D. S. B.
2022.08.11 14:27 Frissítve: 2022.08.23 18:09

Anglia: csak focizni és sörözni akartak, majd 23 év alatt 12 osztályt ugrottak; most tévés meccsük lesz

„Tudja valaki, hol van az a Dorking?” – tette fel a kérdést a Premier League egyik alapító klubjának számító Oldham Athletic új vezetője, Frank Rothwell, amikor bemutatkozott a klub szurkolóinak, akik viszont nemmel feleltek a kérdésére. Kétségtelen, a Dorking nem tartozik a legismertebb klubok közé, azonban egyedülálló történetét és futballmenedzserszerű fejlődését érdemes megismerni.

 

A Dorking Wanderers futballmenedzsereket megszégyenítő módon lépeget előre az angol ligákban (Fotó: Dorking Wanderers/Fb)

A Dorking egy Surrey megyei csapat páratlan történettel. A Dorking Wandererst 1999-ben egy baráti társaság alapította egy parkban és kezdetben a Crawley és környéke bajnokságban játszott az önkormányzattól 50 fontért bérelt pályán – írja a SportsBible. A kezdeti időkben volt, hogy azért szakadt félbe a csapat mérkőzése, mert egy shetland póni megszállta a pályát!

A klub azonban folyamatosan fejlődött és 23 év alatt 12-szer (!) jutott fel, így most már az ötödosztályban (National League South) szerepel, miután az előző idény végén legyőzte az Ebbsfleet Unitedet és újabb osztályt lépett – futballmenedzserek számára irigylésre méltó teljesítmény!

Most pedig az Oldham Athletic elleni augusztus 13-i mérkőzésüket a tévé is közvetíti Angliában (ami óriási üzlet egy ilyen kis klub számára)!

Az angol futballpiramis legaljáról építkező klubnak Marc White a tulajdonosa, az ügyvezetője és a menedzsere is – annak ellenére, hogy nem rendelkezik edzői képesítéssel –, ráadásul mindezt úgy teszi, hogy a klub mellett egy marketingügynökségnél is dolgozik.

„Az eredeti tervünk az volt, hogy menjünk el focizni és utána igyunk meg egy sört” – mondta Marc White a BBC-nek. „A helyi parkban egy ötöst fizettünk és ezer tagunk lett. Soha nem volt tervünk, de menet közben összeraktuk a dolgokat, és talán 12-14 évvel később már álmodozhatunk” – tette hozzá.

Kifejtette: azt is kihasználták, hogy a Dorking FC megszűnésével a korábbi csapatnál dolgozók elkezdtek az új klubnál tevékenykedni.

„Idővel egyre jobban bővült a hobbink, de a National League-ben való indulással komolyra fordult” – fogalmazott Marc White, akinek mondandóját alátámasztja, hogy az egykori baráti társaság ma már a három lelátóval rendelkező Meadowbank Stadionban játssza a mérkőzéseit.

White munkáját pedig rögtön el is ismerték, hiszen rögtön a hét menedzserének választották!

Igaz, futballistái továbbra is dolgoznak. Például a legrégebb óta a csapatnál lévő James McShane – aki a nyitófordulóban gólt szerzett a Chesterfield elleni 2–2 alkalmával – a Royal Mailnél (a brit postai szolgáltató) dolgozik, s három nyári igazolását is ingyen szerezte a klub, és csak egyszer, még 2018-ban fizetett játékosért.

2022.10.02 13:40:18

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Manchester United hiába szerzett három gólt, nem volt ellenszere a norvég klasszisra.

2022.10.01 12:23:30

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

Partey hatalmas gólt lőtt, Jesus és Xhaka is betalált a Tottenham ellen. A vége 3–1.

2022.09.09 00:12:49

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bajnokcsapatainkat előselejtezős fordulók során át előszobáztatják a BL-ben, míg a sajátjaik akkor is automatikusan a főtáblán kezdik, ha nem is bajnokok.

2022.09.06 10:00:55

Angol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

Súlyos betegsége miatt csaknem abbahagyta, ma ő a világ egyik legjobb védekező középpályása.