BL: A legerősebb Fradi lép pályára Prishtinában – Stöger

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2021.07.12. 21:18
Vasárnap még a Népligetben edzett, hétfőn azonban már Koszovó fővárosában készült a Ferencváros a Bajnokok Ligája első selejtezőkörének visszavágójára.
A vendéglátásra nem lehetett panasz Prishtinában (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINVA GALÉRIA NYÍLIK
A vendéglátásra nem lehetett panasz Prishtinában (Fotó: Árvai Károly) – A KÉPRE KATTINVA GALÉRIA NYÍLIK

 

A zöld-fehérek küldöttségének gépe nem sokkal 13 óra után szállt fel Budapesten, s délután három órakor landolt a prishtinai Adem Jashari nemzetközi repülőtéren. Noha a város természeti adottságai szépnek mondhatóak, építészete pedig, mondjuk úgy, eklektikus, sok idő nem jutott a városnézésre.

Miután a csapat elfoglalta a belvárostól kissé távol eső főhadiszállását, a kedd esti „csatatér” helyszínére, a Fadil Vokrri Stadionhoz buszozott, ahol az együttes késő délutáni hivatalos sajtótájékoztatóját, majd edzését tartotta meg – még szerencse, hogy Myrto Uzuniék nem órákkal korábban tréningeztek, ugyanis napközben tikkasztó volt a hőség.

KRESHNIK UKA NB I-ES LÉGIÓS LEHET
A Ferencváros BL-ellenfele nem nevezte egyik legjobb formában lévő játékosát a selejtezősorozat első körébe, így a szélsőként bevethető Kreshnik Uka támadójátékából nem kellett készülnie a Peter Stöger vezette szakmai stábnak – legalábbis még nem. A koszovói Gazeta Olle úgy tudja, a 26 éves szélső, aki az előző évben kölcsönben a helyi élvonalbeli Drenicában szerepelt, s 14 bajnokin hat gólt szerzett, több ajánlat közül válogathat. Törökországból és Magyarországból is keresték, úgyhogy elképzelhető, a következő idényben már az NB I-ben láthatjuk őt.

Bár a Prishtina stadionját 1953-ban adták át, nem keltett olyan benyomást, hogy elavult volna. A létesítmény többszöri ráncfelvarráson esett át, előbb 2005-ben, majd 2016 és 2018 között mintegy három és fél milliárd forintnak megfelelő eurót ráköltve újították fel, így elmondható, hogy kulturált körülmények várták a ferencvárosiakat – megjegyzendő, a két csapat létesítményhelyzetét szinte össze sem lehet hasonlítani. A prishtinai futballista, Qendrim Zyba nyilatkozatából tudjuk, hogy a koszovóiaknak leesett az álluk a Groupama Arénától, a játékos szerint az impozáns stadionban még százhúsz percet is képes lett volna futballozni, annyira feldobta a légkör.

Nemcsak rendezett stadion, de szívélyes fogadtatás is várta a magyar csapatot, amelyet az óriáskivetítőn „Legyetek üdvözölve!” felirat fogadott. A helyi rendezők szabálykövetők, vendégeik összes óhaját, sóhaját igyekeznek teljesíteni – az egyik szervező szerint a koszovói–magyar barátság szellemében igyekeznek minden tőlük telhetőt megtenni. A szurkolók kiszolgálásáért ugyanakkor nem lesz mit tenni, a BL-selejtező második felvonását zárt kapuk mögött rendezik, pedig „Plisat” révén szenvedélyes, egyúttal a régióban hírhedt tábora van a gárdának, amely két-három ezres létszámban képviselteti magát a hazai mérkőzéseken. A találkozó hangulata szempontjából balszerencse, hogy nem lehetnek jelen az összecsapáson, ezt a véleményt pedig a Fradit irányító Peter Stöger vezetőedző is osztotta, annak dacára, hogy a helyi fanatikusok minden bizonnyal a házigazdát űzték-hajtották volna.

LORIK BOSHNJAKU
„Az első mérkőzés végeredménye nem tükrözi reálisan a találkozó képét. Eltelt egy hét, s ugyanakkora lelkesedéssel várjuk a visszavágót. Nincs vesztenivalónk, úgyhogy megpróbáljuk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni, s jó eredményt elérni. Nehéz lesz megfordítani a párharcot, de nem lehetetlen a továbbjutás!” – mondta a Prishtina középpályása a Gazeta Ollénak.

„Szomorúak vagyunk, hogy nem lesznek nézők a stadionban, de az ilyen körülményekhez sajnos hozzá kellett szoknunk az utóbbi időszakban – nyilatkozta hivatalos sajtótájékoztatóján a ferencvárosiak osztrák mestere. – Jó helyzetből várjuk az összecsapást, de hangsúlyozom, háromgólos előnyünk ellenére még nincs lefutva a párharc, rendkívül kemény kilencven perc vár ránk. Az öltözőben sokat beszélgettünk a koncentráció fontosságáról, úgyhogy játékosaimtól azt várom, mindvégig összpontosítsanak, s vegyék komolyan a találkozót. Az a legfontosabb, hogy biztonságosan játsszunk, de az is lényeges, hogy a budapesti meccshez képest gyorsabban fussunk, járassuk a labdát, illetve fejlődnünk kell abban is, hogy rendezetten védekezzünk. Rendkívül sok helyzetet alakítottunk ki a hazai meccsen, most sem volna hátrány, ha gólra váltanánk a lehetőségeket. Az előző mérkőzésen is mi voltunk a favoritok, a háromgólos előny birtokában még kevesebb vesztenivalója lesz az ellenfélnek, úgyhogy profi hozzáállást kell tanúsítanunk. Ellenfelünk technikás, fizikailag erős csapat benyomását keltette, alighanem ezúttal is harapós lesz.”

HENRY WINGO
„A csapat jó formában van mind fizikailag, mind mentálisan, sikerre éhesen várjuk a mérkőzést. Nehéznek ígérkező kilencven perc vár ránk, úgyhogy nem lankadhat a figyelmünk annak ellenére sem, hogy jó helyzetben vagyunk. Segítenünk kell egymást a pályán, s ki kell vívnunk a továbbjutást” – fejtegette a Ferencváros védője.

A bajnoki címvédő kispadján győztes tétmérkőzésen bemutatkozó szakembert arról is kérdeztük, mennyire forgatja fel a csapatát a kívülről megítélve megnyugtató előny birtokában, illetve mi a helyzet az Európa-bajnokságon sérülést szenvedő Olekszandr Zubkovval, aki a hétfői edzésen a társakkal edzett.

„Olekszandr Zubkov velünk tartott Prishtinába, pályára léphet, de nincs olyan állapotban, hogy kilencven percet ott töltsön. Mindig a legerősebb csapatot küldöm pályára, vezetőedzőként nem vehetem könnyelműen egyik mérkőzést sem, így szerdán is a legjobb formában lévő játékosaimat vetem be.”

Természetesen a házigazda vezetőedzője is megosztotta a sajtó képviselőivel a mérkőzéssel kapcsolatos gondolatait.

„Már önmagában amiatt boldogok lehetünk, hogy ebben a sorozatban vagyunk érdekeltek, ezúttal is mindent megteszünk, hogy felvegyük a versenyt a magyar vetélytársunkkal. Számomra nagyon fontos, hogy a várost, az országot képviseljük ezen a mérkőzésen. A párharc első felvonásán láthattuk, rendkívül tapasztalt az ellenfél. Ugyan hetven percig tartottuk magunkat, a magyarok nem álltak le, folyamatosan nyomás alatt tartottak minket, s végül nagyobb különbséggel megnyerték az összecsapást, ami komoly fegyvertény” – mondta a hivatalos sajtótájékoztatónZekirija Ramadani, a Prishtina vezetőedzője.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

20.00: FC Prishtina (koszovói)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Az első mérkőzés után: 0–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik