Marek Jankulovski portréja

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.08.26. 21:19
Marek Jankulovski a 2004-es Eb-n robbant be a köztudatba, holott már 2001-től az egyik legtehetségesebb balszélsőként, balhátvédként tartották számon a Serie A-ban. Portugáliai szereplése olyan remekül sikeredett, hogy a torna után a Juventus, a Milan és az Inter is harcba szállt érte.
A kis Marek, akinek édesapja Macedóniából nősült be Csehszlovákiába, szülőhelyén, a Banik Ostravában kezdett el futballozni. Az U-csapatokat szinte átugorva már 17 esztendősen, a korosztályos világbajnokságról hazatérve a nagyokkal edzhetett, majd egy picikét erősödött a harmadosztályú Znojmónál. Még abban az évben bemutatkozott az élvonalban, s összesen hat évet töltött el a bányászcsapatban, többek között René Bolf, Thomas Galasek és Milan Baros oldalán.

Mivel egyre érettebben és gólerősebben játszott, 2000 februárjában bemutatkozhatott a nagyválogatottban, Mexikó ellen, majd alaptagja volt a cseh U-21-es válogatottnak, akikkel ezüstérmet szerzett az olaszok mögött az Európa-bajnokságon. Erre már külföldön is felkapták fejüket az illetékesek, s a Napoli a Serie A-ba vitte a 2000-es Eb-n a dánok és a franciák ellen is pályára lépő fiút. Itáliában hősünk igen jól játszott, ám csapata ennek ellenére kiesett az első osztályból - ő viszont nem sokáig porosodott a B ligában, köszönhetően az Udinesének.

Új állomáshelyén végleg befutott az elsőre kissé törékenynek látszó balszélső: remek elfutásaival, cseleivel és gólpasszaival a legjobbak közé verekedte magát, alapember volt a cseh válogatott Euro2004-es (bronzéremmel végződő) kalandjában is. Érdeklődött iránta a Juventus, a CSZKA Moszkva, az Inter, az Arsenal, a Tottenham és a Chelsea is, ám végül az AC Milanban kötött ki, 8.5 millió euró ellenében. Nem volt könnyű menet, hiszen az ügyeit intéző International Sport Mangement eladta Jankulovskit a CSZKA-nak, a klubok hivatalosan be is jelentették a transzfert, ám a futballista megmakacsolta magát.

"A friss BL-ezüstérmes gárdában a középre behúzódó Paolo Maldini pótlása lesz elsődleges feladata, illetve ha Kaha Kaladze a védelemben kap helyet, akkor Serginho vetélytársaként balszélsőként segítheti a vörösöket - mihelyst felépül lábtöréséből" - írtuk róla 2005 nyarán. Első "északi" idénye nem sikerült fényesre, a válogatottban viszont alapember volt a vb-selejtezők alatt, még gólt is tudott rúgni kilenc fellépése egyikén. A németországi kaland nem a legjobban sikerült számára, ugyanis hiába hozta szokásos megbízható védőmunkáját, a csehek már a csoportkört sem élték túl.

A nagy hiányzók miatt most lett volna itt az ideje annak, hogy felfutásaival segítse csapatát, ám erre nem maradt ereje, egyetlen mérkőzésen sem tudott előállni váratlan húzásokkal. Milánóba hazatérve Ancelotti mester jóval támadóbb szellemű futballt kért Marektől, s a cseh legény ezt maximálisan teljesíteni tudta: a bajnokság első felében sok szakértő szerint ott volt a legjobb három Milan-profi között, három gólt lőtt, melyek közül a Livorno ellen útjára bocsájtott föld-levegő rakéta volt a legszebb. 2007 elején a vezetőség meg is hosszabbította kontraktusát egészen 2011-ig.

A Sevilla elleni európai Szuperkupa-döntőn fantasztikus gólt rúgó Janku kilenc Eb-selejtezőn lépett pályára, kétszer eredményes is volt, az íreknek lőtt gólja egyenesen a győzelmet jelentette. Ideálisan készült a kontinenstornára, hiszen hogy ne terhelje túl magát, október elejétől február közepéig egyetlen egyszer sem lépett pályára. Ám hogy hazájának drukkerei sem örüljenek túlságosan visszatérésének, bejelentette, hogy az Eb után valószínűleg lemond a válogatottságról.

2006 nyarán több más vb-résztvevő Serie A-s futballistával egyetemben ő is belekeveredett a bundabotrányba, a hírek szerint tiltott fogadásokat kötött.

93-94 
Banik Ostrava  
 
 
94-95 
Banik Ostrava  
 
 
95-96 
Banik Ostrava  
 
 
96-97 
Banik Ostrava  
21 
 
 
97-98 
Banik Ostrava  
26 
 
 
98-99 
Banik Ostrava  
26 
 
 
99-00 
Banik Ostrava  
27 
 
00-01 
Napoli 
20 
 
02-03 
Udinese  
26 
 
03-04 
Udinese  
32 
UEFA 
5.64
04-05 
Udinese  
32 
UEFA 
6.05
05-06 
AC Milan 
22 
BL 
5.68
06-07 
AC Milan
32 
BL 
12 
5.90
07-08 
AC Milan 
14 
BL 
5.65
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.
Nagy tornák a válogatott színeiben:
2000
olimpia
3
1
2000
Európa-bajnokság
2
0
2004
Európa-bajnokság
4
0
2006
világbajnokság
3
0
2008
Európa-bajnokság
0
0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik