MTI
M. B.
2023.05.21 12:02

Atlétika: megkapta a legmagasabb minősítést a budapesti világbajnokság

Megkapta a legmagasabb, ISO 20121 fenntarthatósági minősítést a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági programja, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) világversenyeinek történetében elsőként.

Külön dicséretet kapott a vb faültetési programja (Fotó: Földi Imre)

A szervezőbizottság vasárnapi beszámolója alapján a hazai munkaerő, az észszerű költségvetés, a csökkentett szén-dioxid- és hulladékkibocsátás, a rendezvény helyszínének megóvása áll a cselekvési program központjában.
   
„A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság fenntarthatósági kezdeményezései jó példát mutatnak arra, hogy hogyan kell a sportnak tennie a klímaváltozás ellen” – írja a The Sustainability Report nevű nemzetközi szaklap.
   
Kiemelik, hogy a vb helyszínén és a városban több ezer fát ültetnek a szervezők, amelyek hűtik a városi környezetet és frissítik a levegőt. Elismerést váltott ki, hogy a Nemzeti Atlétikai Központ nyitott, mindenki számára elérhető szabadidőparkja jelentősen bővíti a budapestiek és a városba látogatók sportolási és kikapcsolódás lehetőségeit, ráadásul egy olyan területen, a Duna partján, ahol korábban szennyező ipari tevékenység zajlott és ezt sikerült teljesen megszüntetni.

„Fontos része a vb fenntarthatósági programjának a közlekedés, hogy a vb-re érkező 400 ezer szurkoló minél nagyobb arányban tömegközlekedéssel és egyéb, környezetbarát módon érkezzen a helyszínre. Ennek érdekében vezette be a MÁV-Volán csoport a VB2023 jegyeket, amelyekkel Magyarország minden pontjáról oda-vissza 2023 forintért lehet eljutni vonattal, vagy busszal a világbajnokság idején Budapestre” – áll a közleményben.
   
Ugyancsak a program részét képezik a vb egészségmegőrző és szemléletformáló programjai, így a Hétköznapi hős program, amely kedvezményes jegyekkel és hirdetésekkel ösztönzi az embereket arra, hogy sportoljanak és kezdjenek egészségesebben élni, valamint a Sulihős program, amely iskolásokkal ismerteti meg az atlétikát. Mint írják, „mindkét program célja, hogy az arra leginkább fogékony közönségnek megmutassa a vb csodáját, az atlétika szuperhőseit és ez az inspiráció egy életre szóljon.”
   
Eddig 77 országból 180 ezer jegyet vásároltak eddig a nézők Magyarország történetének legnagyobb sporteseményére, melyet augusztus 19. és 27. között rendeznek.

2023.10.01 11:14:19

Atlétika nemzetisport.hu

„Az edzőm azt mondta, ne törődjek semmivel, lőjek ki a rajtnál. Éreztem, hogy ez az én napom”

2023.09.30 22:31:22

Atlétika nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az hamisítatlan angol humor, ez hamisított magyar valóság. Amelynek részeként már azt is pedzegetik, hogy a magyar válogatottnak sincs semmi köze a magyar labdarúgáshoz. A sportközgazdász (amúgy hol vannak a »kultúraközgazdászok«?) nemzeti érzéssel felheccelt, megvezetett tömegekről beszél; ez a hétköznapi ember totális lenézésének régen ismert formája, innen már csak egy lépés, hogy a meccsre járók törött szemüveget hordanak, fogatlanok és alkoholisták is.

2023.09.25 16:17:28

Atlétika nemzetisport.hu

A villámikrek utolsó mohikánja, az olimpiai bronzérmes, Eb-győztes sprinter 94 évesen távozott.

2023.09.21 23:22:07

Atlétika nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Márton Anita utolsó nagy dobása a budapesti vb volt.

2023.09.18 16:42:51

Atlétika nemzetisport.hu

A klasszikus számban, 100 méteren és a 4x100 méteres váltóban is világbajnok lett a budapesti vb-n.