Atlétikai vb: összecsapott a két szuperklasszis, de egy 18 éves nyert – VIDEÓ

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.12. 12:25
null
Eliud Kipchoge és Hisam el-Gerúzs középen, balra Kenenisa Bekele, jobbra John Kibowen (Fotó: Getty Iamges)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit. A 2003-as világbajnokság férfi 5000 méteres futása következik, amelyen a két szuperklasszis, Kenenisa Bekele és Hisam el-Gerúzs is indult, de nem ők nyertek... A helyszín Párizs, 2003-at írunk.

A férfi 5000 méter döntőjét úgy harangozzákbe, hogy az a két sztár, a 10 000 méteren világbajnok Kenenisa Bekele és az 1500 méter királya és világcsúcstartója, Hisam el-Gerúzs „találkozási pontja”. Az etióp és a marokkói szuperklasszis dönt majd az arany sorsáról. Ezen a vb-n a 21 éves Bekele már megnyerte a 10 000 métert, és a 28 esztendős el-Gerúzs is nyert 1500-on. Ha nem ők, akkor esetleg Abraham Chebii meglepheti őket. A 23 éves kenyai korábban megnyerte ezt a távot éppen Párizsban, Rómában és hazája válogatóján. És persze ott van a címvédő, szintén kenyai Richard Limo is.

Bekele tudja, hogy el-Gerúzs hajrája jobb, így megpróbál elmenni az elején, néhány méterrel folyamatosan elöl halad, és ez három kilométerig így is marad. A marokkói tisztes távolságból követi, de nem szakad le. A 18 éves etióp Gebregziabher Gebremariam és egy másik kenyai, a 18 éves, a junior-világcsúcstartó Eliud Kipchoge is ott halad – ők négyen vezetik a versenyt. Bekele jó tempót megy az élen, de lassan nyilvánvalóvá válik, hogy nem tudja leszakítani a vetélytársait, így fel kell készülnie a kemény hajrára.

Éppen elérik a három kilométert, amikor Kipchoge tempót vált, és átveszi a vezetést Bekelétől. El-Gerúzsék azonnal reagálnak, és nem hagyják elfutni a kenyait, szorosan tapadnak rá. A címvédő Limo feljön a negyedik helyre.

3800 méter után nyolcfősre olvad a vezető csoport. Kipchoge visszavesz a tempóból, de el-Gerúzs és Bekele azonnal megelőzi, így a fiatal kenyai úgy dönt, ismét az élre megy. Bő két körrel a vége előtt el-Gerúzs átveszi a vezetést, és növeli a tempót. Kezdődik a hajrá! A marokkói mögött most Bekele, Kipchoge, Chebii és Limo halad, de a kenyai John Kibowen is tartja a tempót – ők hatan maradnak versenyben a győzelemért.

450 méterrel a vége előtt Kipchoge látványosan oldalra lép a kettes pályára, és a negyedik helyről felmegy a másodikra el-Gerúzs mögé, mögötte Bekele. Így kezdik meg az utolsó kört.

250 méter van már csak hátra, amikor el-Gerúzs eggyel feljebb vált, ezt már csak Bekele és Kipchoge tudja tartani. A marokkói hajrája elvileg a legjobb, és úgy tűnik, nem is tudják megelőzni. A célegyenesbe fordulva még mindig el-Gerúzs vezet, de Kipchoge már ott vágtat mellette. Bár Bekele is ott fut még, de látni, hogy a sebessége nem elég nagy. A negyedik Kibowennek sincs már esélye. Tehát: el-Gerúzs vagy Kipchoge?

Mind a ketten mindent beleadnak, de Kipchoge gyorsabb egy hangyányival. És ez épp elég. Kipchoge halad át elsőként a célon, időeredménye 12:52.79, új világbajnoki csúcs. El-Gerúzs mindössze négy századdal marad el tőle… Bekeléé a bronz. Összesen hatan (!) futottak 13 percen belül, sem előtte, sem azóta nem volt ilyen magas színvonalú döntő 5000 méteren.

A döntő felvétele

Érdekesség, hogy a döntő idején még Kipchoge, Bekele és el-Gerúzs sem volt olimpiai bajnok, de ezt később bőven bepótolták. Noha Kipchoge nem hagyta el a stadiont teljesen, minden idők legjobb maratoni futója lett, kétszeres olimpiai bajnok vált belőle, és a jelenlegi világcsúcsot is ő tartja 2:01.09-cel.

Bekele 10 00 méteren két, 5000 méteren egy olimpiai aranyat nyert, és a világbajnokságokon is aratott később, sőt, a klasszikus maratonba is belekóstolt (2x nyert Berlinben!). A náluk idősebb el-Gerúzs a „stadionban maradt”, és egy évvel később, az athéni olimpián ért ért a csúcsra az 5000 méter és az 1500 méter megnyerésével – 2006-ban jelentette be a visszavonulását.

Ami a 2023 vb esélyeseit illeti ezen a távon, a legesélyesebb a norvégok címvédője, Jakob Ingebrigtsen és az ugandai Joshua Cheptegei. Őket nagyon nehéz lesz megszorítani.

A VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFI 5000 MÉTER

Előfutamok: augusztus 24., döntő: augusztus 27.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik