Atlétika: a súlylökés világcsúcstartója is indul a Gyulai Memorialon

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 11:08
null
Ryan Crouser is indul a Gyulai Memorialon (Fotó: AFP)
Újabb sztárversenyzők szereplését jelentették be a szervezők, akiknek tájékoztatása szerint férfi súlylökésben a világcsúcstartó Ryan Crouser is ott lesz a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj mezőnyében, míg a sprintszámokban a vasárnap zárult amerikai bajnokság aranyérmeseit is láthatja a közönség jövő kedden.

A riói és tokiói olimpián is aranyérmes, az augusztusi budapesti világbajnokságra címvédőként érkező Crouser az elmúlt években egyértelműen a súlylökés egyeduralkodójává vált, és ezt a pozícióját májusban újabb világcsúccsal (23.56 méter) erősítette meg, vasárnap pedig ismét megnyerte hazája országos bajnokságát. Crouser egyértelmű esélyese a nemzetközi szövetség kontinentális sorozata arany kategóriás székesfehérvári viadalának, kihívókból azonban nem lesz hiány, ugyanis mások mellett kétszeres vb-győztes honfitársa, a magyar származású Joe Kovacs, a szintén amerikai, tavaly világbajnoki bronzérmes Josh Awotunde, valamint a szabadtéren egy, fedett pályán két vb-címmel büszkélkedő új-zélandi Tom Walsh is dobókörbe lép, ahogy a szabadtéri Európa-bajnoki címvédő horvát Filip Mihaljevic és az idei fedett Eb-n diadalmaskodó olasz Zane Weir is.

A sprinttávokon már eddig is számos világsztár szereplése volt ismert, szerdán pedig újabb neveket hoztak nyilvánosságra a szervezők. Ez alapján a férfi 200 méter az amerikai bajnokság „visszavágója” lesz, mivel a vasárnap Eugene-ben aranyérmes, mindössze 19 esztendős Erriyon Knighton (19.72 másodperc) ismét összeméri gyorsaságát a mögötte második Kenneth Bednarekkel (19.82 mp). A két klasszis vágtázó a tavalyi vb-n is dobogóra állhatott, akkor az olimpiai ezüstérmes Bednarek a második, Knighton pedig a harmadik helyen ért célba.

Női 100 méteren is ott lesz a rajtnál az újdonsült amerikai bajnok. Sha'Carri Richardson a világbajnoki válogatónak is számító bajnokságon az előfutamban 10.71 másodpercre javította egyéni rekordját, s ugyan a folytatásban ezen nem tudott faragni, de az elődöntőben, majd a fináléban is magabiztosan győzött. Richardson mellett a szám többi külföldi indulója is 11 másodpercen belüli egyéni csúccsal rendelkezik – így az amerikai sprintváltóval tavaly világbajnoki címet nyerő Twanisha Terry is –, azaz a magyar csúcstartó Takács Boglárka világsztárok ellen mutathatja meg a tudását a versenyen.

Férfi 110 méteres gátfutásban nem csupán az amerikai bajnok, Daniel Roberts lesz ott a mezőnyben, hanem a jamaicai bajnok, Rasheed Broadbell is, aki a világ idei legjobbjával, 12.94 másodperccel győzött Kingstonban, de szintén fut majd jövő kedden az olimpiai címvédő Hansle Parchment, aki második lett Broadbell mögött a hétvégi bajnokságon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik