Atlétika: még 500 nap a budapesti világbajnokságig

VINCZE SZABOLCSVINCZE SZABOLCS
Vágólapra másolva!
2022.04.06. 09:47
null
A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs már nem versenyzőként vesz részt a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon, ám így fontos szerepet tölt be, a szervezőcsapatban is munkálkodik (Fotó: Tumbász Hédi)
Budapest a koronavírusjárvány miatt feltorlódott versenynaptár csúcsán rendezi a jövő nyári szabadtéri atlétikai világbajnokságot, amely a legnagyobb nemzetközi sport­esemény lesz a magyar főváros történetében.


Már csak 500 nap, és Budapest története során először atlétikai világbajnokságot rendez (2023. augusztus 19–27.). Bár a világ legjobb atlétái, legnagyobb sztárjai lesznek a magyar főváros vendégei, az esemény korántsem csak arra a kilenc napra korlátozódik.

„A verseny az atlétika ünnepe lesz, amelyre világszerte összesen több mint mint egymilliárd ember figyel majd   – mondta a tavaly visszavonult világbajnoki bronzérmes gátfutónk, Baji Balázs, aki a 2023-as budapesti verseny szervezőcsapatában is munkálkodik. –Ugyanakkor a vébé már el is kezdődött, hozzá kapcsolódva ugyanis nagyon fontos a magyar atlétika fejlesztése. Ez nemcsak az infrastruktúrát jelenti, hanem számos, a sportág előrelépését célzó megvalósult programot, amelyek révén remélhetően hosszú évtizedeken át garantálható lesz az atlétika hazai fejlődése.”

Egyik ilyen a Kölyökből Atléta program, amely a gyerekeket szólítja meg, hogy minél korábban megismerjék az atlétikát, mint minden szárazföldi sportág alapját. Ugyanakkor az atletikus képzés fontosságára is felhívja a figyelmet: később nemcsak atlétikában, hanem más sportágakban is sikeresebb lehet egy fiatal, nagyobb eséllyel emelkedik ki majd az átlagból, ha fel van vértezve atlétikai alapokkal.

A program eddig kifejezetten sikeres, az első kampány után mintegy harminc százalékkal megugrott az atlétikára kíváncsi gyerekek száma. A 32 éves Baji Balázs feladatai közé tartozik a hazai világbajnokság képviselete és népszerűsítése is, úgy érzi, tapasztalatát és szakmai tudását kamatoztatni tudja a szervezésben.

„Óriási feladatot vállaltunk, de az ütemtervnek megfelelően haladunk – tette hozzá Baji. – Az atlétikai világbajnokság Budapest történetének legnagyobb sporteseménye lesz, amelyre több ezer világklasszis sportoló érkezik hazánkba. Aktív kapcsolatban állunk a nemzetközi szövetséggel is, amely szintén nívós világbajnokságra számít, a koronavírus miatt feltorlódott versenynaptár csúcsán.”

Ez az intenzív időszak a gyakorlatban úgy néz ki, hogy 2021 és 2025 között nemcsak világbajnokságot vagy olimpiát rendeznek minden évben, de az eltolt események miatt több világversenyt is évente. Az idén például öt világbajnokságra kerítenek sort a sportágban: a gyalogló- és a fedett pályás vb-n már túl is vagyunk, hátravan még a szabadtéri, az U20-as és a félmaratoni, jövőre pedig a mezei, a fedett pályás, a szabadtéri, a váltó és – a sportág történetében először – az országúti futó-világbajnokság.
Ennek a hullámnak a csúcsán rendezi Budapest az év legnagyobb atlétikai eseményét, amely a 2019-es dohai és a 2022-es oregoni viadal után végre ismét klasszikus atlétikai világbajnokság lesz egy európai nagyvárosban.

De nemcsak a versenynaptár, hanem a sportág is pörög, az elmúlt években rengeteg világcsúcs dőlt meg, az idei belgrádi fedett pályás vb utolsó napján mindjárt három is. A rúdugró Armand Duplantis, a hármasugró Yulimar Rojas, a gátfutó Grant Holloway és Karsten Warholm vagy a középtávfutó Jakob Ingebrigtsen indulása pedig mindig garancia a jó eredményre – talán az új világrekordra is.

 

MÁR CSAK SZÁZAT KELL ALUDNI A KÖVETKEZŐ VB-IG
Kereken száz nap múlva, július 15-én kezdődik a következő szabadtéri atlétikai világbajnokság az Egyesült Államokban, az oregoni Eugene-ban, amely a tengerentúli atlétika központja. Ugyanakkor egy alig 200 ezres város, ami számos nehézséget állít a rendezők elé, hiszen több ezer sportolót, edzőt, sportvezetőt és persze szurkolót kell elszállásolni. A magyar csapat előreláthatóan kisebb kontingenssel képviselteti magát, ugyanis a sportág történetében először az Európa-bajnokságot egy évben rendezik a vb-vel, a magyar atléták pedig ebben az évben inkább a müncheni kontinensviadalt tekintik fő versenyüknek. Éppen ezért a bajor fővárosba várhatóan erős magyar válogatott utazik, amely a 2023-as budapesti vb-re kiállítandó csapat alapját is képezheti.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik