú európai kupasorozatnak, amióta BEK helyett BL-nek hívják. Hogy ez milyen nagy idő, jelzi az is, hogy a 32 csapatos főtáblán mindössze egy újonc van, az Eintracht Frankfurt, amely a tavaszi Európa-liga-győzelme révén vált jogosulttá az indulásra. Arra még nem vállalkoznánk, hogy megjósoljuk, mely két csapat játssza a döntőt 2023. június 10-én Isztambulban (ha végre tényleg ott lesz, elvégre 2020-ban és 2021-ben is a török világváros lett volna a helyszín, aztán mégsem úgy alakult), de a csoportokból továbbjutók megnevezésére kísérletet teszünk.



A-csoport

Csupa nagy múltú csapat kapott besorolást ebbe a négyesbe, fantasztikus szurkolótáborokkal, minden meccsen varázslatos atmoszféra várható. Az előző döntős Liverpool így is kiemelkedik, nagy meglepetés lenne, ha Jürgen Klopp együttese nem tudna továbbjutni, még ha felemás eredményekkel kezdte is el az idényt a Sadio Manét elveszítő gárda. A Napolit is régóta szolgáló kulcsjátékosok (Lorenzo Insigne, Dries Mertens, Kalidou Koulibaly) hagyták el, viszont könnyen lehet, hogy csiszolatlan gyémántra talált a 21 éves grúz Hvicsa Kvarachelia személyében. Az Ajax az átigazolási időszak utolsó napjaiban eladta legjobbját, a brazil Antonyt a Manchester Unitednek, amelyhez vezetőedzője, Erik ten Hag is távozott, megint újra kell kezdenie az építkezést. A skót Rangers tíz évvel ezelőtt – a csődje nyomán – a negyedosztályból kezdte újra, így már annak is örülhet, hogy 2011 után ismét főtáblás.

NS-tipp a továbbjutókra: Liverpool, Napoli

B-csoport

Az ibériaiak továbbjutása várható: az FC Porto és az Atlético Madrid jóval tapasztaltabb a BL-ben, mint a Bayer Leverkusen és az FC Bruges. Igaz, a német csapat kerete a Transfermarkt szerint csaknem kétszer annyit ér, mint a Portóé (455, illetve 244 millió euró). A 19 éves leverkuseni csodagyerek, a súlyos sérüléséből lábadozó Florian Wirtz értékét például máris 70 millió euróra taksálja, teljesítményét tavaly a Ferencváros játékosai is testközelből csodálhatták meg az El-ben. Mégis úgy gondoljuk, a Sérgio Conceicao irányította Porto BL-rutinja többet ér majd, még ha a portugáloknak ezúttal is pótolniuk kell nyáron értékesített játékosaikat olcsóbbakkal és fiatalabbakkal. A már több mint tíz éve Diego Simeone vezette Atlético Madrid továbbjutása lényegében biztosra vehető, de az igazán messzire jutáshoz a neves csatároknak (Joao Félix, Álvaro Morata, Antoine Griezmann, Yannick Carrasco) meg kell mutatniuk, hogy tényleg annyit érnek, amennyire tartják őket.

NS-tipp a továbbjutókra: Atlético Madrid, FC Porto

C-csoport

Kétségkívül a legerősebb csoport: ide került a Bayern München, az FC Barcelona és az Internazionale is. Már csak a múlt alapján is ez a legrangosabb négyes összesen 13 BEK-/BL-győzelemmel (Bayern 6, Barcelona 4, Inter 3). A negyedik a cseh Viktoria Plzen, igazi Dávid a Góliátok között – éppen ide került volna a Ferencváros is, ha a Qarabagot, majd a Plzent is kiejti. A bajor és a katalán sztárgárda a nyolcaddöntőbe jutás esélyese még úgy is, hogy a Barcelona kaotikus nyáron van túl, de Robert Lewandowski egyelőre tarthatatlan a La Ligában is. Különleges lesz a lengyel klasszis visszatérése Münchenbe, ahonnan nem távozott szépen, de egyik utódja, Sadio Mané kárpótolhatja a bajorokat. Az Inter a bajnokság első öt fordulójában két rangadót (a Lazio és a Milan ellen) is elveszített, gyors formajavulásra van szüksége ahhoz, hogy okkal reménykedjen a továbbjutásban.

NS-tipp a továbbjutókra: Bayern München, Barcelona

D-csoport

Az Európa-ligát megnyerni nemcsak azért jó, mert kupát, érmet adnak érte, és automatikus BL-csoportkörös szerepléssel jár, hanem azért is, mert a győztese az első kalapba kerül a BL-sorsoláson, így a sorozat egyetlen idei újonca, az Eintracht Frankfurt elkerülte az igazi nagyágyúkat. Igaz, a Tottenham Hotspur így is nagy falat lesz, Antonio Conte, a londoniak olasz vezetőedzője „kisírt” a vezetőségnél jelentős nyári erősítéseket, érkezett Ivan Perisic vagy Richarlison is, miközben Harry Kane is maradt, úgyhogy kirobbanó lehet a klub idénye. A legutóbbi nyolcaddöntős lisszaboni Sporting és az Európa-konferencialigában legutóbb elődöntőig menetelő Olympique Marseille háza táján is úgy értékelhetik, hogy kedvező sorsolást kaptak, ebből a csoportból lényegében mindenkinek van esélye továbbjutni, mi mégis inkább az angol és a német csapatra fogadnánk.

NS-tipp a továbbjutókra: Tottenham, Frankfurt

 

E-csoport

A tavaly a BL-be hét év után visszajutó Milan akkor „halálcsoportba” került, most viszont nem panaszkodhat a sorsolásra, a Chelsea, a Salzburg és a Dinamo Zagreb mellől az olasz bajnoknak tovább kell jutnia. Alig változott a kerete, de a fiatal belga Charles De Kete­laere nagy fogás lehet. A csoport favoritja ettől függetlenül a 2021-es győztes Chelsea, amely a holtszezonban többek között megszerezte Raheem Sterlinget, Kalidou Koulibalyt vagy Pierre-Emerick Aubameyangot is, miközben megszabadult Timo Wernertől és Romelu Lukakutól. Thomas Tuchel és állandó segítője, Lőw Zsolt bizakodva tekinthet az idény elé a tulajdonosváltás ellenére is. A salzburgi „bikák” legutóbb történetük során először bejutottak az egyenes kieséses szakaszba, idén ez csoda lenne, mint ahogy az is, ha a nyolcadik csoportkörös szereplésükre készülő zágrábiak éppen most lépnének először tovább.

 

NS-tipp a továbbjutókra: Chelsea, Milan

F-csoport

Ez a „legmagyarosabb” csoport, hiszen ebben szerepel az RB Leipzig, a BL-idény mindhárom magyar játékosával (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik), továbbá itt található a háború miatt varsói albérletbe kényszerülő Sahtar Doneck is, amelynek két frissen igazolt labdarúgója, Ivan Petrjak (FTC, Mol Fehérvár) és Olekszandr Zubkov (FTC) éveken át az NB I-ben futballozott. Könnyű dolguk nem lesz, hiszen ide sorsolták a rekordgyőztes és címvédő Real Madridot is, amely ugyan elveszítette Casemirót, de aligha gyengült, a brazil védekező középpályás helyére 80 millió euróért jött a Monacótól Aurélien Tchouaméni. A csoport negyedik tagja egy másik európai első, az 1967-es BEK-győztes Celtic, de a skót csapat most aligha szólhat bele a továbbjutásért zajló küzdelembe.

NS-tipp a továbbjutókra: Real Madrid, RB Leipzig

G-csoport

Szeptember 14-én kezd az ifi BL-ben az MTK
Szeptember 14-én a Hidegkuti-stadionban kezdi el szereplését a kedden induló ifi Bajnokok Ligájában az MTK. A kék-fehérek U19-es együttese a lett Jelgavával csap össze, a visszavágót október 5-én rendezik. Továbbjutás esetén az MTK a bosnyák Borac Banja Luka és az izraeli Asdod párharcának győztese ellen folytatja. Ha a magyar fiatalok innen is továbblépnek, a csoportkör valamelyik csoportmásodikjával mérkőz­nek meg a nyolcaddöntőbe jutásért. (K. J.)

Ebből a csoportból indulva kísérli meg elhódítani a BL-trófeát a 2008-as tulajdonosváltás, az emírségbeli befektetők megjelenése óta elsősorban erre áhítozó Manchester City, amely döntőt már játszhatott 2021-ben, de a csúcsra még nem ért fel. Rengeteg játékost eladott a nyáron az angol bajnok, viszont megszerezte Erling Haalandot, és ha a norvég csatár olyan tempóban termeli a gólokat a BL-ben is, mint a bajnokságban, joggal remélhetik a Citynél, hogy idén végre megtörik a jég korábbi játékosuk, Alf-Inge Haaland fiának vezérletével. Az egyik csoportrivális éppen Haaland előző klubja, a Borussia Dortmund, és az Európa-liga-specialista Sevillának kell még bizonyítania, hogy a BL-ben is van súlya. A dán Köbenhavn továbbjutása csoda lenne.

NS-tipp a továbbjutókra: Manchester City, Dortmund

H-csoport

Kezdhetnénk ugyanúgy, mint az előző csoportot, csak a Manchester City nevét a PSG-jére cserélve, hiszen az ugyancsak arab olajpénzekből feltőkésített francia bajnok is egy évtizede epekedik a hazai sikerek mellett a legrangosabb nemzetközi cím után, de szintén csak döntőig jutott eddig (2020). Új vezetőedzővel, a Mauricio Pocchettinót váltó, a nagyvilágban viszonylag ismeretlen, a Nice-től érkező francia Christophe Galtier irányításával kísérli meg a végső győzelmet Kylian Mbappéval, Lionel Messivel, Neymarral és a többi sztárral. A csoportból kötelező továbblépnie, hiszen a nyáron alaposan átalakított Juventus egyelőre eléggé nyögvenyelősen játszik, a Benfica és a Maccabi Haifa pedig nincs egy súlycsoportban a párizsi együttessel.

NS-tipp a továbbjutókra: PSG, Juventus

BAJNOKOK LIGÁJA, CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ

KEDD
E-CSOPORT
18.45:
Dinamo Zagreb (horvát)–Chelsea (angol) (Tv: Sport1)
21.00: Salzburg (osztrák)–Milan (olasz) (Tv: AMC)
F-CSOPORT
21.00:
Celtic (skót)–Real Madrid (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
21.00: RB Leipzig (német)–Sahtar Doneck (ukrán) – élőben az NSO-n!
G-CSOPORT
18.45:
Borussia Dortmund (német)–Köbenhavn (dán) (Tv: Sport2)
21.00: Sevilla (spanyol)–Manchester City (angol) (Tv: Sport2)
H-CSOPORT
21.00:
Paris Saint-Germain (francia)–Juventus (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Benfica (portugál)–Maccabi Haifa (izraeli)

SZERDA
A-CSOPORT

18.45: Ajax (holland)–Rangers (skót) (Tv: Sport1)
21.00: Napoli (olasz)–Liverpool (angol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n!
B-CSOPORT
21.00: Atlético Madrid (spanyol)–Porto (portugál)
21.00: FC Bruges (belga)–Bayer Leverkusen (német)
C-CSOPORT

21.00: Barcelona (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh) (Tv: Sport2) – élőben az NSO-n!
21.00: Internazionale (olasz)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
18.45: Eintracht Frankfurt (német)–Sporting CP (portugál) (Tv: Sport2)
21.00: Tottenham Hotspur (angol)–Olympique Marseille (francia) (Tv: AMC)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik