Hillsborough-tragédia: 26 év után ismerte be a rendőrfőnök, hogy hazudott

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.03.12. 10:12
null
Összesen 766-an szenvedtek fizikai sérülést a Hillsborough-tragédiában (Fotó: Action Images)
Közel huszonhat évvel a 96 Liverpool-szurkoló életét követelő Hillsborough-tragédiát követően „vallott” a stadionban szolgálatot teljesítő rendőrfőnök arról, hogy ő rendelte el a gyorsabb bejutás érdekében a C-kapu kinyitását, ami végül a katasztrófához vezetett.

 

 

A most 70 éves David Duckenfield, a BBC-nek adott szerdai interjújában elmondta, az eseményeket kivizsgáló nyomozás során hazudott a hatóságok szerepvállalásáról, ugyanis a tényekkel szemben azt állította, hogy a „vörösök” szurkolói törték át a kaput.

„Mindenki tudta az igazságot, a rendőrség és a szurkolók is, hogy mi nyitottuk ki a kaput” – mondta az egykori rendőrfőnök, hozzátéve, a rettenetes körülmények között képtelen volt ésszerű, átgondolt döntést hozni. Hozzátette, nem számolt a kapu kinyitásának következményeivel, és élete végéig bánni fogja, hogy hazudott.

Az 1989. április 15-én rendezett Liverpool–Nottingham FA-kupa-elődöntőben a nagy érdeklődéssel várt mérkőzésre érkező liverpooli drukkereket fokozatosan engedték be a nekik elkülönített, állóhelyes szektorokba, gyakorlatilag „teraszokra”, amelyek mindegyike 1600-1600 embert tudott biztonságosan befogadni. (A stadion lelátóin az előző években hozott biztonsági előírásoknak megfelelően választották el az állóhelyes és ülőhelyes részeket, és vették körül a huliganizmus megfékezésére a játékteret vaskorlátokkal és acélgerendákkal megerősített, több méter magas acélhálóval, ami ezúttal „halálcsapdának” bizonyult.) A 3-as és a 4-es szektor félórával a mérkőzés kezdete előtt már tömve volt, ám az utcán tumultus alakult ki a bejárati forgókeresztek vaskorlátai előtt.

A rendőrség ekkor követte el a végzetes hibát: a bejutás meggyorsítása érdekében kinyitották a C jelzésű kijáratot – csakhogy ennek folyosója éppen a 3-as és 4-es szektorhoz vezetett. A korábbi mérkőzéseken ezt a folyosót lezárták, ha a szektorok megteltek, akkor azonban ezt elmulasztották, s az újonnan érkező mintegy kétezer ember a zsúfolt helyre próbált benyomakodni.

A már bent lévők a korlátnak szorultak, aki tehette, a kerítésen keresztül próbált átmászni az üres szektorokba vagy a játéktérre. Akinek ez nem sikerült, az összezúzódott a vaskorláton és a drótkerítésen, halálra taposták vagy egyszerűen megfulladt. Amikor a mérkőzés 15 órakor elkezdődött, és a Liverpool az első támadását vezette, a tribünön már emberek százai küzdöttek az életükért.

Miután valaki kinyitotta a játéktérre vezető kaput, sérültek és pániktól megzavarodott emberek tömege lepte el a játékteret, így a mérkőzést hat perc után a bíró lefújta. A két szektorban mindenfelé holttestek feküdtek, és cipők, sálak, ruhadarabok, táskák, amiket az emberek a szörnyű helyzetben elvesztettek.

A rend biztosítására kirendelt 800 rendőr a lelátót körülölelő védőrács túloldalán helyezkedett el és képtelennek bizonyult a pánik megfékezésére. A borzalmas jeleneteknek milliók voltak szemtanúi, mert a BBC televízió, amely szándékai szerint csak a sportösszefoglaló számára akart felvételt rögzíteni, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy mi történik, azonnal egyenes adásra váltott.

A helyszínen 94-en vesztették életüket (79-en 30 évnél fiatalabbak), köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard tízéves unokatestvére. Egy 14 éves fiú négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, egy 22 éves drukker négy év kómát követően, 1993. március 4-én távozott az élők sorából. Összesen 766-an szenvedtek fizikai sérülést, míg az életben maradtak közül az ekkor elszenvedett lelki traumát sokan máig nem tudták feldolgozni.

A sheffieldi katasztrófát a televízióban élőben néző Margaret Thatcher kormányfő azonnal vizsgálatot rendelt el, amelyet Peter Taylor, a polgári ügyek legfőbb bírája vezetett.

A bizottság 1989. augusztus 4-én közzétett jelentésében ajánlásokat fogalmazott meg a stadionok biztonságosabbá tétele és a futballhuliganizmus visszaszorítása érdekében. A stadionkatasztrófával kapcsolatban arra jutottak: a tragédiát a rendőrség állításával szemben nem a részegen és késve érkező szurkolók, hanem a hatóságok rossz tömegkezelése, és a C-kapu megnyitása okozta.

A jelentés ellenére a sheffieldi bíróság 1990. augusztus 14-én úgy határozott: bizonyíték hiányában senki ellen sem emel vádat – a brit labdarúgás legsúlyosabb katasztrófájáért azóta sem vontak senkit felelősségre. 2010-ben egy bizottság újravizsgálta az eset körülményeit, s miután ők is azt állapították meg, hogy nem a drukkerek hibáztak, 2012-ben David Cameron brit miniszterelnök bocsánatot kért a Liverpool szurkolóitól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik