BL: Kosztanajban imádják a futballt, de kevés esélyt adnak a továbbjutásra

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2022.07.06. 08:20
null
Anton Lisszjak szerint gyorsult a Tobol játéka, több jó futballistája is van, de nem biztos, hogy ez elég lesz a Fradi ellen
Többek között a Tobol költségvetéséről, összeomló jegyértékesítési felületéről, legjobb játékosairól és a Ferencváros elleni hazai meccsen várható hozzáállásáról nyilatkozott lapunknak Anton Lisszjak kazah újságíró.

Bár Kazahsztánban is a labdarúgás a legnépszerűbb sportág, klub- és válogatott futballja nem bővelkedik veretes eredményekben. Magyarországon kevesen jártasak az ottani viszonyokban, ennélfogva a Ferencváros szerdai BL-ellenfelét is csak néhányan ismerik, éppen ezért megkerestük kazah kollégánkat, a sports.ru kazahsztáni aloldalának főszerkesztőjét, Anton Lisszjakot.

„A Tobolnak nincs olyan színes történelme, mint a rivális Kajratnak, de az országban így is az egyik legnevesebb, az elmúlt tizenöt évben rendre az élmezőnyben végzett. Kazahsztánban alig van magántulajdonban lévő klub, az állam finanszírozza a működésüket, leginkább attól függően, hogy a helyi akim, azaz a polgármester hogyan viszonyul a sportághoz, szereti-e vagy sem. Kosztanaj városvezetője imádja a futballt, így a helyi profi labdarúgást edzőpályák, konditermek, valamint egy kisebb szállodával ellátott edzőközpont is szolgálja. Amúgy legfeljebb két és fél millió dollár lehet az éves költségvetése, mivel Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök rendelete szerint egy profi labdarúgóklub támogatása nem haladhatja meg ezt az összeget.”

Mint megtudtuk, tíz évvel ezelőtt nyolcezres átlagnézőszáma volt a Tobolnak, ám az utóbbi időben ritkán telt meg a kilencezres létesítmény, többnyire három-négy ezer néző előtt rendezi hazai mérkőzéseit. A Bajnokok Ligája és a Ferencváros azonban megmozgatja a város lakóit.

„Amikor a klub elkezdte az online felületein a Ferencváros elleni összecsapásra a jegyértékesítést, összeomlott a szerver, három órán keresztül nem lehetett megnyitni a hivatalos honlapot. Hiába, Sztanyiszlav Csercseszov egykori orosz válogatott szövetségi kapitányként ismert, egyúttal roppant népszerű Kazahsztánban, a helyieket érdekli, milyen csapatot kovácsolt a magyar bajnokból. Emellett a pénztárcabarát jegyáraknak is tulajdonítható, hogy telt ház lesz.”

Adva van a kérdés: milyen ellenfél vár a zöld-fehérekre?

„Almatiban és Nur-Szultanban valószínűleg úgy tartják, az előző idényben nem érdemelte meg a Tobol bajnoki címet, mert a játékstílusa nem volt látványos: ötvédős játékrendszert alkalmazva visszahúzódott a saját térfelére, arra várva, hogy az ellenfél hibáit kihasználva a széleken lehetőséget teremtsen a rendezetlen védelemmel szemben. Ez a stílus már a múlté, a csapat edzőt váltott, a szerb Milan Milanovics vette át az irányítást. A májusban kinevezett trénerével négyvédős rendszerre állt át, és a bajnokságban három mérkőzésen hét pontot szerzett. A játékoskeret jelentősen átalakult, az előző idényhez képest gyengült, mások mellett Azat Nurgaljev csapatkapitány is távozott. Maradt azonban jó futballistája, Zoran Tosicsot például aligha kell bemutatni, hiszen megfordult a Manchester Unitedben és a CSZKA Moszkvában, s érdemes odafigyelni Szerikzsan Muzsikovra is, a kazah válogatott támadó középpályás nemrég tért vissza sérüléséből. Tapasztalt labdarúgó, remekül passzol és lát a pályán, az ő visszatérésétől sokat remélhet a Tobol, mert amíg hiányzott, nem volt, aki fazont szabott volna az együttes játékának. Alekszandr Mokin kapus negyvenkét évesen a liga legidősebb játékosa, aki az előző idényben beverekedte magát a kezdőbe, és a bajnokság legjobbja volt a posztján. A csapat az idén hadilábon áll a gólszerzéssel, üzbég csatára nem a tőle elvárható szinten teljesít, ezért nemrég szerződtetett egy elefántcsontparti támadót, aki az előző idényben az örmény élvonal gólkirálya volt. Új edzőjével gyorsabb lett a Tobol játéka, ám jó kérdés, milyen szellemben lép pályára szerdán. Az első negyedórában alighanem óvatosan játszik, felméri, mire számíthat ellenfelétől, s ha úgy ítéli meg, van keresnivalója, támadásba lendül. A kazah futballkedvelők szorítanak a Tobolért, de sok esélyt nem adnak a továbbjutására, mert nehéz párharc vár rá. A helyiek úgy-ahogy ismerik a Fradit, Szerhij Rebrov és az egykori Kajrat-játékos Isael miatt követték az eredményeit. Nehéz feladata lesz a kazah bajnoknak a magyar ellen, húsz százalék esélyt adok rá, hogy túljut a Ferencvároson.” 

NS-grafika: Dancsák András – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NS-grafika: Dancsák András – A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, 1. FORDULÓ
Első mérkőzés (július 6.)
16.00:
Tobol (kazah)–Ferencváros (tv: M4 Sport)
Visszavágó (július 13.)
20.00:
Ferencváros–Tobol

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik