Atlétikai vb: a lengyelek óvták meg Halász egyéni csúcsát – még a lelátóról is videóznak

K. B.K. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 15:36
null
Halász Bence bronzérmet nyert a budapesti világbajnokságon (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA ÉRHETŐ EL!
Halász Bence vasárnap bronzérmet szerzett kalapácsvetésben a budapesti atlétikai világbajnokságon. Edzője, a vb-ezüstérmes Németh Zsolt a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy a lengyelek óvták meg sikerrel tanítványa egyéni csúcsot jelentő 81.02-es dobását.

Ahogyan arról élő hírfolyamunkban is beszámoltunk, Halász Bence a döntőben az első kísérletére elért 80.82 méteres eredményével a második sorozat után is vezetett, míg a harmadik dobása után egyéni csúcsot jelentő 81.02 méter jelent meg az eredményjelzőn, és ez jó néhány percig hivatalos eredmény is volt. De egyszer csak az eredményközlő-rendszerben „eltűnt” a dobás, s helyette „x” betű jelent meg, ami azt jelentette, hogy helyt adtak egy óvásnak, vagyis versenyzőnk kísérletét utólag érvénytelennek minősítették. Nem sokkal később jött a hír, hogy Halász Bence első dobása is óvás alatt van…

Végül a kanadai Ethan Katzberg (81.25 méter) diadalmaskodott, az olimpiai bajnok lengyel Wojciech Nowicki (81.02) ezüstérmet, míg Halász (80.82) bronzérmet szerzett. A sajtótájékoztatón Halász azt mondta, „tenne rá pénzt”, hogy az egyéni csúcsot jelentő dobása szabályos volt, és nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy visszakapja a 81.02-es eredményét. Ugyanakkor megjegyezte, az érme színét illetően ennek nincs jelentősége, mert akkor is bronzérmes maradna, hiszen ugyanannyival állna, mint Nowicki, de ilyenkor a második legnagyobb dobás dönt, és a lengyelnek volt egy 80.83-as eredménye is, amelyet a negyedik sorozatban ért el, akkor, amikor egy centivel megelőzte a magyar sportolót.

A Magyar Nemzet kollégája jóval a döntő után a Nemzeti Atlétikai Központban összefutott Halász Bence edzőjével. Németh Zsolt – aki az 1999-es sevillai vb-n ezüstérmet szerzett kalapácsvetésben – kifejtette, hogy a lengyelek nyújtottak be két óvást ellenünk, mi pedig „visszaóvtunk”, Halász ezért remélhette, hogy mégiscsak 81.02-es eredményt könyvelhet el. Németh mindazonáltal elismerte, hogy tanítványa a harmadik sorozatban a forgása végén éppen csak, de a talpával valóban érintette felülről a dobókör peremét, vagyis jogosan vették el a dobását – van olyan kamerafelvétel, amely ezt támasztja alá. Ezt a felvételt Halász nem láthatta a sajtótájékoztató előtt. Ugyanakkor a sportoló első dobása egyértelműen szabályos volt, itt mellélőttek a lengyelek.

Németh Zsolt arról is beszélt, hogy a lengyeleknek profi stábja lehet, figyelik az ellenfelek dobásait, akár a lelátóról is „kameráznak”, és nemcsak a televíziós, hanem ilyen felvételekre hivatkozva is adhatnak be óvást.

A Nemzeti Sport úgy tudja, hogy a magyar csapat végül nem óvott vissza az elvett eredményre, mivel a döntés nem változtatott volna Halász Bence helyezésén.

S hogy pontosan melyik kísérletről van szó, azt videón is megmutatjuk:

A FÉRFI KALAPÁCSVETÉS VÉGEREDMÉNYE
1. Ethan Katzberg (Kanada) 81.25
2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81.02
3. HALÁSZ BENCE (MAGYARORSZÁG) 80.82
4. Pawel Fajdek (Lengyelország) 80.00
5. Mihajlo Kokan (Ukrajna) 79.59
6. Daniel Haugh (Egyesült Államok) 78.64

Az atlétikai vb-ről a Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Csinta Samu, Németh Andrea, Patai Gergely, Vincze Szabolcs, Nagy-Pál Tamás (videó), Pusztai Viola (videó), Szabóky Zsolt (videó), Árvai Károly (fotó), Szabó Miklós (fotó), Török Attila (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik