Nem divatdrukker: 7. ligás csapatot néz, 1507 meccs zsinórban!

Vágólapra másolva!
2014.12.05. 09:38
null
Jeff Young nélkül 1987 óta nincs Blyth-meccs: a Spartans fanatikus drukkere a képen épp<br /> az F1-es Monacói Nagydíjon feszít csapata mezében (Fotó: BBC Sports)
Pénteken a Hartlepool United–Blyth Spartans mérkőzéssel kezdődik meg az angol labdarúgó FA-kupa 2. fordulója, melyben még a 3., vagy alacsonyabb ligás csapatok vesznek részt. A Spartans éppenséggel hetedosztályú, de van egy olyan drukkere, aki méltán nevezhető a leghűségesebb angol fociszurkolók egyikének: a 49 éves Jeff Young, aki 1987 januárja óta csapata egyetlen mérkőzését sem hagyta ki.

1987. január 27. még mindig szomorú nap Jeff Young számára: az FA Trophyban a Blyth Spartans a Bath ellen lépett pályára, és a hétközi, újrajátszott mérkőzésre nem tudott elmenni, mivel senkit sem talált, aki el tudta volna vinni magával az 517 kilométeres útra. Utólag kiderült, hogy lett volna hely egy haverja autójában, csak nem tudott róla! Azóta viszont egyetlen mérkőzést sem hagyott ki: a pénteki lesz zsinórban az 1507. meccse, amelyen a helyszínen buzdítja a Spartanst.

Közben megúszott néhány necces szituációt – testvére esküvőjére például meccsnapon került sor, így csak a ceremónián vett részt, a fogadáson nem –, de minden mérkőzésre eljutott, nem csoda, hogy felkeltette a róla riportot készítő BBC érdeklődését.

„Nem volt ez tudatos, csak egyik meccs jön a másik után. Mindig ez volt a motivációm: csak jussak el a következő mérkőzésre. Egyszerűen szeretek meccsre járni. Akkor szegődtem a Spartans mellé, amikor 1977–78-ban sorozatban nyolc meccset nyert az FA-kupa selejtezőjében, majd főtábláján. Fiatal srác voltam, óriási élmény volt minden mérkőzés. Azóta sem néztem vissza. Van valami egyedi a csapatban, a név, a színek” – magyarázta az egy elektronikai cég gyárában dolgozó Young.

„Lövésem sem volt, hány meccsen voltam, nem számoltam. Amikor a volt klubtitkár, Anne Donnelly az ezredik mérkőzését ünnepelte, akkor ő utánaszámolt, és kijött, hogy az ő ezredik meccse az én hétszázadik találkozóm volt zsinórban. Aztán elvesztettem a fonalat, de egy nap hazajöttem a munkából, és Anne üzenete várt: »A Bamber Bridge-i meccsed volt sorozatban az 1004. Örülök, hogy más is annyira őrült, mint én« – írta. Azóta már számon tartom a mérkőzéseimet” – tette hozzá.

A Spartans „örökös drukkerének” volt már jobb szezonja: bár a Blyth vitézkedik a kupában, a hetedosztályban viszont csak a 19. helyen áll, kétpontnyira a már kieső, 21. helytől. Young most már hivatalos stábtagként nézi csapata mérkőzéseit: mivel „úgyis minden meccsen ott van”, ő lett a klub szertárosa, így a csapatbuszon mehet a meccsekre.

A Spartans jellegzetes klubcímere (Fotó: Action Images)
A Spartans jellegzetes klubcímere (Fotó: Action Images)

Tervei szerint még sokáig.

Young egyébként sosem látta a hatodosztálynál (Conference North) magasabb bajnokságban szerepelni szeretett csapatát, tehát divatdrukkernek viszonylag nehezen lenne nevezhető. Az 1899-ben alapított northumberlandi Blyth Spartans az angol futballban nagyon szokatlan zöld-fehér-fekete színösszeállításban játszik, spártai sisakos logója a legjellegzetesebbek közé tartozik.

A klub legnagyobb sikere a Young által is említett 1977–78-as kupamenetelés: a Spartans nyolc mérkőzést megnyerve a selejtezőből az FA-kupa 5. fordulójáig jutott, ahol megismételt mérkőzésen a Wrexham ejtette ki – a következő fordulóban az Arsenal várt volna rá.

A Spartans otthonában, a Croft Parkban már a Blackburn Rovers is megfordult egy kupamenetelés alkalmával (Fotó: Action Images)
A Spartans otthonában, a Croft Parkban már a Blackburn Rovers is megfordult egy kupamenetelés alkalmával (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik