Laporte fejese döntött: a Man. City zsinórban negyedszer nyerte meg a Ligakupát!

K. T. I.K. T. I.
Vágólapra másolva!
2021.04.25. 17:20
null
De Bruyne és Kane összecsapása a labdáért (Fotó: AFP)
A Manchester City 1–0-ra legyőzte a Tottenhamet az angol Ligakupa fináléjában, ezzel beállította a Liverpool 1981 és 1984 között felépített rekordját, és egymás után negyedszer nyerte el a trófeát. Pep Guardiola eközben az első menedzser lett Angliában, aki sorozatban négy alkalommal hódította el csapatával a Ligakupát.

 

ANGOL LIGAKUPA
DÖNTŐ
Manchester City–Tottenham 1–0
(0–0)
London,Wembley Stadion,8000néző.Vezette:Tierney
MANCHESTER CITY:Steffen – Walker, Dias, Laporte, Cancelo – Gündogan, Fernandinho (Rodri, 83.), De Bruyne (B. Silva, 87.) – Mahrez, Sterling, Foden.Menedzser: Pep Guardiola
TOTTENHAM:Lloris – Aurier (Bergwijn, 90.), Alderweireld, Dier, Reguilón – Winks, Höjbjerg (Dele Alli, 84.), Lo Celso (M. Sissoko, 67.) – Lucas (Bale, 67.), Kane, Szon Hung Min.Menedzser: Ryan Mason
Gólszerző:Laporte (82.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Ki tudja, mi lett volna, ha hétfőn a Spurs nem meneszti José Mourinhót...

Ki tudja?!

Ám amit biztosan tudhatunk, a Manchester City szinte végig mezőnyfölényben futballozva vasárnap elhódította az angol Ligakupát, amivel újabb fejezetet írt át a futball históriáskönyvében.

Azt pedig sejthetjük, hogy a két csapat jelenlegi formáját és keretét elnézve Mourinhótól is valami extra húzás kellett volna a kispadon, hogy a Tottenhamnek reális esélye legyen a Cityvel szemben. A Premier League történetének legfiatalabb menedzsere, a koponyacsonttörése miatt rövid játékoskarriert követően edzősködésbe kezdő Ryan Mason húzásai viszont csak tisztes helytállást értek.

A háromszoros címvédő manchesteriek már a 7. percben megszerezhették volna a vezetést, ám Phil Foden Eric Dier szorításában elhibázta a ziccert. A 26. percben újabb Foden-lehetőség következett – ezúttal a kapufa mentette meg Hugo Llorist és a Tottenhamet. A Spurs kapusán mindenesetre nem múlt semmi, az első és a második félidőben is nagy védéseket mutatott be, Rijad Mahrez például jobbal, ballal, éles szögből közelről és szinte középről, de jó 22 méterről egyaránt tesztelte a franciák világbajnokát, aki állta a sarat.

A második félidő elején enyhült a nyomás a londoniak kapuján, sőt az argentin Giovani Lo Celso egy ígéretes tekeréssel majdnem meglepte a Cityt és a Ligakupában rendre védő Zack Steffent – ám az amerikai valahogy csak odaért a jobb alsóba tartó lövésre.

A 82. percben Llorisnak már nem volt szerencséje, Kevin De Bruyne szöglete után a csereként beálló Moussa Sissoko nem volt elég határozott Aymeri Laporte-tal szemben, aki öt méterről megszerezte a City győztes gólját.1–0

A francia bekk fejesének köszönhetően a Manchester City zsinórban negyedszer nyerte el a Ligakupát: hasonló sorozatra egyedül a Liverpool volt képes, amely 1981 és 1984 között emelhette magasba négyszer is a trófeát. A Liverpool viszont két menedzser irányításával érte el a nagy sorozatát, nem úgy a manchesteriek: Pep Guardiola lett az első tréner Angliában, aki egymást követő négy idényben is megnyerte csapatával a Ligakupát.

Guardiola történelmet írt...

Nem először.

A Mourinho-utód Ryan Masonnek pedig még jó néhány éve lesz arra, hogy valami hasonlót összehozzon.

A City története során nyolcadszor nyerte meg a Ligakupát – ezzel szintén befogta a Liverpoolt az örökranglista élén.

 

PERCRŐL PERCRE

90+4. perc: VÉGE! A CITY A LIGAKUPA GYŐZTESE!

90+3. perc: Mahrez talál a kapuba, de lesről... nem ér a gól. Foden adta be a labdát...

90+1. perc: Foden lőtt kapásból kapu fölé!

90+1. perc: Három perc a tervezett ráadás!

90. perc: Aurier le, Bergwijn be!

89. perc: Laporte fejelt kapu mellé!

87. perc: De Bruyne lekocog, Bernardo Silva jön a helyére!

84. perc: Höjbjerget Dele Alli váltja.

83. perc: Fernandinho le, Rodri be!

82. perc: GÓÓÓÓÓÓÓÓÓL! VEZET A CITY! De Bruyne szöglete jól száll középre, Laporte érkezik lendületből, megelőzi Sissokót és 5 méterről, szinte középről a kapu bal oldalába bólint! 1–0

81. perc: Aurier szabálytalan De Bruynével szemben. Megússza a sárgát.

Megint nő a nyomás a Spurs kapuján...

74. perc: ÚJABB LLORIS-BRAVÚR! Mahrez tekerte el a labdát középről, a kaputól 19-20 méternyiről a kapu jobb oldala felé, Lloris viszont újabb nagy vetődéssel, jobb tenyérrel oldalra ütötte a próbálkozást!

72. perc: De Bruyne indítása után Sterling sodródott ki kissé a bal szélen, egy ütemet kivárt, majd visszatette a labdát az érkező Gündogannak, aki 7 méterről, balról a kapu mellé lőtt.

Még nem volt olyan menedzser Angliában, aki zsinórban négyszer megnyerte volna csapatával a Ligakupát: Pep Guardiola lehet az első, ha a Citynek ma összejön a diadal.

67. perc: Lucas Moura helyén Bale, Lo Celso helyén M. Sissoko.

63. perc: Ígéretes kontra a Tottenhamtől, Lo Celso indítja Kane-t, aki jó 40 méteren át vezeti, a leshatáron helyezkedő Höjbjerghez passzol, aki az ötös előterében Reguilónt hozná ziccerbe, ám egy rossz mozdulattal egyszerűen kipasszolja a kapuvonalon túlra.

61. perc: Mahrez íveli be a 16-os jobb csücskétől ütemtelenül, kissé nagy ívben, az ötös bal sarkánál Gündogan emelkedik és bólintja kapu fölé a kissé mögé érkező labdát.

59. perc: Fernandinho kapott sárgát, Kane-t rúgta fel.

55. perc: Sterling lő balról, jó 13 méterről, de méterekkel a hosszú felső sarok mellé tekeri a labdát.

53. perc: Mahrez lő jobbról, a kaputól 8 méterre, de a ballábas kísérletét blokkolják, a blokkról lecsorgó labdát pedig könnyedén fogja meg Lloris.

51. perc: De Bruyne emeli be a 16-os előteréből a védők mögé a labdát, Foden robban be, de hiába dobja magát, nem éri el a beadást.

48. perc: Mahrez indítja remekül De Bruynét, aki a 16-os jobb oldalánál átveszi, az átvétellel be is csapja az emberét, majd 7 méterről lőne, de Lo Celso odacsúszik és szereli.

47. perc: S rögvest egy jó lövés! Lo Celso hozza befelé a labdát a 16-os jobb oldalánál, majd 18 méterre a kaputól eltekeri a jobb alsó irányába, Steffennek kell nagyot nyúlnia, hogy szögletre tudja tolni!

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

45+2. perc: Vége az első félidőnek!

45+1. perc: Cancelo lő a 16-os bal csücskétől, egy méterrel beljebb attól, kissé takarásból jön a labda, Llorisnak kell nagyot repülnie és egy kézzel kiütni a jobb kapufa belső oldala mellől.

45. perc: Egy perc a tervezett ráadás!

45. perc: Laporte kapott sárgát, miután fellökte a cselekbe kezdő Lucas Mourát.

41. perc: De Bruyne emeli be a labdát a 16-oson belülre jó 35 méternyire a kaputól, Dier aláugrik, Sterling érkezik, de talán ő is meglepődik a Spurs-védő bizonytalanságán és elrúg a labda felett.

40. perc: Lo Celso szöglete kissé rövid, Lucas Moura elől ment az egyik City-védő az ötös csücskénél.

39. perc: Szon jobbról érkező beadását blokkolja Laporte. Szöglet.

37. perc: Fernandinho passzol Mahrezhez, aki 22 méterről, kissé jobbról, bal lábbal a bal felső sarok fölé suhintja a labdát. Volt benne erő bőven, csapódott is, de jó fél méterrel elment a kapu fölött.

Már-már nyomasztó a City mezőnyfölénye...

36. perc: Mahrez veszi le remekül a jobb szélen Cancelo keresztlabdáját, két csellel megtáncoltatja Reguilónt, majd 14 méterről, kissé éles szögből, bal belsővel megpróbálja elnyesni a hosszú felsőbe – csak centiket tévesztve.

31. perc: Kane indul meg egy csellel, beesernyőzi Diast, aki válaszul hátulról rácsúszik. Szerencséjére elpöckölte a labdát, így a sárgát megússza a portugál, de a szabadrúgást nem.

30. perc: Fernandinho ütempassza tökéletes a védők mögé beinduló Sterlingnek, aki az ötös bal csücskétől belsővel megpróbálja elperdíteni a labdát a hosszú felsőbe, de az végül elcsavarodik a kapufa külső éle mellett.

29. perc: Fernandinho próbálkozik meg egy lapos átlövéssel jó 30-32 méterről, a labda veszélytelenül gurul el a kapu jobb oldala mellett úgy két méterrel.

28. perc: De Bruyne középmagas szabadrúgása a blokkról felperdül, Dias elé kerül, a portugál 7 méterről fejel, de nem találja el a kaput, majd a kialakuló lökdösődésben ő a szabálytalan...

27. perc: De Bruyne gyorsított volna fel a jobb szélen, Reguilón rácsúszik. Ez már sárga Tierneynél is.

26. perc: MI MARADT KI?! De Bruyne centerez balról, Alderweireld próbál menteni, de ezzel pont Foden elé teszi csak le a labdát, aki egy igazítás után 5 méterről, ziccerből lő, de a felpattnó Alderweireld épp annyira bele tud érni, hogy a lövés végül a bal kapufán csattan és onnan levágódik.

25. perc: Laporte rántotta le Mourát, miután eladta a labdát. A Spurs-játékosok majd felrobbannak, hogy miért nem járt ezért lap...

23. perc: De Bruyne harcolt ki szabadrúgást a kaputól 23-24 méterre, attól enyhén balra. Hosszas igazgatás után a belga végezte el a szabadot, de a sorfalba állt Kane fejéről levágódott a kísérlet. Ígéretes volt pedig...

20. perc: Szon passzol a 16-os bal csücskétől, Alderweireld érkezett, majd lőtt 22 méterről jóval a jobb alsó mellé.

19. perc: Harry Kane harcol ki szögletet. Szon végzi el balról, Steffen paskolja ki a kapu előteréből.

A Tottenham eddig négyszer nyerte meg a Ligakupát, legutóbb 2008-ban. Döntőt 2015-ben játszott eddig utoljára.

14. perc: Fernandinho centerezett balról, Sterling a 11-es pont magasságában átvette, ziccerben lőtt, Dier viszont tökéletesen blokkolt, így nem jutott el a bal alsóig a labda.

11. perc: Mahrez próbálja meg jobbról, közvetlenül a szögletből kapura tekerni a labdát, Llorisnak résen is kell lennie és kipaskolni a hosszú felső sarokból!

9. perc: Mahrez adja be lágyan a 16-os jobb csücskétől, Sterling ugrik fel fejelni és bólint a bal felső sarok mellé Alderweireld szorításában.

7. perc: Sterling cselezget az alapvonalnál, majd a kaputól 6-7 méterre laposan centerez, középen Foden jön Dier szorításában, de nem találja el a kaput az átvétel nélküli lövésével.

5. perc: Eddig a mezőnyjáték dominál. Kemény, határozott szerelésekkel, nem egyszer előrevágott indításokkal, de valódi helyzet nélkül!

Zsinórban négyszer eddig csak a Liverpool tudta megnyerni az angol Ligakupát (1981-től 1984-ig), a City ma beérheti ebben. S ezzel az összes Ligakupa-győzelem (8) számában is befogná a „vörösöket”.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Emberek a Wembley felé tartó sétányon, 8000 néző vehet részt a találkozón (Fotó: AFP)
Emberek a Wembley felé tartó sétányon, 8000 néző vehet részt a találkozón (Fotó: AFP)

A Manchester City háromszoros címvédőként várhatja a mérkőzést!

A találkozón 8000 drukker lehet jelen a helyszínen. Békeidőkben majd' 80 ezren is lehetnének.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik