Pokoli lecke: a szakadék szélén táncol a túlköltekező Southampton

Vágólapra másolva!
2009.04.03. 14:44
Azt már akkor is sejteni lehetett, hogy baj lesz, amikor a Southampton labdarúgócsapatát birtokló Southampton Leisure Holdings részvényeinek adásvételét felfüggesztették a tőzsdén. Azóta kiderült: a „szentek” 30 millió fontos adósságot halmoztak fel, és a szakadék szélén táncolnak. A harmadosztály fenyegető valóság, a Soton pedig követheti a szintén túlköltekező, majd mélyre zuhanó Leeds Unitedet.
Vajon hányadosztályú meccseket rendeznek a jövőben a St. Mary’s Stadionban?
Fotó: Action Images
Vajon hányadosztályú meccseket rendeznek a jövőben a St. Mary’s Stadionban?
Vajon hányadosztályú meccseket rendeznek a jövőben a St. Mary’s Stadionban?
Fotó: Action Images
Vajon hányadosztályú meccseket rendeznek a jövőben a St. Mary’s Stadionban?

Kieső helyen a csapat, 30 millió fontos adóssága van a klubnak, csődben a tulajdonos, befektető pedig nincs a közelben: óriási bajba került a patinás Southampton. A „szentek” a nagyon magasról nagyon mélyre bukó Leeds mellé kerülhetnek a harmadosztályba. Hogy mi a válság oka? A csapat rossz szereplésén kívül elsősorban a túlköltekezés és az új St. Mary’s Stadion nagyon drága felépítése okolható.

„Ha nem találunk egy befektetőt, könnyen lehet, hogy még a szezon vége előtt összeomlik a Southampton, és vége lesz a klubnak. Két éve sokkal könnyebb lett volna megmentőt találni, de ez borzasztó nehéz lesz a válság alatt. Egy pozitívum van: jóval olcsóbban meg lehet venni a Sotont” – nyilatkozta a Guardiannek a csődbiztos Mark Fry.

Mivel nem a klub, hanem a tulajdonos társaság ment csődbe, a Lipták Zoltánt is foglalkoztató Southamptont elvileg nem fenyegeti a pontlevonás – ügyüket a jövő héten tárgyalja a liga. Más kérdés, hogy ezt többen – elsősorban a harmadosztályban harmincpontos (!) levonással sújtott Luton és a Leeds – nehezményezik. A Luton vezetői szerint az FA kettős mércét alkalmaz, a Soton riválisai pedig szintén a pontlevonás mellett kardoskodnak.

A klub hatalmas adósságállománya nagy részben akkor keletkezett, amikor a vezetők új stadion építése mellett döntöttek. A Southampton hagyományos arénáját, a kis The Dellt felváltó St. Mary’s ugyan sokkal nagyobb és modernebb aréna, de a csapat másodosztályba zuhanása (2004–05) óta jelentősen csökkent a jegybevétel is. A Southampton több mint 30 millió fontot költött az új létesítményre, melynek egyes részeit újabban lezárják meccsnapokon, mert a szektorok konganak az ürességtől.

Csütörtök késő este a Southampton vezetői hivatalosan is „kitették az eladó táblát” a klubra. Mark Fry szerint egyelőre féltucatnyi jelentkező van. Kérdés, van-e köztük megmentő, vagy rosszul végződik a „szentek” pokoli leckéje…
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik