A Bayern könnyedén nyert az 500. európai kupameccsén!

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2022.09.07. 20:53
A Bajnokok Ligája C-csoportjának 1. fordulójában a Bayern München végig nagy fölényben futballozva, tulajdonképpen könnyedén győzött 2–0-ra az Inter vendégeként.

Onana remekelt az első félidőben, de Sané helyzeténél már ő is tehetetlen volt (Fotó: AFP)
Onana remekelt az első félidőben, de Sané helyzeténél már ő is tehetetlen volt (Fotó: AFP)
Onana remekelt az első félidőben, de Sané helyzeténél már ő is tehetetlen volt (Fotó: AFP)
Onana remekelt az első félidőben, de Sané helyzeténél már ő is tehetetlen volt (Fotó: AFP)
Onana remekelt az első félidőben, de Sané helyzeténél már ő is tehetetlen volt (Fotó: AFP)

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
C-CSOPORT
Internazionale (olasz)–Bayern München (német) 0–2 (0–1)
Milánó,
Giuseppe Meazza Stadion. Vezette: Turpin (francia)
Inter:
Onana – D'Ambrosio, Skriniar (De Vrij, 72.), Bastoni (Dimarco, 72.) – Dumfries (Darmian, 72.), Mhitarjan, Brozovic, Calhanoglu, Gosens – Dzeko (Correa, 71.), L. Martínez. Vezetőedző: Simone Inzaghi
Bayern: Neuer – Pavard, De Ligt (Upamecano, 75.), L. Hernandez (Stanisic, 84.), A. Davies – Kimmich, Sabitzer (Goretzka, 62.) – Coman (Gnabry, 75.), T. Müller, L. Sané (Musiala, 84.) – Mané. Vezetőedző: Julian Nagelsmann
Gólszerző:
L. Sané (25.), D'Ambrosio (66. – öngól)

A csoport másik meccsén
Barcelona (spanyol)–Viktoria Plzen (cseh) 5–1

ÖSSZEFOGLALÓ

Az 500. európai kupameccsét játszó Bayern München kezdett lendületesebben. Az Inter kapusának, az Ajaxtól nyáron átigazolt kameruni André Onanának tíz percen belül már háromszor is védenie kellett. Ezután ugyan két kísérlete az Internek is volt, de az első huszonöt perc inkább a Bayernről, na meg Onanáról szólt, aki Thomas Müller két lövését is hárította. Viszont a 25. percben már ő is tehetetlen volt, amikor Joshua Kimmich a saját térfeléről kiugratta Leroy Sanét, aki eltolta a labdát a kapus mellett, és a jobb szélről, hat méterről megszerezte a vezetést a Bayernnek.

Az Inter az első félidő folytatásban is meglehetősen ritkán jutott el a Bayern kapujáig, és elsősorban Onana újabb védéseinek köszönhették a hazaiak, hogy a szünet előtt nem szerezte meg második gólját a Bayern.

A második félidő elején azonban változott a játék képe, az Inter egyre többször tudta saját kapuja elé szögezni a Bayernt, és már éppen kiegyenlítették a labdabirtoklási arányt is a hazaiak, amikor szédületes kényszerítőt mutatott be (kétszer járt oda-vissza a labda) a Kingsley Coman, Sané kettős a tizenhatoson belül, aminek az lett a vége, hogy Danilo D'Ambrosio a saját kapujába sodorta a labdát.

Ezután az Inter leginkább már csak azzal tudta felhívni magára a figyelmet, hogy Simone Inzaghi egyszerre négyet cserélt a 71-72. percben.

Az eredmény azonban már nem változott, a Bayern München az 500. európai kupameccsén a 288. győzelmét aratta (106 döntetlen és 106 vereség mellett), és 2003 óta megszakítás nélkül ezúttal is győzelemmel kezdte a BL-idényt. Az Inter pedig ezzel a legutóbbi négy tétmeccséből a harmadikat veszítette el. Lehet, hogy a Chelsea és a Leipzig után az Internél is hamarosan váltás következik a kispadon? 0–2

EGY KIS STAT
Sané a Bayernben a 19. BL-meccsén szerezte a 10. BL-gólját a bajoroknál, ennél kevesebb meccsen korábban csak a holland Roy Makaay (10) és az idén nyáron távozott Robert Lewandowski (16) ért el 10 gólt a klub színeiben a sorozatban.

 

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK. 2–0-ra nyert a Bayern!

90. perc. Dimarco kapott sárga lapot.

84. perc. Sané helyett Musiala, Hernández helyére Stanisic állt be.

84. perc. MIT HAGYOTT KI AZ INTER? A Bayern eladta a labdát a saját tizenhatosánál, Correa azonban tíz méterről, teljesen tiszta helyzetből mellé lőtt.

83. perc. Gnabry lőtt fölé jobbról, 14 méterről.

75. perc. A másik oldalon Coman helyett Gnabry, De Ligt helyett Upamecano a pályán.

71.-72. perc: egyszerre négyet cserélt az Inter. Dzeko - Correa, Dumfries - Darmian, Bastoni - Dimarco, Skriniar - De Vrij.

66. perc. ÖNGÓL, 0–2. Fantasztikus kényszerítőt mutatott be (kétszer járt oda-vissza a labda!) Coman és Sané a tizenhatoson belül, majd utóbbi lőtt középre és D'Ambrosioa saját kapujába sodorta a labdát.

65. perc. ONANA MOST KIEJTI... Kimmich ívelését Bastoni csúsztatta fejjel a saját kapujára, Onana felugrott a labdáért, de kiejtette, másodjára azonban, a kapufa segítségével megfogta.

62. Az első csere: a térdműtétje után újra bevethető Goretzka váltotta Sabitzert.

59. perc. A MÁSODIK FÉLIDŐ ELSŐ BAYERN HELYZETE. Coman a labdával, átlépi a tizenhatos vonalát, majd egy jó csel után kapura is tűzte a labdát, ami Skriniarról pattant szögletre, amiből pedig már nem lett újabbb helyzet.

Közell egy órányi játék után a legnagyobb különbség a kaput eltaláló lövések számában van a két csapat között: 9–2 a Bayern javára, miközben a labdabirtoklási arány most 50-50 százalékra változott a korábbi, néhány százalékos Bayern-előnyről.

54. perc. Dzeko reklamált tizenhatoson belüli kezezést, de a játékvezető továbbot intetett, mindenesetre beszorult a Bayern.

50. perc. ÉLEDEZIK AZ INTER? Dumfries jobbról laposan középre passzolt labdájából Dzeko lőhetett közelről, de gyatrán találta el a labdát, Neuer könnyedén megfogta a labdát.

47. perc. Martínez levágódó labdáját D'Ambrosio vágta fölé hét méterről, jobbról.

ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ. Csere nincs.

Érdekesség, hogy a meccset az a francia Clément Turpin vezette, aki júniusban az angol–magyar NL-meccsen is fújta a sípot. Ugye azon a meccsen is 1–0-s vendégelőnyt mutatott az eredményjelző a szünetben, és egy sima négyes lett a vége. Az első félidő képe alapján még itt is összejöhet a négygólos vendéggyőzelem.

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. 45 perc után előnyben a sokkal jobban játszó Bayern. Szinte csak Onanán múlt, hogy nem lett egy gólnál nagyobb a különbség.

41. perc. De Ligt buktatott és kapott sárga lapot.

37. perc. MICSODA TŰZIJÁTÉK!Davies bal oldali lövését Onana nagy vetődéssel kiütötte, Sabitzer lövését blokkolták, Müller pedig mellé lőtt.

35. perc. HOSSZÚ IDŐ UTÁN EGY INTER-HELYZET.
Bal oldali szögletnél Dzeko emelkedett, hogy fejelhessen, de Müller is ugrott, és a játékvezető úgy látta a német beleért, így szögletet ítélt, de valójában Dzeko fejelt mellé.

33. perc. Kimmich újabb távoli lövését védte Onana.

25. perc. VEZET A BAYERN, SANÉ! Ezúttal már Oaanana is tehetetlen volt: Kimmich a saját térfeléről ugratta ki Sanét, aki elvitte a kapus mellett is a labdát, majd 6 méterről, jobbról lőtt a kapuba. 0–1

 


 

22. - 23. perc. ONANA-SHOW. Sané játszott keresztbe Manéhoz, aki jobbról visszakészített Müllerhez, a 11 méteres löketetet védte Onanana, aki nem sokkal később egy újabb Müller-lövést hatástalanított.

17. perc. Dumfries jobb oldali beadási kísérlete D'Ambrosio elé került, aki jobbról tüzelt, de Neuer rajta volt.

15. perc. Coman labdája hosszú Manénak, így Onanáé lett a kiugratás.

8. perc. MÜLLER LŐTT, ONANA VÉDETT! Davies kanalazott vissza egy labdát a bal szélen az alapvonal közeléből Sanéhoz, aki középre játszott Müllerhez, ő pedig 11 méterről, egyből kapura tette a labdát, Onanának már a harmadik védést kellett bemutatnia.

6. perc. Lautaro Martínez ment el a védők mellett a jobb oldalon, majd nagyon éles szögből a tizenhatoson belülről lőtt is, de nem találta el a kaput.

3. perc. AZ ELSŐ LÖVÉSEK. Kimmich előbb 23 méterről, jobbról lőtt, de Onana könnyedén védte a bal alsóba tartó labdát, majd nem sokkal később a Bayern középpályása középről is lövéssel próbálkozott, hasonló távolságról, de ezt is hárította az Inter kapusa.

A FEHÉRBEN JÁTSZÓ BAYERN KEZDETT. Kék-feketében az Inter

 

A Bayern kapusán, Manuel Neueren is sok múlhat a milánói mérkőzésen (twitter.com/FCBayern)
A Bayern kapusán, Manuel Neueren is sok múlhat a milánói mérkőzésen (twitter.com/FCBayern)

 

ELŐZMÉNYEK

A C-csoport tűnik a legerősebbnek az idei csoportkörben: ide került a Bayern München, az FC Barcelona és az Internazionale is. Már csak a múlt alapján is ez a legrangosabb négyes összesen 13 BEK-/BL-győzelemmel (Bayern 6, Barcelona 4, Inter 3). A negyedik a cseh Viktoria Plzen, igazi Dávid a Góliátok között – éppen ide került volna a Ferencváros is, ha a Qarabagot, majd a Plzent is kiejti. A bajor és a katalán sztárgárda a nyolcaddöntőbe jutás esélyese még úgy is, hogy a Barcelona kaotikus nyáron van túl, de Robert Lewandowski egyelőre tarthatatlan a La Ligában is. Különleges lesz a lengyel klasszis visszatérése Münchenbe, ahonnan nem távozott szépen, de egyik utódja, Sadio Mané kárpótolhatja a bajorokat.

Az Inter a bajnokság első öt fordulójában két rangadót (a Lazio és a Milan ellen) is elveszített, gyors formajavulásra van szüksége ahhoz, hogy okkal reménykedjen a továbbjutásban. Simone Inzaghi csapata az előző három meccsén hét gólt kapott, miközben sérülés miatt nem számíthat klasszis csatárára, Romelu Lukakura.

A Bayern az új idényben tétmeccsen még veretlen, viszont a legutóbbi két bajnoki meccsén egyaránt 1–1-es döntetlenre végzett az Union Berlin és a Mönchengladbach ellen.

A két csapat legutóbb 11 éve találkozott a BL-ben: Münchenben az Inter győzött 3–2-re, Milánóban a Bayern 1–0-ra.

MECCS ELŐTTI NYILATKOZATOK

„Jó csapat az Inter – olvashatók a Bayern München vezetőedzőjének, Julian Nagelsmann-nak a szavai a nextpress.news-on. Lukaku sérülése miatt viszont egy világklasszist kell nélkülözniük a támadósorból.”

Hozzátette, hogy mélyen védekező riválisuk védelmét kreativitással törhetik majd fel.

„Még sosem vezettem csapatot a San Siróban. Sok nagy mérkőzést játszottak már itt. Nem tudom, hogy a szerdai is az lesz-e. Az első meccs még semmiről sem fog dönteni, de ettől függetlenül jól szeretnénk kezdeni. Az Union ellen valamivel gyengébben szerepeltünk, de összességében nem teljesítettünk rosszul. Jó hangulatban várjuk a találkozót.”

A német szakembert Sadio Manéról is megkérdezték a meccs előtt.

„Elvárásom felé, hogy a tapasztalatokat, melyeket idáig gyűjtött, átadja a többi játékosnak, és vezérré lépjen elő. Különleges érzéke van ahhoz, hogy hogyan álljon a csapat élére. Szerintem holnap hangos lesz az öltözőben.”

Az esélyesség terhe kapcsán elmondta, hogy a Bayern München a történelem során mindig a végső győzelemre esélyes csapatok között volt.

Manuel Neuer is válaszolt az újságírók kérdésére. A német válogatott kapusnak felvetették, hogy a nyáron gyengült az Inter.

„Még csak most kezdődik a BL. Nem jelenthető ki, hogy gyengébbek lennének. Más most ott a légkör, és esélyük van a megújulásra. Nem becsüljük le őket.”

Neuert is megkérdezték az esélyesség terhéről.

„Az esélyesek között vagyunk. Az elmúlt években nem sikerült végigmennünk az úton. Fájó vereségeket szenvedtünk, legutóbb a Villarreal ellen. Megvan bennünk a kellő ambíció és vágy, hogy nagyon messzire jussunk.” Hozzátette, elsődleges céljuk, hogy továbbjussanak a csoportból.

„Nagyon erős csoportban vagyunk, erős riválisaink vannak. Egy ilyen fantasztikus stadionban játszani különleges élmény lesz. A Schalke színeiben volt már alkalmam az Inter ellen itt futballozni egy BL-negyeddöntő során. Az kivételes és történelmi mérkőzés volt a klub számára” – emlékezett vissza Neuer a 2011-ben 5–2-es Schalke-győzelmet hozó negyeddöntőre a milánóiak otthonában.

A Simone Inzaghi vezette Inter a hétvégén elvesztette az AC Milan elleni derbit.

„A vereségek utáni mérkőzések lehetőségek a javításra. Kielemeztük a vasárnapi meccsünket” – idézte az olasz csapat vezetőedzőjét a Football Italia. Hozzátette, keményebben kell dolgozniuk a sikerért, és ebben neki kell példát mutatnia.

„Fontos lesz, hogy a szurkolóink beálljanak mögénk, mivel tudjuk, erős ellenfél érkezik. Kemény csoport a miénk, de a szerdai találkozó lehetőség arra, hogy javítsunk a derbin elszenvedett, csalódást keltő vereség után.”

„Megnéztem a Bayern legutóbbi két bajnokiját, és a két döntetlen dacára a milánóiak jó statisztikákat produkáltak, fölényben játszottak. Ellenfeleik kemények voltak, és sikerült gondot okozniuk, de ettől függetlenül a bajor csapat intenzitás tekintetében továbbra is a világon az egyik legjobb” – jelentette ki Inzaghi, aki azt is elárulta, hogy hány pontot kellene szerezniük a továbbjutáshoz.

„Tudjuk, hogy tíz pontot kell szereznünk. Nehezebb lesz, mint tavaly, de egyben jó lehetőség is arra, hogy a végső győzelemre is esélyes csapatokkal megküzdjünk.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik