Ödegaard tizenegyesgólja döntött, az Arsenal tíz emberrel is legyőzte a Palace-t

DÓCS ÁKOSDÓCS ÁKOS
Vágólapra másolva!
2023.08.21. 20:56
null
Ödegaard tizenegyesgólja három pontot ért az Arsenalnak (Fotó: Getty Images)
Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 2. fordulójában az Arsenal 1–0-ra legyőzte a Crystal Palace-t idegenben.

 

ANGOL PREMIER LEAGUE
2. FORDULÓ
CRYSTAL PALACE–ARSENAL 0–1 (0–0)
London,
Selhurst Park. Vezette: D. Coote
CRYSTAL PALACE: Johnstone – J. Ward (Rak-Sakyi, 83.), J. Andersen, Guéhi, Mitchell – Lerma, Doucouré – J. Ayew, Eze, Schlupp (Ahamada, 73.) – Édouard. Menedzser: Roy Hodgson
ARSENAL: Ramsdale – B. White, Partey, Saliba, Tomijaszu – Ödegaard (Zincsenko, 89.), Rice, Havertz – Saka (Kiwior, 89.), Nketiah (Jorginho, 79.), Martinelli (Gabriel, 70.). Menedzser: Mikel Arteta
Gólszerző: Ödegaard (53. – 11-esből)
Kiállítva:
Tomijaszu (67.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem várt könnyű feladat Mikel Arteta együttesére a Crystal Palace otthonában. Roy Hodgson fiai az első fordulóban a Sheffield United vendégeként nyertek 1–0-ra, míg az „ágyúsok” hazai pályán múlták felül 2–1-re a Nottingham Forestet.

Ahogyan arra számítani lehetett: a találkozó nagy részében az Arsenal jóval többet birtokolta a labdát, a Crystal Palace nem rohant ki, átengedte a területet a vendégeknek.

A hazaiak rendkívül szűken, mélyen védekeztek, így az Arsenalnak sokáig nem volt igazi lehetősége a gólszerzésre. Az első nagy helyzetre a 29. percig kellett várni, ekkor Saka passzából Nketiah ugrott ki, s két védővel a nyakán, kissé kisodródott helyzetből ballal a jobb alsó sarokba próbált gurítani nagyjából nyolc méterről. A labda el is ment Johnstone kapus mellett, de a kapufáról kifelé pattant.

Hét perccel később ismét az Arsenal 14-ese lőhetett volna gólt – Declan Rice bokából nagyszerűen passzolt a tökéletes ütemben kilépő Nketiahnak, aki kissé flegma módon megpróbálta átemelni Johnstone-t. Ez sikerült is, de a labda a kapu fölött is elszállt.

A gól nélküli félidő után viszonylag hamar megtörte a jeget az Arsenal. Az 54. percben gyors szabadrúgás után Nketiah eltolta Johnstone mellett a labdát, a kapus a csatár lábát elütötte. A tizenegyesnél Martin Ödegaard rendkívül higgadt maradt, a jobb alsó sarokba gurított, Johnstone nem találta el a sarkot. 0–1

A második félidő derekán Tomijaszu előbb időhúzásért, majd mezrángatásért kapott sárga lapot, így mehetett zuhanyozni – a probléma csak az, hogy a második szabálytalanság igencsak véleményes volt, inkább tette Ayew mezére a kezét, mintsem húzta volna meg azt.

A tíz emberre fogyatkozó vendégek innentől teljesen feladták a támadás lehetőségét, és hősiesen védték kapujukat. Bár a Palace nagyon szorított a hajrában, az Arsenal kibekkelte az egygólos sikert, így Sakaék két kör után hibátlanok a Premier League-ben.

A PREMIER LEAGUE ÁLLÁSA
1. Brighton & Hove Albion 2 2 8–2 +6 6
2. Manchester City 2 2 4–0 +4 6
3. Arsenal 2 2 3–1 +2 6
4. Brentford 2 1 1 5–2 +3 4
5. West Ham 2 1 1 4–2 +2 4
5. Tottenham 2 1 1 4–2 +2 4
5. Liverpool 2 1 1 4–2 +2 4
8. Newcastle 2 1 1 5–2 +3 3
9. Aston Villa 2 1 1 5–5 0 3
10. Nottingham Forest 2 1 1 3–3 0 3
11. Crystal Palace 2 1 1 1–1 0 3
12. Manchester United 2 1 1 1–2 –1 3
13. Fulham 2 1 1 1–3 –2 3
14. Chelsea 2 1 1 2–4 –2 1
14. Bournemouth 2 1 1 2–4 –2 1
16. Sheffield United 2 2 1–3 –2 0
17. Luton Town 1 1 1–4 –3 0
18. Burnley 1 1 0–3 –3 0
19. Wolverhampton 2 2 1–5 –4 0
20. Everton 2 2 0–5 –5 0

KORÁBBAN
Tottenham–Manchester United 2–0
(P. M. Sarr 49., Lisandro Martínez 83. – öngól)
Nottingham Forest–Sheffield United 2–1 (Awoniyi 3., C. Wood 89., ill. Hamer 48.)
Fulham–Brentford 0–3 (Wissa 44., Mbeumo 66., 90+3. – az elsőt 11-esből)
Kiállítva
: Ream (Fulham, 66.)
Wolverhampton–Brighton 1–4
(Hvang Hi Csan 61., ill. Mitoma 15., Estupinán 46., March 51., 55.)
Kiállítva: Matheus Nunes (Wolverhampton, 90+5.)
Liverpool FC–AFC Bournemouth 3–1 (Luis Díaz 27., Szalah 36., Diogo Jota 62., ill. Semenyo 3.)
Kiállítva: Mac Allister (Liverpool, 58.)
Manchester City–Newcastle United 1–0 (J. Álvarez 31.)
Aston Villa–Everton 4–0 (McGinn 18., Luiz 24., Bailey 51., Duran 75.)
West Ham United–Chelsea 3–1 (Aguerd 7., Antonio 53., Paquetá 90+5. – 11-esből, ill. Chukwuemeka 28.)
ELMARADT
Luton Town–Burnley

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+7. perc: ITT A VÉGE, AZ ARSENAL MEGNYERTE A MÉRKŐZÉST!

90+5. perc: ITT VOLT A LEHETŐSÉG A PALACE ELŐTT! A tizenhatoson belül többen is a magasba fejelték a labdát, végül Édouard piszkálta volna kapura, de Ramsdale megelőzte. A kipattanóból Mitchell tüzelt a félig üres kapura, de fölé vágta.

90+4. perc: Havertz elrúgta a labdát szabálytalanság után, így ő is sárga lapot kapott.

90+1. perc: Doucouré még besárgul a végére.

90. perc: hét perc a ráadás.

89. perc: Zincsenko és Kiwior áll be, Ödegaard és Saka hagyta el a pályát.

88. perc: nagyon beszorul az Arsenal. A Palace megszállta a vendégek tizenhatosát.

86. perc: ez nagy esély volt! Mitchell tökéletes labdát küldött Édouard felé, de a csatár nagyon rosszul fejelte meg a labdát, jócskán a kapu mellett kötött ki.

84. perc: az Arsenalnál mindenkit hátra rendelt Mikel Arteta, a cél emberhátrányban is kibekkelni az egygólos sikert.

83. perc: újabb csere – Rak-Sakyi váltotta Wardot.

79. perc: Nketiah jön le, Jorginho folytatja a helyén.

73. perc: csere a Palace-nál: Schlupp jön le, Ahamada áll be.

72. perc: Eze cselezgetett a tizenhatoson belül, majd elesett. A bíró mutatta, hogy álljon fel, Partey még sárga lapot is követel műsesésért.

70. perc: Gabriel állt be Martinelli helyére.

67. perc: PIROS LAP! Tomijaszu néhány perce kapott sárga lapot, most megfogta hátulról Jordan Ayew-t, a bíró pedig visszahúzásnak ítélte meg az esetet. Rendkívül véleményes, de Mac Allister szombati szabálytalanságánál is láttuk, hogy a jelenlegi idényben nagyon szigorúak a bírók. Talán túlságosan is...

66. perc: továbbra is támad az Arsenal, most Havertz lőtt kapura. A lövése nagyon pontatlanra sikerült, Johnstone-nak nem kellett védenie.

62. perc: Saka gurított vissza lövésre Parteynak, aki állítás nélkül tüzelt – a labda a kapu közepe felé tartott, de a kapus inkább szögletre ütötte.

60. perc: Tomijaszu kap sárgát időhúzásért.

58. perc: nagyobb volt a füstje, mint a lángja – Eze a kapu fölé emelt a szabadrúgásból.

57. perc: Eze szépen lépett be Saliba elé, a francia védő a lábát találta el. Nagyjából húsz méterről jöhet szabadrúgással a Palace.

55. perc: Jordan Ayew éles szögből a rövid felsőt vette, célba. A labda megzörgette a hálót, de csak oldalról.

54. perc: VEZET AZ ARSENAL! Martin Ödegaard rendkívül higgadt maradt, a jobb alsó sarokba gurított, Johnstone nem találta el a sarkot.

51. perc: HOPPÁ, TIZENEGYES! Martinelli gyorsan elvégezte a szabadrúgást, Nketiah eltolta a labdát a kapus mellett, aki a lábát találta el. Egyértelműen jogos a büntető. A VAR még visszanézte, hogy Partey nem volt-e szabálytalan, de nem. Jöhet Ödegaard tizenegyese.

51. perc: veszélyes helyen szabálytalankodott Ayew, ráadásul neki már van egy sárga lapja...Ezt megúszta.

50. perc: Martinelli lőtt középre keményen, Ward válláról pattant le a labda. A bíró természetesen nem ítélt tizenegyest.

48. perc: Saka kevergetett a jobb szélen, de a beadásra már nem maradt ereje – Johnstone keze közé lőtte a labdát.

46. perc: jöhet a folytatás.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+2. perc: itt a vége az első félidőnek, egyelőre nincs gól.

45+1. perc: Ödegaard vesztett labdát az ellenfél térfelén, a Palace egyből kontrázott. A tizenhatoson belülre érve Eze elé került a labda, a támadó középpályás pedig lövés helyett végül a földön végezte. Természetesen egy emberként kiáltott büntetőért a közönség, a játékvezetőt viszont most sem lehetett meghatni.

45. perc: két perc a hosszabbítás.

43. perc: Partey jobb oldali beadásából Martinelli próbálkozott kapásból, de borzalmasan találta el a labdát.

42. perc: NAGY VÉDÉS! Ödegaard lőtt a tizenhatos jobb sarkáról, Johnstone kapus remek mozdulattal hárított.

40. perc: Saka húzott befelé a tizenhatoson széléről, Mitchell szorításában lőtt kapura, de a védőnek sikerült kibillentenie az angol válogatott támadót.

38. perc: Ödegaard és Édouard fejelt össze, a bíró megállítja a meccset, de komoly sérülés szerencsére nem történt – az ápolást kihasználva mindkét csapat vesz egy ivószünetet.

36. perc: MI MARADT KI?! Declan Rice bokából nagyszerűen passzolt a tökéletes ütemben kilépő Nketiahnak, aki kissé flegma módon megpróbálta átemelni Johnstone-t. Ez sikerült is, de a labda a kapu fölött is elszállt.

35. perc: Saliba rossz érintéséből Ayew lépett ki, a támadó már lendítette a lábát, amikor a francia bekk parádés mozdulattal javította a saját hibáját. Fantasztikus szerelés volt.

34. perc: ilyet is ritkán látni futballpályán – Rice-nak le kell mennie a pályáról, mert elmozdult a kontaktlencséje.

29. perc: KAPUFA! Saka passzából Nketiah ugrott ki, két védővel a nyakán, kissé kisodródott helyzetből ballal a jobb alsó sarokba próbált gurítani nagyjából nyolc méterről. A labda el is ment Johnstone kapus mellett, de a kapufáról kifelé pattant. Eddig egyértelműen ez volt a meccs legnagyobb helyzete.

28. perc: Ödegaard szabadrúgásából Partey fejelt, de nagyjából öt méterrel célt tévesztett.

27. perc: Ayew csúnyán felvágta Havertzet, a „jutalma” egy sárga lap.

26. perc: Saka vezette rá a labdát Mitchellre, beadásánál Andersen kifejelte a labdát. Néhány pillanattal később Nketiah terült el a tizenhatoson belül, de ezúttal sem ítélt büntetőt a bíró.

23. perc: az elmúlt percek után visszaállt a rend: az Arsenal megszállta a Crystal Palace tizenhatosát, s rövid passzokkal kereste a rést. A hazaiak nagyon szűken védekeznek, így egyelőre az„ágyúsoknak” nem könnyű komoly helyzeteket kialakítaniuk.

20. perc: most az Arsenal kicsit visszahúzódott, de hiába volt nagyjából egy percig a labda a hazaiaknál, komoly helyzet nem alakult ki. Előbb Eze, majd Lerma lőtt távolról – előbbi lepattant, utóbbi jócskán elkerülte a kaput.

16. perc: Édouard került helyzetbe a tizenhatoson belül, Ben White az utolsó pillanatban mentett. A Palace futballistái kezezést reklamáltak, de a bíró sípja néma maradt – a visszajátszásból egyértelműen kiderült, hogy nem történt szabálytalanság.

14. perc: most a Crystal Palace fennmaradt, így az Arsenal előtt adódott lehetőség ellentámadásra: Saka lopott labdát a saját térfelén, egy hosszú sprint után Nketiahnak passzolt, aki nem vette észre a hosszún üresen érkező Martinellit. A csatár Sakának tette vissza, a lövése lepattant szögletre, amiből már nem alakult ki veszély.

11. perc: Saka lágyan ívelt középre, de Nketiah lemaradt az átadásról. Johnstone könnyedén lehúzta a labdát.

Tíz perc után semmi meglepő: az Arsenal jóval többet birtokolja a labdát (19–81%), a Crystal Palace pedig nem rohan ki, átengedi a területet Mikel Arteta csapatának.

8. perc: megvan a Crystal Palace első támadása is: egy gyors kontra végén Jordan Ayew vezette rá a labdát Tomijaszura, a szélső be is tudta adni a japán védő mellett a labdát. Az ötösnél ott volt Saliba, és tisztázott.

5. perc: a szöglet veszélyesen kanyarodott középre, de Havertz nem fért a labdához. Szép védekezés a hazaiaktól.

4. perc: Saka kapott labdát a jobb szélen, néhány huzogatás után ballal adott középre. Nketiah felé szállt a labda, de Guéhi menteni tudott. Szöglet.

2. perc: máris veszélyeztetett az Arsenal! Martinelli maradt teljesen üresen a Crystal Palace tizenhatosának bal csücskénél, ám a brazil szélső kicsit körülményes volt, így a lövését blokkolni tudták. A lepattanóból Saka ismételt, de az ő próbálkozása sem jutott el a kapuig.

1. perc: elindult az összecsapás!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik