Kíváncsi Xavi, Drogba hadüzenete - ez volt a BL-felvezetés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.18. 10:06
Kedden két mérkőzést rendeznek a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A Real Madrid a Schalkét fogadja, a Chelsea a Galatasarayt. Előbbi párharc gyakorlatilag eldőlt, hiszen a madridiak 6–1-re győztek Gelsenkirchenben, a német csapat aligha szerez hat gólt a Bernabéuban. Utóbbiban viszont még bármi lehet, a törökországi 1–1-gyel a londoni együttes került lépéselőnybe. A nap folyamán összegyűjtjük a két mérkőzéshez kapcsolódó érdekességeket, nyilatkozatokat, tartsanak velünk!

AZ ÉLŐ FELVEZETŐ CIKKÜNK EZZEL VÉGET ÉRT. JÓ SZÓRAKOZÁST A MÉRKŐZÉSEKHEZ! AZ ÉLŐ FELVEZETŐ CIKKÜNK EZZEL VÉGET ÉRT. JÓ SZÓRAKOZÁST A MÉRKŐZÉSEKHEZ!

20.00 ETO'O VS DROGBA. Az elmúlt évek két legjobb afrikai csatára, Samuel Eto’o és Didier Drogba néz farkasszemet egymással a Stamford Bridge-en a Chelsea–Galatasaray BL-nyolcaddöntő visszavágóján.
A KEZDŐCSAPAT
CHELSEA:
Cech – Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – Ramires, Lampard – Willian, Oscar, Hazard – Eto'o. Menedzser: José Mourinho
GALATASARAY: Muslera – Eboué, Kaya, Chedjou, A. Telles – Selcuk, Felipe Melo – Yekta, Sneijder, Burak – Drogba. Vezetőedző: Roberto Mancini

19.45 SZALAI NEM KEZD. Ezúttal sem kapott lehetőséget Szalai Ádám a Schalke kezdőcsapatában. Hiába tűnik úgy, hogy az első meccsen eldőlt a továbbjutás a Real Madrid javára, a magyar támadó nem került be a kezdőcsapatba.
A KEZDŐCSAPATOK:
REAL MADRID:
Casillas – Nacho, Varane, Ramos, Coentrao – Isco, Illarramendi, Xabi Alonso – Jesé, Morata, Cristiano Ronaldo.
SCHALKE: Fährmann – Hoogland, Höwedes, Matip, Kolasinac – Ayhan, Neustädter – Obasi, Meyer, Draxler – Huntelaar

19.20 MANCINI-SZOBOR. „A futballban bármi lehetséges. Ha ebben a szezonban elhódítjuk a Bajnokok Ligája-trófeát, akkor szobrot kell állítani rólam a Galatasaray stadionja mellett” – mondta Roberto Mancini.

Drogba nem a levegőbe beszélt: egyelőre ő a Chelsea gólrekordere a BL-ben
Drogba nem a levegőbe beszélt: egyelőre ő a Chelsea gólrekordere a BL-ben

19.01 GÓLERŐS REAL. A Real Madrid szerezte a legtöbb gólt a mostani Bajnokok Ligája-szezonban. A királyiak 26 gólnál járnak a sorozatban a mai mérkőzés előtt.

18.45 A FÉLIDŐBEN IKSZ. Az UEFA Ifjúsági Liga negyeddöntőjében a Barcelona szerzett vezetést az Arsenal ellen – elég komoly védelmi hibának köszönhetően –, az angolok a hajrában egyenlítettek, remek kiugratás és higgadt befejezés után.

18.40 A BAYERN 2011-BEN KEZDETT EL UDVAROLNI GUARDIOLÁNAK. Érdekes háttérinfót osztott meg a nyilvánossággal Pep Guardiola, a Bayern München élére tavaly nyáron kinevezett spanyol vezetőedző. A BL-címvédővel ellenállást nem ismerően menetelő szakember elmondta, hogy a bajorok nevében a Rummenigge, Hoeness vezetői páros először 2011 nyarán kérdezett rá nála jövőbeli terveire. Július 27-én a két együttes a döntőben futott össze egymással, és az akkor barcelonai, most müncheni Thiago Alcántara duplájával nyert a Barca.

Sportszerűen bizakodó dortmundiak
Sportszerűen bizakodó dortmundiak

18.31 JÓ ALAP. Négy csapat a ma esti fellépésére készül, másik négy a holnapira. Utóbbiak képviselőinek a mai a hivatalos sajtótájékoztatók napja. Dortmundi részről – a németek Zenitet fogadják, a visszavágót kétgólos (4–2) előnnyel kezdik – Mats Hummels találta azt mondani, hogy semmiképpen nem esnek abba a hibába, hogy félvállról vegyék a mérkőzést és az ellenfelet. Bár azt azért nem felejtette el megemlíteni: az első mérkőzés eredménye számukra jó alap a továbbjutáshoz.

A madridi meccsre igyekvő Schalke-drukkerek
egy fotó erejéig levadászták Metzeldert
A madridi meccsre igyekvő Schalke-drukkerek egy fotó erejéig levadászták Metzeldert

18.24 BEÉPÍTETT BEKK. Aligha kérdéses, hogy Christoph Metzeldernek egykori német válogatott játékosként és Schalke-védőként hová húz ma este a szíve – még akkor is, ha a német együttes továbbjutási esélye alighanem matematikai csupán –, de húzhatna a győzteshez is, lévén 2007–2010 között a Real Madrid keretének volt a tagja. Maradjunk annyiban: Németországban maradandót alkotott – különösen a Dortmundban –, ami Spanyolországban nem sikerült neki.

18.15 CRISTIANO RONALDO, ÉS MÉG TÍZEN. A spanyol sajtó azon polemizál, hogy a továbbjutási esélyeket illetően elég egyértelmű esti találkozón a Real Madrid mestere alaposan rotált csapatot küld pályára kezdőként. Egy dolog azonban aligha fordulhatott meg az olasz szakember fejében: nevezetesen az, hogy a cserepadra, vagy ne adj Isten a lelátóra ülteti gólerős portugál szélsőjét. Cristiano Ronaldo, és még tízen – valószínű így állnak fel a madridiak a Schalke ellen. amivel ugye aligha messze járnak az igazságtól. Amint azt már korábban megírtuk: a blancók valószínűleg a Casillas – Nacho, Varane, Ramos, Coentrao – Illarramendi, Xabi Alonso – Jesé, Isco, C. Ronaldo – Morata összeállításban kezdenek.

Xavi számára fontos az utánpótlás
Xavi számára fontos az utánpótlás

18.00 KÍVÁNCSI XAVI. A Barcelona klasszisa személyesen tekinti meg a fiatalok Arsenal elleni negyeddöntőjét az UEFA Ifjúsági Ligában. Lehet, hogy arra a tehetségre kíváncsi, aki majd éppen őt nyugdíjazza?

17.55 DROGBA HADÜZENETE: JÖVÖK! A Galata támadója, Didier Drogba karakán – és a sportszerűség határait nem átlépő – hadüzenetet fogalmazott meg a Chelsea elleni találkozó előtt.
„Egy szerelmi történetben soha nem gondoltam, hogy egy nap ez megtörténhet – de eljött az idő, hogy a Chelsea szembenézzen azzal a játékossal, akit alkotott.”

17.50 NEM FELHŐTLEN. Az időjárás Manchesterben, ahol szerdán az United próbál meg továbbjutni a görög Olympiakosz ellen kétgólos (2–0) hátrányból. Ráadásul a Moyes-Giggs viszony sem az.... Legalábbis erről számolt be ma az angol sajtó, ám az érintettek tagadták, hogy bármilyen konfliktusuk lenne egymással.

Moyes és Giggs munkakapcsolata nem ideális, legalábbis az angol sajtó szerint (Fotó: Reuters)
Moyes és Giggs munkakapcsolata nem ideális, legalábbis az angol sajtó szerint (Fotó: Reuters)

17.28 Madridban tökéletes időjárásban hangolhatnak a csapatok a Real–Schalke mérkőzésre, a gelsenkircheniekkel tartó 4000 szurkoló is örülhet a derült égnek és a 21 fokos levegőnek. Főleg, hogy otthon 10 fok van, és szakad az eső…

„Számunkra a Schalke nemcsak a futballról és a pályán történő eseményekről szól, ez egy életstílus" – mondta az egyik szurkoló Madridban.

Didier Drogba, a Galata támadója elszántan készül volt csapata ellen (Fotó: Reuters)
Didier Drogba, a Galata támadója elszántan készül volt csapata ellen (Fotó: Reuters)

17.10 Az Olympiakosz megérkezett Manchesterbe, soraiban Javier Saviolával, akit megrohamoztak a manchesteri reptéren, és korábbi Barcelona-mezének replikájára kértek autogramot tőle. A görög csapat 2–0-s előnyről várja a szerdai folytatást. A csapat sajtótájékoztatóján Nelson Valdez ült a mikrofonok mögé.

„Bár kétgólos előnyünk van, támadnunk kell, csak akkor kezdhetünk el hinni a továbbjutásban, ha gólt szerzünk. A Manchester United hatalmas klub, sohasem szabad leírni, megtalálja a helyes utat az ingoványban is" – mondta a támadó.

Saviola autogramot oszt Manchesterben
Saviola autogramot oszt Manchesterben

16.30 Érdekes videó járta be a nemzetközi sportsajtót. Az egyik török televíziós csatorna videóra vette, amint egy Galatasaray-szurkoló Chelsea-mezt dob egy oroszlán ketrecébe egy állatkertben. Az „állatok királya” azonnal elrántja azt és marcangolni kezdi. A Galata beceneve egyébként „aslans”, azaz „oroszlánok”.

16.00 HOSSZABBÍTOTT A PSG TEHETSÉGE. Nem szorosan a mai meccsekhez kapcsolódó hír, de a Bajnokok Ligájában érintett PSG (a Bayer Leverkusen elleni kettős győzelemmel negyeddöntős a párizsi csapat) 19 éves csatára, Hervin Ongenda 2017 nyaráig szerződést hosszabbított.

Humoros forgalomirányító Manchesterben
Humoros forgalomirányító Manchesterben

15.55 „Hiányoznak az eredmények, de ennek nem az az oka, hogy feladtuk volna. Mindig megvoltak a lehetőségeink, de nem használtuk ki azokat, és ez a legfőbb eltérés a korábbi évekhez képest – mondta Moyes. – A szurkolók váratlan vereségeket éltek át, de kitartanak a csapat mellett. Nagy sikerekhez szoktak, és a jövőben is átélhetnek még nagy sikereket. Ez a világ legnagyobb klubja, és ismét fel fog emelkedni.” A teljes nyilatkozat itt!

15.50 Francia sajtóhírek szerint Edinson Cavani a Manchester United első számú nyári kiszemeltje. Egyes források szerint az üzlet már 80 százalékban kész, az angol csapat szezonvégi bajnoki helyezésétől függ, hogy vált-e a PSG támadója. Ha Moyes BL-helyen végez csapatával, akkor jó esély mutatkozik az uruguayi érkezésére.

Minden jegy elkelt
Minden jegy elkelt

15.40 Patrice Evra, a Manchester United védője is elmondta véleményét a keddi sajtótájékoztatón. „Nem vagyunk hozzászokva a vereséghez, nehéz szezonunk van. De mindenki küzdeni akar, mindenki szereti a klubot. Az életben mindig van második esélyed, nekünk is lesz szerdán. Biztosak akarunk lenni benne, hogy a szurkolók nem csalódnak bennünk. Nem mondhatom, hogy biztosan továbbjutunk, de mindent megteszünk, hogy a drukkerek büszkék legyenek ránk.”

15.20 DAVID MOYES HITE MEGRENDÍTHETETLEN. Sajtótájékoztatót tartott a Manchester United menedzsere, David Moyes. „A jövőm nem változott. Nagyszerű munkám van, tudom, hová tartok. Tudjuk, hogy rossz helyzetben vagyunk, de hiszünk benne, hogy ez jobbá fog változni. Soha sem beszélünk a jövőmről, hatéves szerződést írtam alá a klubbal. Hosszú távon gondolkodunk” – mondta a skót menedzser.

15.05 Ha tovább akar jutni a Schalke a Bajnokok Ligájában, akkor olyat kell tennie (ötgólos hátrányt ledolgozni), amire korábban még nem volt példa a sorozatban. „Az olyan gyenge teljesítményt, mint az első meccsen, el kell kerülni. Már csak a klub hírnevének megőrzése érdekében is” – írja keddi számában a Ruhr Nachrichten, mely a mottót is kiadta a gelsenkircheni csapatnak. „A lehetetlen küldetés a becsület kérdése”.

Borús az ég Manchester fölött
Borús az ég Manchester fölött

14.40 MÉG EGY KIS STATISZTIKA. A Galatasaray nyolc angliai meccséből egyet sem nyert meg eddig (három döntetlen, öt vereség). A Real Madrid mindössze kétszer kapott ki német csapat ellen játszott, legutóbbi 25 hazai meccsén. Mindkétszer a Bayern München ellen.

14.10 WAYNE ROONEY JÓL KERES. Olyannyira, hogy új szerződése aláírása után a világ negyedik legjobban fizetett labdarúgója lett a Manchester United támadója. A France Football magazin teljes kimutatásához kattintsanak ide!

13.47 CECH SZÁZADOS ÚRNAK JELENTEM! Amennyiben Petr Cech védi a Chelsea kapuját, akkor századik Bajnokok Ligája-mérkőzésén lép pályára. Első találkozóját még a Sparta Praha színeiben játszotta, és tisztán is tartotta hálóját a Bayern München ellen (0–0). 87 BL-mérkőzésen állt a Chelsea, 12 találkozón a Sparta Praha kapujában.

13.30 A Schalke szurkolói is megérkeztek már Madridba, hogy este láthassák kedvenceiket a Bernabéuban. A drukkerek jó hangulatban sziesztáznak, ez az európai szövetség (UEFA) fotóján is jól látszik. A hírek szerint mintegy 4000 Schalke-szimpatizáns „zarándokolt el” a spanyol fővárosba.

A Schalke-szurkolók élvezik a madridi napsütést
A Schalke-szurkolók élvezik a madridi napsütést

13.25 NEHÉZ ENNYI MECCSET JÁTSZANI. Robert Lewandowski, a Borussia Dortmund csatára szerint még nem lefutott a Zenit elleni párharc. A német csapat 4–2-re győzött Szentpéterváron. „Nem értem, miért kapunk ki mindig a bajnokságban a BL-meccsek előtt. Nem egyszerű mondjuk háromnaponta mérkőzést játszani, de tudjuk, hogy többre vagyunk képesek. Viszont ha úgy játszunk, mint a hétvégi vereség során, akkor nehéz lesz a Zenit ellen. Nem lefutott még a párharc” – mondta a Reviersportnak a lengyel támadó.

13.10 Minden a Chelsea továbbjutása mellett szól. A londoniak legutóbbi 12 hazai Bajnokok Ligája-mérkőzésükből 10-et megnyertek, egy döntetlen mellett csak egyszer kaptak ki. A Galata vezetőedzője, Roberto Mancini még egyszer sem győzött José Mourinho ellen (három vereség és két döntetlen a mérleg az olasz szempontjából).

12.50 „A legjobb dolog Cristiano Ronaldo pihentetésére, ha játszatod. Ő mindig játszik” – írja a Marca nevű spanyol napilap. A portugál aranylabdás minden bizonnyal kezdeni fog, ugyanis a Bajnokok Ligája gólkirályi címére tör, legnagyobb ellenfele Zlatan Ibrahimovic (ki más?).

Íme, a góllövőlista jelenlegi állása:
1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) 11 gól
2. Zlatan Ibrahimovic (PSG) 10
3. Lionel Messi (Barcelona) 8
4. Diego Costa (Atlético Madrid) 7
5. Sergio Agüero (Manchester City) 6
Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) 6

12.35: KÉT SÉRÜLT A MANCHESTER UNITEDNÉL. Chris Smalling és Jonny Evans is kihagyta a Manchester United kedd délelőtti edzését. Előbbi térd-, utóbbi vádlisérüléssel bajlódik. Az egyelőre kérdéses, hogy játszhatnak-e holnap az Olympiakosz ellen. Újabb ok a fejfájásra az amúgy sem túl rózsás helyzetben lévő David Moyesnak?

12.30 SCHALKE: CSAK NE KAPJUNK MEGINT ANNYI GÓLT! Horst Heldt, a gelsenkircheni klub menedzsere a sport1.de-nek adott interjúban elmondta: az a cél, hogy ne kapjanak Madridban annyi gólt a Realtól, mint amennyit hazai pályán kaptak (hatot – a szerk.). „A legfontosabb már a Bundesliga, a BL-ben nincs esélyünk a továbbjutásra. Nem szeretnénk, ha bárki megsérülne Madridban, hiszen hétvégén fontos bajnoki vár ránk az Eintracht Braunschweig ellen. Ha valaki megsérülne, az nagyon bosszantó lenne.”

12.15 Szalai Ádám is feltűnik a Schalke edzésének videóján, az utolsó másodpercekben érdemes figyelni a felvételt. A magyar támadó jókedvűen sétálgat a pályán éppen.

12.05 Graeme Souness, a Galata korábbi edzője a Sky Sports szakértőjeként elemezte a mai mérkőzést. „Nem veszélytelen a Galatasaray. Talán a csillagokban meg van írva, hogy Didier Drogba gólt fog szerezni a Stamford Bridge-en és nem gondolom, hogy a lehetőség csak úgy jönni fog. Nem hiszem, hogy bármilyen taktikai változtatás befolyásolná a párharcot, a Chelsea hazai pályán fantasztikus eredményekkel bír. Tapasztalt játékosai vannak, akik tudják, mit csinálnak. Ők fognak irányítani a találkozón és továbbjutnak."

11.50 A REAL MADRID NYERI A BL-T! Az Euro Club Index legfrissebb felmérése szerint a Real Madridnak van a legtöbb esélye (31 százalék) megnyerni a Bajnokok Ligáját. A második legfőbb esélyes a Barcelona (28.9 százalék), a harmadik a címvédő Bayern München (21.4 százalék). Az Atlético Madrid (7 százalék) jócskán lemarad a három gigász mögött, nem beszélve a Chelsea-ről (4.2 százalék) és a PSG-ről (3.1 százalék). Önök egyetértenek a rangsorral?

11.45 Időközben egy kicsit előretekintünk a holnapi mérkőzésekre. Az Olympiakosz 2–0-s előnyről várja a Manchester United elleni idegenbeli visszavágót. Megyeri Balázsék kedden elindultak Angliába, a képen épp a magyar kapus csekkol be a reptéren.

Megyeri Balázs és az Olmypiakosz elindult Manchesterbe (Fotó: olympiacos.org)
Megyeri Balázs és az Olmypiakosz elindult Manchesterbe (Fotó: olympiacos.org)

11.35 Egy kis statisztika. A Real Madrid legutóbbi 32 mérkőzésének mindegyikén gólt szerzett a Bajnokok Ligájában, ami rekordnak számít a sorozatban. Ráadásul a jelenlegi szezonban a két veretlen csapat egyike a BL-ben. A másik az Atlético Madrid.

11.25 A Stamford Bridge-en már felkerültek az első reklámfeliratok, többek között a lisszaboni döntőbe vezető utat hirdető is. Vajon a Chelsea vagy a Galatasaray lép előre ezen az úton? 20.45-től kiderül!

11.10 A TippmixPro oddsai alapján is a Real Madrid a toronymagas esélyese a Schalke elleni találkozónak, a vendégek győzelme, sőt, még a döntetlen is a meglepetés kategóriájába tartozna. A szorzók alapján a másik keddi mérkőzésen is a házigazda a favorit, a Chelsea továbbjutása tűnik biztosnak.

10.45 A másik keddi mérkőzésen egyik csapat sem fog tartalékolni, ez biztos. Ennek megfelelően mindkét együttes várhatóan legerősebb összeállításában lép pályára. A Chelsea így: Cech – Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – Ramires, Mikel – Willian, Oscar, Hazard – Eto'o. A Galatsaray pedig várakozásaink szerint így: Muslera – Eboué, Semih, Chedjou, A. Telles – Selcuk, Felipe Melo – Yekta, Sneijder, Burak – Drogba.

10.40 Nézzük a várható kezdőcsapatokat. Ahogy azt Carlo Ancelotti ígérte, a Real Madrid a magabiztos előny tudatában minden bizonnyal tartalékos összeállításban lép pályára. A blancók valószínűleg a Casillas – Nacho, Varane, Ramos, Coentrao – Illarramendi, X. Alonso – Jesé, Isco, C. Ronaldo – Morata összeállításban kezdenek. A Schalkénél a kezdőbe kerülhet Szalai Ádám volt klubja ellen, a gelsenkircheniek várhatóan a Fährmann – Höwedes, Matip, Papadopulosz, Kolasinac – Goretzka, Neustädter – Obasi, M. Meyer, Draxler – Szalai csapattal futnak majd ki a gyepre.

Eto'o és Drogba párharca
Eto'o és Drogba párharca

10.30 KI ÁLLÍTJA MEG CRISTIANO RONALDÓT? Egy érdekes statisztika: Cristiano Ronaldo a jelenlegi Bajnokok Ligája-szezonban néggyel több gólt szerzett (11), mint az egész Schalke (7). Nem csoda, hogy a portugál a sorozat gólkirályi címének egyik várományosa.

10.25 EKÖZBEN MANCHESTERBEN. Megingott a vezetőség bizalma David Moyesban, a Manchester United menedzserében a gyenge eredmények láttán. Sőt, az ESPN szerint a skót szakvezető menesztése is felvetődött. Még egy érdekes hír látott napvilágot a klubbal kapcsolatban: az egyik angol fogadóiroda visszafizeti a pénzt azoknak, akik az MU bajnoki címére fogadtak.

10.10 VILLAS-BOAS A ZENITNÉL. Egy friss hír rögtön így reggel, André Villas-Boas váltja Luciano Spallettit a Zenit kispadján. A részletekről itt olvashatnak.

Petr Cech kétféle labdával készül a Galata ellen (Fotó: Reuters)
Petr Cech kétféle labdával készül a Galata ellen (Fotó: Reuters)

10.01 ANCELOTTI TARTALÉKOL. Lesznek változások a csapatban a hétvégi mérkőzéshez képest, mert néhány játékosunk fáradt – kezdte a Schalke elleni meccs előtti sajtótájékoztatóját Carlo Ancelotti, a Real Madrid vezetőedzője. A teljes nyilatkozat itt!

10.00 Jó reggelt kívánunk! Ha kedd, akkor ismét Bajnokok Ligája. Ma két korábbi BL-győztes is pályára lép, nevezetesen a Real Madrid és a Chelsea. Előbbi a Schalkét, utóbbi a Galatasarayt fogadja. A nap folyamán összegyűjtjük a legérdekesebb nyilatkozatokat, képeket, és minden mást, ami a nyugalom megzavarására alkalmas lehet. Tartsanak velünk!

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ, KEDD
Real Madrid (spanyol)–Schalke 04 (német)
Madrid,
Santiago Bernabéu Stadion (Tv: Digi Sport1). Vezeti: Karaszjov (orosz)
Az első mérkőzésen: 6–1

Chelsea (angol)–Galatasaray (török)
London,
Stamford Bridge (Tv: Sport1). Vezeti: Brych (német)
Az első mérkőzésen: 1–1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik