Atlétikai vb: elképesztő mezőnyben centikre a magyar csodától – videó

R. P.R. P.
Vágólapra másolva!
2023.08.08. 15:14
null
Makszim Taraszov (balra), Szerhij Bubka (középen) és Bagyula István a tokiói döntő után (Fotó: AFP)
„Láss csodát!” – biztat az augusztus 19-én kezdődő 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság szlogenje. Reményeink szerint a budapesti kilenc versenynap élmények sorát hozza majd mind az új stadion lelátóin helyet foglalók, mind az év legnagyobb sporteseményét a közvetítések révén világszerte figyelemmel kísérő atlétikabarátok számára. Hogy milyenekre gondolunk? A vb rajtjáig felelevenítjük az elmúlt negyven év legnagyobb, legkülönlegesebb, legmaradandóbb világbajnoki teljesítményeit. Ezúttal Bagyula István következik, akit hajszál híján legyőzte a kétszeres címvédő és olimpiai bajnok szovjet (ukrán) legendát, Szergej (Szerhij) Bubkát Tokióban.

1991. AUGUSZTUS 29., TOKIÓ

Az 1991-est mindenidők egyik, ha nem a legjobb atlétikai világbajnokságának tartják. Tokióban volt minden: Carl Lewis világcsúcsa 100 méteren, az amerikaiak 4x100-as férfiváltójának világrekordja, Lewis és Mike Powell elképesztő csatája minden idők legjobb távolugróversenyében, utóbbi világcsúcsával.

És ott volt a rúdugrás is, amelyen centiken múlt a sportág történetének egyik legnagyobb meglepetése – és a történelmi magyar aranyérem is…

Elképesztő mezőny jött össze: az első számú esélyes természetesen a kétszeres címvédő, a szám olimpiai bajnoka, Szergej Bubka volt. Az ukrán klasszis mellett, akinek akkor még értelemszerűen szovjet színekben kellett szerepelnie, ott volt két honfitársa, Makszim Taraszov – későbbi olimpiai és világbajnok – és az Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes Rogyion Gataullin.Ugrott a francia Thierry Vigneron, az előző, római vb ezüstérmese, a Los Angeles-i olimpia harmadikja, fedett pályán háromszoros Európa-bajnok. Nem hiányzott a még nagyon fiatal, szintén francia Jean Galfione sem, aki öt évvel később Atlantában olimpiai bajnoki címet szerzett.

A szeles időben megrendezett döntőben Bagyula István nem volt esélytelen, bár aranyról ő sem nagyon álmodhatott. 1988-ban junior-világbajnok lett, a tokiói vb előtt szűk két hónappal Linzben 592 centiméterre javította a magyar csúcsot – ez a mai napig áll.

Az 590 centis magasságra már csak négyen maradtak versenyben, a magyar és a három szovjet. Bagyula elsőre átvitte, viszont Taraszov háromszor is leverte, így kiesett. Bubka és Gataullin is hibázott első kísérletére, így már a mi ugrónk állt az élen! Gataullinnak másodikra sem sikerült ez a magasság, ezért kockáztatott, 595 centire emeltette a lécet, de ismét hibázott, így sorozatban harmadik rontott kísérletével ő is kiszállt.

A kérdés egyszerűsödött: Bubka vagy Bagyula lesz a világbajnok?

Bubka is felment 595-re és ő is hibázott! Vagyis a világcsúcstartónakegyetlen lehetősége maradt: ha harmadikra átugorja az 595-öt, akkor megy tovább a csata, ha nem, akkor Bagyula a világbajnok! Csakhogy a sportág történetének egyik legnagyobbja ekkor megmutatta klasszisát, simán átvitte lécet. Sajnos Bagyulának nem jött össze ez a magasság, de így is szenzációs ezüstérmet szerzett!

A döntő összefoglalója

„Küzdelmes világbajnokság volt, harcoltunk az elemekkel, többek között az erős oldalszéllel – emlékezett vissza Bagyula. – A hosszú versenyszezon végén kilencven százalékos formában lehettem, de mindent kihoztam magamból, ami akkor bennem volt. Ha jól emlékszem, Bubka sérülten versenyzett, ám az 595-öt úgy is simán átugrotta, ennyivel jobb volt mindenkinél. Akkor láttam, mivel ugrik – az enyémhez képest inkább villanyoszlopnak tűnt, mint rúdnak.”

Az idei vb legnagyobb esélyesetermészetesen Armand Duplantis, aki a címvédő is egyben. A svéd idén februárban 622 centiméterre javította a világcsúcsot. Bár 2023-ban az amerikai KC Lightfoot 607 centivel a második legjobb a világranglistán, nem indulhat Budapesten, mivel a hazai válogatón nem tudott bekerülni a legjobb három közé… Így Duplantis legnagyobb ellenfele a norvég Sondre Guttormsen és a Fülöp-szigeteki Ernest John Obiena lehet – mindkettejüknek kereken hat méter az idei legjobbja.

A VERSENYSZÁM A BUDAPESTI VILÁGBAJNOKSÁGON
FÉRFI RÚDUGRÁS

Selejtező: augusztus 23. Döntő: augusztus 26.
NŐI RÚDUGRÁS
Selejtező: augusztus 21. Döntő: augusztus 23.

A VILÁGBAJNOKSÁG TELJES IDŐRENDJE ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik