Atlétikai vb: Összeakadtam egy bokorugróval, fel is csesztem magam – Palkovits

Vágólapra másolva!
2023.08.19. 13:49
null
Palkovits István a 26. helyen zárt 3000 akadályon (Fotó:MTI)
A budapesti atlétikai világbajnokságon a 3000 akadályon eleső Palkovits István a 26. helyen végzett a selejtezőben, pedig vezetett is futamában.

A Nemzeti Atlétikai Központ minden szegletében üdvrivalgás fogatta a 3000 méteres akadályfutás második előfutamának mezőnyét – természetesen elsősorban Palkovits István miatt. U23-as Európa-bajnokunk ugyan japán riválisával összeakadva elesett, de így is jól futott, sokáig a középmezőnyben volt. A közönség már ennek is örült, ám amikor 2000 méternél az élre állt, majd fél körön át vezetett is Palkovits, valóságos hangrobbanás tört ki.

Hamar összerázódott a mezőny, a tavalyi vb-n ötödik kenyai Abraham Kibiwot vette át a vezetést, és bár az utolsó két körre többen is leszakadtak, a magyar futó nem volt köztük. Az első öt közé kerülésre, vagyis a döntőbe jutásra nem maradt esélye Palkovitsnak, aki 8:29.37-es idővel a hetedik helyen végzett futamában, majd vegyes érzésekkel értékelt az M4 Sportnak és a Nemzeti Sportnak.

„Ez teljesen hullámvasút volt. Voltam elég mélyen is és magasan is szó szerint. Nem is tudom pontosan mikor, úgy a negyedik körben összeakadtam egy »bokorugróval«, most nem tudok szebbet mondani. Nekem sincs a legjobb technikám, de ahogy ő vette ezt a gerendát, az egyszerűen borzasztó volt és valahogy a lábaink összeakadtak – elevenítette fel az M4 Sportnak az esését a japán versenyezőtársával összeakadó Palkovits, aki ezután még az élre is tudott állni. – De rögtön felpattantam és mondtam, hogy jó, ez nem távolság, szerencsére ez még meglehet. Utána fel is csesztem magam, hogy jó, akkor előre kell mennem, mert ha újra bennmaradok mögöttük, még ennyi sanszom sem lesz. Inkább előreálltam, de lehet, hogy azzal nagyon sok energia elment. Közel lett volna az ötös, nem mondom, hogy meglett volna, de biztosan közelebb lett volna, mint így.”

Több volt benne, de nagyon élveztem a versenyt és a közönség támogatását – mondta már lapunknak az összesítésben 26. Palkovits. – Lehet, hogy az esésemen múlt, hogy nem tudtam közelebb kerülni a legjobb öthöz. A táv felénél elegem lett abból, hogy hátul vagyunk és »nem csinálunk semmit«, szóval úgy voltam vele, hogy előre állok, és megpróbálok kiszakítani a mezőnyből néhány riválist, hátha tempót váltanak. Sajnos a kenyai elkezdett lökdösni, nem szakadtunk el a mezőnytől, amiben bíztam. Így is sikerülhetett volna a döntőbe jutás, sajnálom, hogy nem tudtam jobb időt futni, de azért nem volt ez egy csúnya verseny.”

Palkovits István néhány interjúval később már sokkal higgadtabban beszélt a pályán történtekről az NSO Tv-nek. Elmondta, már csak azért is »megérte« az élre állnia az esése után, mert az addig is hangosan szukoló közönség akkor rátett még egy lapáttal. Hozzátette, nagyon sajnálja, hogy csak egyszer futhatott a budapesti atlétikai stadionban.


A versenynap élő tudósítása itt olvasható!

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik