A Tottenham vezetőedzője felidézte, hogyan hatott rá Puskás Ferenc

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.04.09. 13:55
Ange Postecoglou múlt nyáron vette át a Tottenham irányítását, szerződése 2027 nyaráig szól (Fotó: Getty Images)
Egy bemutatás előtt álló dokumentumfilm felidézte azt a köteléket is, ami Ange Postecoglout, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Tottenham Hotspur vezetőedzőjét Puskás Ferenchez kötötte Ausztráliában. A brit Evening Standard napokban megjelent cikkét szemlézte a PUSKAS.COM.

Korábban többször is felhívtuk arra a figyelmet, hogy Ange Postecoglou, a Tottenham görög származású ausztrál vezetőedzője abban a South Melbourne Hellasban futballozott 1984 és 1993 között, amelyet edzőként 1989 és 1991 között Puskás Ferenc irányított. Postecoglou mindig is „játékosnak álcázott edzőnek” vallotta magát, edzői elhivatottságát egész játékos-pályafutása alatt érezte. Már 12 évesen átvette a baráti futballcsapat irányítását a Prahran Középiskolában, és nem nézett többé vissza. Edzői pályafutására épp Puskás Ferenc volt a legnagyobb hatással. Egy még be nem mutatott dokumentumfilm, a Puskás Ausztráliában című alkotás (rendező: Tony Wilson) új megvilágításba helyezi a páros kapcsolatát – idézett az Evening Standard cikkéből a PUSKAS.COM.

Postecoglou és Puskás a legnagyobb közös sikerét 1991-ben érte el, a Melbourne Croatia elleni NSL-nagydöntő megnyerésével. Őrült tizenegyespárbajban nyert a South Melbourne Hellas, Postecoglou is értékesítette a sajátját. A dokumentumfilmből kiderül: Postecoglou mindmáig egyik legkedvesebb fotója, amelyen együtt emelik a magasba a bajnoki trófeát a magyar trénerrel – írja a PUSKAS.COM.

Ausztráliában Postecoglou tolmácsként és sofőrként is dolgozott Puskás mellett, aki öt nyelven beszélt, köztük görögül is, de angolul csak alapszinten, és edzésre menet, az autóban is nagyon sokat tanult az Aranycsapat korábbi csapatkapitányától. „A végére nagyon közel kerültem hozzá” – mondja Postecoglou a filmben.

Postecoglou egy nyikorgó Datsun 200-ast vezetett, de Puskás, akinek abszolút alázatára a dokumentumfilm minden közreműködője jól emlékszik, nem törődött ezzel, még akkor sem, amikor az autó kezdett szétesni. „Le kellett szerelnem az ablaktekerőt, át kellett adnom neki, ő felhúzta vele a maga ablakát. Aztán visszaadta, én pedig feltekertem a sajátomat – meséli Postecoglou. – Tisztára, mint manapság Cristiano Ronaldóéknál… De nem izgatta magát emiatt.”

Postecoglou mesélte azt is, hogy amikor az öreg Datsun egyszer defektet kapott a reptérre menet, és ő nekilátott a kocsi megemelésének és a gumicserének, Puskás a legnagyobb nyugalomban ült tovább az autóban.

Puskás Ferenc és Ange Postecoglou a South Melbourne csapatképén (Fotó: Evening Standard)

A júliusban felvett interjúban Postecoglou elmondta, hogy Puskás tolmácsaként betöltött szerepe lehetővé tette számára, hogy „félig a csapat edzője” legyen, ami megalapozta azt, hogy 1996-ban átvegye a Hellas vezetőedzői posztját. Puskástól, az edzőtől tanulta meg annak fontosságát, hogy „egységes öltözőnk legyen, aminek az eredményen túl is van valamije”. Postecoglou edzői hitvallásának máig az egyik sarokköve, hogy csapatainak nemesebb célja is legyen, mint egyszerűen a győzelem.

Az 58 éves Postecoglou Puskáshoz hasonlóan a támadófutball híve lett edzőként, holott játékosként védő volt. És az is hasonlóság közöttük, hogy az általa irányított South Melbourne Hellas olyan fiatal játékosok köré épült, akik valószínűleg szívesebben követték a tréner szokatlan utasításait, mint a tapasztaltabbak. Postecoglou edzőként máig megveti a népszerű trendek követését, és szívesen építi a csapatait fiatal játékosokra.

A taktikánál azonban sokkal inkább Puskás gondolkodásmódja nyűgözte le a fiatal Postecoglout. „Amíg nyertünk, nem foglalkozott a hibákkal és a részletekkel – mondta a felvételen. – Arra gondoltam magamban: »Micsoda fantasztikus hozzáállás!«. Nagy hatással volt rám, én is ilyen edző szerettem volna lenni.”

Puskás nyugodtsága és lazasága is lenyűgözte Postecoglout. Felidézte, hogy Puskás az ausztrál bajnoki döntő drámai tizenegyespárbaja során nyugodtan belesüppedt a székébe.

„Meg sem mozdult – mondta a Spurs trénere. – Azt mondta: »Játszottam világbajnokságokon, mindent láttam, ez nem nyomás.« Nagy hatást tett rám. De ezt nem lehet megjátszani, erre csak akkor vagy képes, ha tényleg ilyen vagy. Attól, hogy ez a nagyszerű ember ilyen nyugodt tudott maradni a kispadon, még nem jelenti azt, hogy én is olyan lehetek, mint ő. Ez a személyiséged része kell, hogy legyen.”

„Imádtam minden percet vele – mondta a filmben. – Csak ültem mellette az autóban, beszélgettünk és nevettünk. Azt akarom, hogy tudja, milyen emberré váltam.”

A dokumentumfilmhez Magyarországon is forgatott a stáb, szakértőként megszólal Szöllősi György, Puskás életrajzírója, lapunk főszerkesztője is.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik