Atlétikai vb: két aranyérmest avattak női rúdugrásban!

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 21:57
null
A két aranyérmes, Kennedy és Moon a bronzérmes Murtóval (Fotó: Török Attila)
Két aranyérmest avattak női rúdugrásban a budapesti atlétikai világbajnokságon: az ausztrál Nina Kennedy és az amerikai Katie Moon egyaránt 490 centimétert ugrott a szerda esti fináléban, és úgy döntöttek, elengedik a szétugrást – mindketten elsők lettek!

Remek versenyt hozott a nők rúdugróviadala, amelynek során 475 centiméternél kezdtek forrósodni a pillanatok. Nyolcan kísérleteztek a magassággal, öten átvitték, az olimpiai bajnok Katie Moon pedig nagy bátran kihagyta.

Moon a 480 felett másodikra lendült át, ezzel jelentős lépéshátrányba került, mert nemcsak az addig hibátlan, finn Wilma Murtónak jött össze elsőre, hanem a szlovén Tina Sutejnek és az ausztrál Nina Kennedynek is! A brit Molly Caudrey – akinek már a 475 is az egyéni legjobbja volt – egy sikertelen kísérlet után emelt, de a kockáztatás nem jött be.

A 485-öt Kennedy és Moon elsőre ugrotta – az ausztrál ezzel országos csúcsot ért el –, Murto és Sutej háromszor sem, maradtak tehát ketten. A 490 centiméter mindkettejüknek sikerült (újabb ausztrál csúcs), a 495 már egyiküknek sem.

Mivel Kennedy és Moon utolsó sikeres kísérlete ugyanazon a magasságon volt, és mindketten ugyanannyit rontottak a verseny során (6-6), dönthettek, ugranak az aranyéremért, vagy mindketten aranyérmesek lesznek.

Utóbbit választották, megidézve a tokiói olimpia férfi magasugródöntőjének emlékezetes pillanatait.

ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, BUDAPEST
NŐI RÚDUGRÁS
Világbajnok: Nina Kennedy (Ausztrália) és Katie Moon (Egyesült Államok)
490 cm
3. Wilma Murto (Finnország) 480
4. Tina Sutej (Szlovénia) 480
5. Molly Caudery (Nagy-Britannia) és Angelica Moser (Svájc) 475-475
7. Sandi Morris (Egyesült Államok) 465
8. Robeilys Peinado (Venezuela) 465
Klekner Hanga kiesett a selejtezőben.

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt, Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik