Atlétika: Sebastian Coe a TF díszdoktora lett

Vágólapra másolva!
2023.09.28. 17:38
null
Sebastian Coe a Testnevelési Egyetem díszdoktora lett (Fotó: Szabó Miklós)
A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (TF) szenátusa díszdoktorává fogadta a kétszeres olimpiai bajnok brit középtávfutót, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnökét, Sebastian Coe-t.

 

A TF csütörtöki közleménye kiemelte: Coe az 1980-as moszkvai, valamint az 1984-es Los Angeles-i olimpián nyert aranyérmet 1500 méteren. Sportpályafutása során összesen kilenc szabadtéri és három fedett pályás világrekordot állított fel középtávon. Visszavonulása után számos sportvezetői pozíciót töltött be, 2015 óta a WA elnöke. Az augusztusi budapesti szabadtéri atlétikai világbajnokság során rövid látogatást tett a TF-en, ahol negyedórás előadást tartott az edzők felelősségéről, a szakma szépségéről és nehézségeiről. Coe akkor az egyetem díszdoktorainak nevét tartalmazó márványtáblához is ellátogatott.

A Sterbenz Tamás rektor vezette intézmény intenzíven részt vett az atlétikai világbajnokság önkéntesprogramjának működtetésében. Mint a közleményben emlékeztetnek, a TF Csörsz utcai vadonatúj létesítménye volt a világesemény egyik edzőhelyszíne, illetve a vb alatt itt tartotta szimpóziumát és kerekasztal-beszélgetéseit az Edzők Klubja (Coaches Club). A világesemény egy másik kiemelt kísérőrendezvénye volt a WA rendezésében a TF-en tartott tudományos konferencia, amelynek során a sportág legégetőbb kérdéseit feszegető előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Coe mellett az intézmény korábbi munkatársát, a Malajziában működő Ázsiai Mozgásgyógyászati Egyetem igazgatóját, Muhammad Li Csi Fenget is az egyetem díszdoktorává fogadták.

A TF 1925-ös alapítása óta összesen 49 díszdoktori címet adományozott elismert sportolóknak, sportpolitikusoknak, sportszakembereknek és sporttudósoknak. A TF díszdoktora többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi elnökei, Juan Antonio Samaranch és Jacques Rogge, illetve Primo Nebiolo, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség egykori vezetője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik