Anglia még nem látott ilyet: két ötödosztályú a nagyok között az FA-kupában!

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2017.01.30. 15:27
null
Örömünnep: a Sutton játékosai szurkolóik (no meg Rose burgerbódéja) előtt ünneplik góljukat a Leeds ellen (Fotó: AFP)
Példátlan bravúrt mutatott be két ötödik ligás csapat, a Lincoln City és a Sutton United az angol labdarúgó FA-kupában a hétvégén. A Lincoln a másodosztályú éllovas Brighton & Hove Albion ellen győzött 3–1-re, úgy, hogy 0–1-ről fordított, míg a Sutton a szintén Championship-tag Leeds Unitednek mutatott ajtót 1–0-val. Az angol labdarúgóliga (Football League) 1888-as megalakítása óta sosem jutott be a nyolcaddöntőbe két ötödosztályú klub – írja a futball statisztikai hátterével foglalkozó Opta.

1887 januárjában járunk, annak is a végén. Itthon ebben az évben nyílik meg Budapest első villamosvonala és alakul meg a Budapesti Önkéntes Mentőegyesület. Anglia Viktória királynő uralkodásának ötvenedik évfordulóját ünnepli. A kontinens közlekedésének fejlődését mutatja, hogy – a Vasárnapi Ujság korabeli számát idézve – „a leggyorsabb vonat Európában a Londonból Glasgowba menő gyorsvonat, mely óránkint 70 kilométert halad”. Talán ezen is vonatozhattak a Lincoln City labdarúgói, akik az FA-kupa 1886–1887-es kiírásában eljutottak a legjobb tizenhat mezőnyébe, kiejtve a Middlesbrough és a Gainsborough Trinity csapatát. A Chirk elleni párosításból mindkét csapat továbbmehetett, majd 1887. január 29-én Glasgowban a Rangers tette le a pontot a Lincoln City menetelésének végére (3:0).

KÜLÖNÖS REKORD
A két óriásölő bravúrcsapat közül egyértelműen a Lincoln City a nagyobb klub. A Sutton United egész története során non-league-csapatként szerepelt, legnagyobb bravúrjaként azt könyvelhette el, mikor az 1969–1970-es FA-kupában a legjobb 32 közé jutott, itt aztán a Leeds United ejtette ki. A visszavágás ideje az előző hétvégén jött el…

A Lincoln 1901–1902-ben érte el története legjobb eredményét (5. volt a másodosztályban), általában szerény ligacsapatnak számított a harmad-negyedosztályban. A Lincoln City egy különös rekordot is tart: Angliában ők töltötték el a legtöbb szezont a ligarendszerben (104) anélkül, hogy valaha feljutottak volna az első osztályba.

Hogy mi köze van ennek a hétvégi FA-kupa-fordulóhoz? A Lincoln City a Brigton & Hove Albion elleni 3–1-es győzelmével bejutott a legjobb tizenhat közé, először a klubtörténetben a fent említett 1887-es menetelés óta. Ez már önmagában is szenzációs volt, de a Sutton United nem hagyta a Lincolnnak, hogy teljesen ellopja a show-t, és a Leeds United elleni 1–0-s siker azt eredményezte, hogy két ötödik ligás csapat várhatja a nyolcaddöntő sorsolását.

Na, ilyen még nem volt, pedig azért az FA-kupa történetében elég sok mindent feljegyezhettek már.

MEKKORA BRAVÚR EZ?

Óriási. A korai FA-kupa-kiírásokban ugyan rendre eljutottak viszonylag sokáig ligán kívüli (non-league, az 1888-ban megalakított Football League égisze alá nem tartozó) klubok, ám a struktúra nem volt teljesen hasonlatos a maihoz. A kupa jelenlegi struktúrájának kialakítása (1925) óta sosem jutott olyan sokáig két kis csapat, mint most, sőt, az elmúlt 91 évben csak kilenc non-league klub jutott be az ötödik fordulóba, amely most a legjobb tizenhat mezőnyét jelenti.

A hős kis csapatok megérdemelnek egy felsorolást: 1947–1948-ban a Colchester United jutott el az ötödik körig (a Stanley Matthews- és Stan Mortensen-féle Blackpool ejtette ki), 1948–1949-ben a Yeowil Town (a Manchester United gázolta el egy 8:0-val), 1977–1978-ban a Blyth Spartans (a Wrexham újrajátszásban birkózta le a Spartanst, amely az 1. selejtezőkörből indult), 1984–1985-ben a Telford United (az Everton volt a végállomás), 1993–1994-ben a Kidderminster Harriers (a West Ham United már megoldhatatlan feladatnak bizonyult). A kétezres években a Crawley Town (2010–2011, az Old Traffordon a Manchester United ejtette ki a „kicsiket”), 2012–2013-ban a Luton Town (a Millwallon akadt fent) kvalifikálta magát az ötödik fordulóba, most pedig a Lincoln City és a Sutton United várhatja a sorsolást.

Ha a két kis csapatot összesorsolnák, akkor a nyolc között is lenne non-league klub, ez legutóbb 1914-ben fordult elő, akkor a Queens Park Rangers jutott be a negyeddöntőbe – viszont akkor a Football League csak két osztályból állt, a Southern League-ben szereplő QPR így harmadosztályúnak minősíthető (a rendszer zárt volt, nem volt még automatikus kiesés-feljutás, a Football League-tagságra pályázni kellett ekkoriban).

Apa és fia elképesztő Lincoln-menetelésnek lehetnek tanúi (Fotó: AFP)
Apa és fia elképesztő Lincoln-menetelésnek lehetnek tanúi (Fotó: AFP)

MI LENNE A LEGJOBB A KICSIKNEK?

Lehet, hogy ez meglepő, de egy igazán nagy klub és idegenben. Legalábbis anyagilag ez a leginkább kifizetődő kimenetel, és ezzel a Lincolnnál és a Suttonnál is tisztában vannak.

„Most már a Premier League-ből szeretnénk kifogni a nagyfiúkat. Manchester United, Arsenal, ilyesmit, idegenben” – mondta a Sutton Unitedet góljával a tizenhat közé küldő Jamie Collins, aki foglalkozása szerint általános iskolai tanár, de manapság építőmunkásként dolgozik.

A 45 ÉVES CSEREKAPUS BEFOGTA A SZURKOLÓK SZÁJÁT – KIRÚGTÁK

Az UNILAD Football szúrta ki a Sutton vérbeli „alsóbb ligás” kinézetű kapusát, és valóban különös lenne, ha az erőteljes testalkatú úriember mondjuk az Old Traffordon vagy az Emiratesben védene. A 45 éves Wayne Shaw cserekapus-kapusedzőként áll a Sutton United alkalmazásában, és egyszer már kirúgták, miután egy Surrey Senior Cup-mérkőzésen kiment a nézőtérre, hogy befogja a beszólogató Kingstonian-drukkerek száját. Egy évig a Gosport Boroughnál dolgozott, aztán visszatért a Suttonhoz.

Mivel az FA-kupa hagyományainak megfelelően a mérkőzésekből befolyó bevételek elosztása egyenlő a két csapat között, egy kis klub számára egy televíziós mérkőzés Anglia legnagyobb stadionjainak egyikében maga a jackpot. A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég kimutatása szerint a Crawley Town 2010–2011-es menetelése csaknem 1.5 millió fontos bevételt hozott a klubnak, melyből a Manchester United elleni, az Old Traffordon lejátszott nyolcaddöntő egymagában egymilliót hozott! Az MU elleni mérkőzés jegyeladásokból és televíziós jogdíjakból származó bevételéhez képest eltörpül az a pénzdíj (200000 font), amelyet a Crawley Town menetelésével keresett az FA-kupában.

„Egy FA-kupa menetelés a Football League alatti bajnokságokban szereplő klubok számára jelentős anyagi injekciót adhat, főleg, ha magas presztízsű ellenféllel mérkőzhetnek meg. A Conference Southban szereplő Havant & Waterlooville a 2007–2008-as sorozatban eljutott a negyedik fordulóig, és kétszer is vezetett a Liverpool ellen, mielőtt 5–2-re alulmaradt az Anfielden. A Havant & Waterlooville teljes bevétele ebből a kupasorozatból mintegy 600000 font volt, ez a klub éves bevételének nagyjából 70 százalékát adta” – írja jelentésében a Deloitte. A váratlan – és a non-league klubok szintjén hatalmas – bevétel aztán persze jól visszaforgatható, tehát ügyes építkezést tehet lehetővé.

Pályainvázió: a Sutton drukkerei a Leeds kiejtése után (Fotó: AFP)
Pályainvázió: a Sutton drukkerei a Leeds kiejtése után (Fotó: AFP)

A Lincoln City és a Sutton United a negyedik körből továbbjutással 90000 fontot keresett, a két csapat pénzdíja eddig a sorozatban 215000 fontra rúg.

A Lincoln a 32 között pont lemaradt a televíziós közvetítéssel járó „kaszálásról”, ugyanis hiába kérte a BBC, hogy műsorára tűzhesse a Lincoln City–Brighton & Hove Albion meccset, az FA nemet mondott, így az eredetileg közvetítésre kijelölt Manchester United–Wigan Athletic találkozót adta a csatorna. A BBC műsorvezetői közül Gary Lineker és Dan Walker is megerősítette a Twitteren: a közszolgálati csatorna a bravúros menetelést bemutató Lincoln meccsét kérte közvetítésre, ám az FA ragaszkodott hozzá, hogy az MU–Wigan legyen tévés mérkőzés.

Gary Lineker on Twitter

HONNAN INDULT A LINCOLN ÉS A SUTTON?

A Lincoln City és a Sutton United egyaránt az ötödosztályban (National League, korábban Conference National) szerepel, előbbi éllovas, utóbbi – újoncként – a tizenhatodik helyen áll. Az FA-kupába a tizedosztályú klubok is nevezhetnek, ebben a szezonban 736 nevezést fogadott el a szövetség.

Az ötödosztályból érkező 24 csapat a 4. selejtezőkörben kapcsolódott be a küzdelmekbe, tehát egy mérkőzést kellett sikerrel megvívni a főtáblára jutáshoz. A Lincoln City Guiseley elleni mérkőzését 2692, a Sutton United Forest Green elleni kupacsatáját 741 szurkoló látta. A negyedik fordulóban a Lincoln City már 9469, a Sutton United 4997 néző előtt játszott.

A KÉT MENETELÉS
LINCOLN CITY SUTTON UNITED
Liga 5. (National League) 5. (National League)
Alapítási év 1884 1898
Becenév The Imps („Ördögfiókák”) The U's
Selejtező, 4. kör Guiseley 0–0 (o), 2–1 (i) Forest Green Rovers 2–1 (o)
1. forduló Altrincham 2–1 (o) Dartford 6–3 (i)
2. forduló Oldham Athletic 3–2 (o) Cheltenham Town 2–1 (o)
3. forduló Ipswich Town 2–2 (i), 1–0 (o) AFC Wimbledon 0–0 (o), 3–1 (i)
4. forduló Brighton & Hove Albion 3–1 (o) Leeds United 1–0 (o)

MI KÖVETKEZIK?

Az FA-kupa 5. fordulóját, azaz a nyolcaddöntőt hétfő este sorsolták ki, a mérkőzéseket 2017. február 17. és 20. között játsszák le. A sorsolás nem irányított, kiemelés nem volt.

A PÁROSÍTÁS
Burnley
–Lincoln City (V.)
Fulham (II.)–Tottenham
Blackburn Rovers (II.)–Manchester United
Sutton United (V.)–Arsenal
Middlesbrough–Oxford United (III.)
Wolverhampton (II.)–Chelsea
Huddersfield Town (II.)–Manchester City
Millwall (III.)–Derby County (II.) vagy Leicester City
Vastag betűkkel az élvonalbeli csapatokat tüntettük fel.

AMIKOR A LINCOLN CITY LEGUTÓBB NYOLCADDÖNTŐBE JUTOTT…

...Viktória angol királynő 50 éve uralkodott. Az aranyjubileumot június 20–21-én ünnepelte az ország.

...London városában 5476447-en éltek, a rendre csupán 8773 rendőr vigyázott. Sir Charles Warren, a Metropolitan Police főnöke létszámhiányról panaszkodott a belügyminisztériumnak. Egy évvel később Warrennek már (többek között) a whitechapeli gyilkosságok okoztak fejfájást, Hasfelmetsző Jack tartotta rettegésben a környéket.

...a British Home Championship futballtornáját Skócia nyerte meg Anglia, Írország és Wales előtt. Az elsőségről döntő angol–skót meccset (2:3) 12000 néző figyelte a blackburni Leamington Roadon.

...az FA-kupa döntőjében az Aston Villa 2:0-s győzelmet aratott a West Bromwich Albion felett. Országos bajnokság még nem létezett.

...megalakult a futballklubok közül Angliában a Barnsley és a Blackpool, Németországban a Hamburger SV, Dániában az OB, Portugáliában az Académica, Svédországban az Örgryte.

...Magyarországon még nem játszottak futballt szervezett keretek között. A játék első hazai ábrázolása ugyanakkor már 1879-ben megjelent Molnár Lajos Athletikai gyakorlatok című könyvében. Igaz, az illusztrációkban még össze volt keverve a futball- és a rögbilabda.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik