Atlétikai vb: „Hé, csajszi, lehet, hogy meg akarod osztani ezt az aranyat?”

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.25. 10:23
null
Amikor már eldöntötték: Katie Moon és Nina Kennedy közös öröme (Fotó: Árvai Károly)
Mint beszámoltunk róla, a női rúdugrás szerda esti döntője nagy küzdelmet követően osztozkodással ért véget: az amerikai Katie Moon és az ausztrál Nina Kennedy – miután mindketten átugrották a 490 centiméteres magasságot, majd háromszor leverték a 495-öt – úgy döntöttek, hogy nem oldják fel szétugrással a holtversenyt, hanem, élve a szabály adta lehetőséggel, megosztoznak az aranyérmen. De hogyan is született meg a döntés? Erről is beszélt a két klasszis a verseny után.

„Nem hittem volna, hogy hajlandó lesz osztozni az aranyon, arra számítottam, hogy folytatjuk az ugrást – idézte fel a történteket Nina Kennedy, aki némi meglepetést keltett remek szereplésével. – De aztán összeakadt a tekintetünk, és feltettem a kérdést: »Hé, csajszi, lehet, hogy meg akarod osztani ezt az aranyat?« Láttam az arcán a megkönnyebbülést, és hát láthatta mindenki az enyémen is… Szóval kölcsönös volt az érzés. És hát igen, számomra hihetetlenül nagy élmény, hogy Katie Moonnal együtt lehetek aranyérmes. Nagyon régóta jóban vagyunk, ez még csodálatosabbá teszi a történteket.”

Moon volt a verseny egyik nagy esélyese, a döntő mezőnyében neki volt az idén a legmagasabb ugrása (490), csakhogy Kennedy – akinek élete legjobbja is „csak” 482 volt addig – a finálé során kétszer is megjavította az ausztrál rekordot, és ez alighanem elgondolkodtatta az amerikai atlétát…

„A döntő előtt eszembe sem jutott, hogy az arany megosztása lehetséges választás számomra, de utólag már teljesen elégedett vagyok, hogy így alakultak a dolgok. Micsoda csata volt! – fogalmazott az immár kétszeres világbajnok Katie Moon. – Úgy éreztem, elérkeztem arra a pontra, hogy ami bennem volt, azt kihoztam magamból. Mindketten nagyon jól teljesítettünk, szinte másoltuk egymást, úgy érzem, helyesen döntöttünk, amikor megosztoztunk a dicsőségen.”

„Ezen az estén szinte szó szerint kiugrottam a bőrömből, fantasztikus, őrületes verseny volt – mondta még Kennedy, aki nyolc centimétert tett hozzá 2021-ben felállított ausztrál rekordjához. – Úgy éreztem, hogy a stadionban minden szem ránk szegeződik, minden ugrásunkat várják, lesik. Tudtam, hogy felférhetek a dobogóra, de az álmaim netovábbját, az aranyérmet előzetesen csodaszámba menőnek gondoltam. És aztán csoda történt!”

Nina Kennedy és az álmai megvalósítását szimbolizáló aranyérem (Fotó: Török Attila)
Nina Kennedy és az álmai megvalósítását szimbolizáló aranyérem (Fotó: Török Attila)

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja:Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik