És jött a doktor... – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2024.04.12. 23:54

A csütörtöki Liverpool–Atalanta (0–3) labdarúgó Európa-liga-negyeddöntővel kapcsolatban érdemes idézni Pep Guardiola, a Manchester City edzője korábbi szavait: olyan az Atalantánál vendégeskedni, mintha fogorvoshoz menne az ember. Most a bergamói együttes vendégeskedett, azaz, jött a doktor…

A Liverpool több vasat is tart a tűzben, a Ligakupát megnyerte, a Premier League-ben csupán rosszabb gólkülönbsége miatt szorul a második helyre az Arsenal mögött, az El-ben pedig hátravan még a visszavágó, bár ez utóbbi kevés reménnyel kecsegtet. Ugyanakkor Jürgen Klopp az idény végén távozik a Mersey partjáról, futballistái szeretnék minél több trófeával búcsúztatni a szakvezetőt.

Kezdjük Guardiolával! A katalán szakembernek teljesen igaza van, az Atalanta ellen olyan futballozni, mintha közben a fogát húznák az embernek – az európai mezőnyben talán az Atlético Madrid játszik még hasonlóan kellemetlen stílusban –, s bár a Bajnokok Ligájában a Liverpool 2020. november 3-án 5–0-ra győzött Bergamóban, hasonló gólkülönbségű siker most nem várható. Más kérdés, hogy az Anfielden, a csoportbeli „visszavágón” a 2016 óta a kispadon ülő Gian Piero Gasperini csapata akkor is borsot tört a házigazda orra alá, 2–0-ra nyert.

Nehéz okosnak lenni, mi (volt?) a Liverpool szándéka az El-ben, amelyért – Sir Alex Ferguson legendás kijelentése szerint – csütörtökönként kell pályára lépni. Nyilván a szurkolótábor előtt sem lehet felvállalni, hogy a kupát „rábízzák a sorsra”, pedig nyilvánvaló, a Premier League-siker presztízse nagyságrendekkel nagyobb, mint megnyerni a második számú európai kupát. Ha nem így lenne, Jürgen Klopp a kezdőcsapatba jelöli Szoboszlai Dominikot, Mohamed Szalahot, Andrew Robertsont és Luis Díazt, s nem a második félidőben állítja be őket, hátha elkapják a veszett fejsze nyelét

Persze lehet azzal foglalkozni, hogy Szoboszlai a harmadik gól előtt hibázott, ez jócskán rontott az osztályzatán – jelzem, Caoimhín Kelleher kapus az elsőnél rontott –, a vereség fő oka, hogy a Liverpool nem volt éles, mert tényleg fontosabb neki a PL. Nem véletlen, hogy Klopp csak a Crystal Palace elleni bajnoki után elemzi a vereséget. S még valami, amiről kevesebb szó esik, pedig a tény jócskán nyomhat a latban: a kulcsemberré előlépő Szoboszlai, Endo Vataru és Alexis Mac Allister csupán az idény előtt került a világ egyik legjobb együtteséhez.

Meglepte őket a doktor…

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik