PL: a Brexit miatt nem állhat munkába Javi Gracia

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2023.02.22. 17:28
null
Javi Gracia munkavállalási engedély nélkül nem dolgozhat (Fotó: Getty Images)
Ahogy arról beszámoltunk, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Premier League) szereplő Leeds United új menedzsere Javi Gracia lesz. Csakhogy – a Daily Mail információi szerint – a Brexit miatt kérdéses, Gracia mikor állhat a csapat rendelkezésére, a Southampton elleni hétvégi mérkőzésen egyelőre nem lehet ott.

 

Javi Gracia egyelőre nem vehet részt a Leeds United edzésein, amíg vár a munkavállalási engedélyre. Az angol honlap szerint a klub versenyt fut az idővel, hogy az 52 éves tréner ott lehessen a kispadon a Southampton elleni szombati találkozón.

Gracia és a Leeds helyzetét bonyolítja, hogy az edző a Brexit után 2021 januárjában bevezetett szabályok értelmében nem kap automatikusan munkavállalási engedélyt. Először is meg kellene felelnie az FA szabályzatának, miszerint egy külföldi menedzsernek az elmúlt öt évben legalább 36 hónapig vagy két egymást követő évig valamelyik topligában kell dolgoznia. Gracia ezt a kitételt nem teljesíti, mivel 2018 óta csak 27 hónapig dolgozott a topligákban. 2018 januárjától 2019 szeptemberéig a Watfordnál, 2020 júliusától 2021 májusáig a spanyol bajnokságban szereplő Valenciánál tevékenykedett.

A Leeds új edzőjének ügyét a Daily Mail szerint különbizottság elé kell vinni, ami késleltetheti az eljárást. A három személyből álló testület dönti el, hogy a menedzser „a legkitűnőbb képességekkel rendelkezik-e, és hozzá tud-e járulni a legmagasabb színvonalon a játék fejlődéséhez”. A bizottság vélhetően Gracia mellett szavaz, tekintettel a Watfordnál jegyzett korábbi sikereire, különösképpen a 2019-es FA-kupa-döntőbe jutásra.

Gracia csak akkor lehet ott a Leeds következő bajnokiján, ha az FA gyorsan össze tudja hívni a testületet. A spanyol edző kedden az edzőpályán találkozott a stábbal és a játékosokkal, edzést azonban nem tarthatott, helyette Michael Skubala, Paco Gallardo és Chris Armas vezette a tréninget.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik