Atlétikai vb: óriási amerikai csúcs és meztépés Lyles-módra

VINCZE SZABOLCS (Eugene)VINCZE SZABOLCS (Eugene)
Vágólapra másolva!
2022.07.22. 08:44
null
Amerikai dobogó férfi 200-on: Noah Lyles (középen) minden idők harmadik legjobb idejével győzött (Fotó: AFP)
Megvédte világbajnoki címét, és vagy háromméteres előnnyel nyerte meg a kétszáz méteres síkfutást Noah Lyles, aki ráadásul megdöntötte a legendás Michael Johnson amerikai csúcsát is, a nőknél pedig ugyanezen a távon csak tizedek hiányoztak a dupla duplához.

Évtizedekig megdönthetetlennek tűnt Michael Johnson 1996-os, 19.32-es rekordja kétszáz méteren, amit az atlantai olimpián futott, és bár menet közben azért akadt két jamaicai sprinter, Usain Bolt (19.19) és Yohan Blake (19.26), akik alig több mint egy évtizede már jobbat futottak ennél, de amerikai sprinternek még sosem sikerült átlépnie ezt a határt.

Egészen csütörtök estig, amikor a eugene-i atlétikai világbajnokságon az abszolút favorit Noah Lyles egyetlen századdal megdöntötte a nála is idősebb, huszonhat éves rekordot. Igaz, másodpercekig neki is türelmesen kellett várnia a kijelző előtt, amely először 19.32-t mutatott, a hivatalos eredmény viszont egy századdal jobb lett. Ezzel Bolt és Calvin Smith után Lyles a harmadik sportoló lett, aki kétszázon meg tudta védeni világbajnoki címét, és mivel 25 éves, valószínűleg nincs itt vége a történetének.

 

ILLUSZTRIS VENDÉGEK A LELÁTÓN

A férfi kétszáz méteres döntőnek nem mindennapi vendégei voltak, a lelátón ült a 78 éves Tommie Smith és az egy évvel fiatalabb John Carlos, akik az 1968-as mexikóvárosi olimpián arany- és bronzérmet szereztek kétszáz méteres síkfutásban, de sikerüknél emlékezetesebb maradt, ahogy az amerikai himnusz alatt fekete kesztyűs kezüket a magasba emelték a dobogón, így tüntetve némán a fajüldözés ellen. Az időzítés tökéletes volt abból a szempontból is, hogy Smith és Carlos hármas amerikai győzelmet láthatott Eugene-ban.

„Amikor a kettes szám egyesre váltott a kijelzőn, az egész világ megváltozott! Nem helyeztem nyomást magamra, úgy jöttem ki a pályára, hogy mindent beleadok. Tudtam, egy nap megdöntöm a rekordot, édesapám abban az időszakban versenyzett, amikor Michael Johnsonnal kellett versenyeznie, és emlékszem, akkoriban az amerikaiak nyertek mindent. Aztán jöttek a jamaicaiak, nem volt ellenfelük, és akkor azt mondtam magamban, ha egyszer odaérek, újra az Egyesült Államok fog uralkodni a versenyszámban”– mondta Lyles, aki a győzelme után elkezdte ütemesen verni a rekortánt, majd letépte magáéról a mezét, és vicsorított hozzá, mint Hulk.

A hazaiaknak azért is különleges volt ez a finálé, mert mindhárom érmet amerikai futó nyerte, az ezüst Kenneth Bednareké, a bronz Erriyon Knightoné lett, aki tizennyolc évével és 174 napjával a versenyszám valaha volt legfiatalabb érmese. Az Egyesült Államok a 2005-ös, helsinki világbajnokságon ért el hasonló bravúrt, akkor Justin Gatlin, Wallace Spearmon és John Capel osztozott az érmeken. A verseny 1983 óta íródó történetében még sosem fordult elő olyan, ami ezen a világbajnokságon, már negyedszer adta egy nemzet a versenyszám mindhárom dobogósát: férfi száz és kétszáz méteren, valamint férfi súlylökésben amerikai, női száz méteren pedig teljes jamaicai dobogó született.

 

 

A nyolcvanas évek keletnémet gladiátornői, Silke Gladisch (1987) és Katrin Krabbe (1991) után 2013-ban a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce tudott világbajnoki aranyérmet szerezni száz és kétszáz méteren egyaránt. Eugene-ban ő lehetett volna az egyetlen, aki ezt meg tudja ismételni, miután száz méteren újra nyerni tudott, egyedülálló módon egyébként ötödször (2009, 2013, 2015, 2019 és 2022).

A kétszázas döntőben azonban nem bírt honfitársával, Shericka Jacksonnal, aki 21.45-ös versenycsúccsal nyert, aminél egyetlenegyszer tudtak jobbat futni a sportág történetében, 1988-ban az amerikai Florence Griffith-Joyner. Az ezúttal rózsaszín parókában futó Fraser-Pryce teljesítménye így is elképesztő, tizenharmadik vb-érmét szerezte 35 évesen, édesanyaként, és legközelebb személyesen is találkozhatunk vele Székesfehérváron, a Gyulai István Memorialon.

Harmadik jamaicaiként egyébként ott volt a döntőben a táv olimpiai bajnoka, Elaine Thompson-Herah is, mégsem jött össze a hármas dobogó, mint a százon, mert csak hetedikként futott be, és gyorsan el is hagyta a pályát a célba érkezés után.

 

 

18. ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG, EUGENE
Férfiak. 200 m (+0.4). Világbajnok: Noah Lyles (Egyesült Államok) 19.31, 2. Kenneth Bednarek (Egyesült Államok) 19.77, 3. Erriyon Knighton (Egyesült Államok) 19.80, 4. Fahnbulleh (Libéria) 19.84, 5. Ogando (Dominikai Köztársaság) 19.93, 6. Richards (Trinidad és Tobago) 20.08. Nők. 200 m (+0.6). Vb: Shericka Jackson (Jamaica) 21.45, 2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 21.81, 3. Dina Asher-Smith (Nagy-Britannia) 22.02, 4. Seyni (Niger) 22.12, 5. Steiner (Egyesült Államok) 22.26, 6. Clark (Egyesült Államok) 22.32

VASÁRNAPI PROGRAM
3.00: hármasugrás, férfiak, döntő. 3.10: 800 m, férfiak, döntő. 3.25: 5000 m, nők, döntő. 3.35: gerelyhajítás, férfiak, döntő. 4.30: 4x100 m váltó, nők, döntő. 4.50: 4x100 m váltó, férfiak, döntő. 15.15: 35 km gyaloglás, férfiak, döntő

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik