FFT: a 13 légiós, aki útjára indította a Premier League-et

B. Z., FFTB. Z., FFT
Vágólapra másolva!
2022.03.21. 17:45
Tizenhárom gyanakodva fogadott légiós indította útjára a Premier League-et. Húsz év múlva ők irányították a játékot. Vajon jót tettek az angol futballal?

Nem épp úgy néztek ki, mint a forradalmárok. Ott volt például az Oldham Athleticben játszó Gunnar Halle, egy csontvázszerű alak, aki leginkább Edvard Munch expresszionista festő A sikoly című festményének figurájához hasonlítható. Aztán a lengyel Robert Warzycha, az Everton legjelentéktelenebb kinézetű és legkiejthetetlenebb nevű játékosa. Valamint a horpadt mellkasú izraeli, Ronnie Rosenthal. Ott volt még a Rimbaud-versekből szökött francia, aki a bajnok Leedset erősítette; egy dán az Arsenalban és a Manchester Unitedben, aki szeretett lőni, de be volt oltva gólok ellen, továbbá egy orosz szélső, aki a Cityhez szeretett volna igazolni.

Ha ez a 13 tagú vegyes felvágott egy rosszindulatú hollywoodi filmben szerepelt volna együtt, felsírtunk volna, mondván, milyen unalmas klisék. Pedig az 1992. augusztus 5. és 7. közti hétvégén mindnyájan kiszaladtak az angol pályák gyepére, és így váltak a Premier League első légiósaivá. Amit ők és követőik ezután tettek, az egy kétmilliárd fontos üzlet részévé vált, magára vonta a teljes világ figyelmét, és háttérbe szorította Olaszországot és Spanyolországot mint a világsztárok kedvelt célpontjait.

A FourFourTwo magazin cikke teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik