Wright-Phillipsnek köszönheti az Everton elleni győzelmet a Chelsea

Vágólapra másolva!
2008.01.08. 22:57
A Chelsea együttese kínkeserves, 2-1-es győzelmet ért el az Everton gárdájával szemben az angol Ligakupa első elődöntőjének első mérkőzésén Shaun Wright-Phillips vezérletével. Az angol válogatott támadó az első félóra végén juttatta vezetéshez a nyugat-londoniakat, John Obi Mikel kiállítása után a liverpooli együttes képes volt egyenlíteni Yakubu Aiyegbeni révén. Az utolsó pillanatokban Wright-Phillipsszel a nyakán Joleon Lescott közelről a saját kapujába fejelt, így győzött a Chelsea. A visszavágót január 23-én rendezik a Goodison Parkban, Liverpoolban.
Shaun Wright-Phillips (jobbra) bizonyított az Everton ellen
REUTERS/DYLAN MARTINEZ
Shaun Wright-Phillips (jobbra) bizonyított az Everton ellen
Shaun Wright-Phillips (jobbra) bizonyított az Everton ellen
REUTERS/DYLAN MARTINEZ
Shaun Wright-Phillips (jobbra) bizonyított az Everton ellen

A Ligakupa címvédője az Evertont fogadta az elődöntő első mérkőzésén. A Chelsea számos kulcsemberét nélkülözte: Didier Drogba, Salomon Kalou és Michael Essien az Afrika-kupára utazott, míg John Terry, Frank Lampard és Andrij Sevcsenko sérülés miatt hiányzott. Az Evertontól Steven Pienaar kapott szabad utat az afrikai kontensviadalra, Mikel Artetát pedig eltiltás miatt nélkülözte a liverpooli együttes.

Az első húsz percben nem alakult ki komolyabb helyzet egyik kapu előtt sem. A Chelsea valamivel kezdeményezőbb volt, ez azonban még tartalékosan is elvárható volt tőlük.

A 26. percben aztán Joe Cole bedobása után Florent Malouda labdája találta lövőhelyzetben Shaun Wright-Phillipset, aki 16 méterről, tanítani való mozdulattal ki is lőtte a bal alsó sarkot.

Két percre rá Joe Cole szólózott egyet, át is verekedte magát két Everton-védőn, de egyrészt a kapusba lőtt, másrészt a játékvezető – helytelenül – szabálytalannak látta a kékek középpályását.

A 28. percben Michael Ballack végezhetett szabadrúgást 17 méterről, a német sztár tetszetős csavarása centikkel a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Ezután kijött a szorításból a liverpooli csapat, de érdemi válasszal nem tudtak szolgálni.

A második félidő elején két Chelsea-helyzet között (Wright Phillips illetve Claudio Pizarro lőtt kapura) Peter Walton bíró "sietett a vendégek segítségére", lökés miatt egyből kiállította a fiatal Mikelt.

A létszámfölény egyre inkább érvényesült a második félidőben, s a 64. percben el is érte a végzet a londoniakat. James McFadden szabadrúgása után Joseph Yobo tette vissza a labdát Yakubunak, aki kíméletlenül vágta azt a jobb felső sarokba 12 méterről.

A bajnokságban kilencgólos csatár a továbbiakban is elemében volt, pazar sarkazása után McFadden törhetett kapura, kisodródott helyzetből azonban csak a kapufáig jutott.

A következő percek Lescott és Juliano Belletti párharcairól szóltak, előbbi kis híján tizenegyest hozott össze a Chelseanek, utóbbinak pedig nagyon érett a piros lap durva játéka miatt.

A Chelsea tíz emberrel is óriási nyomást gyakorolt a véghajrában az Everton kapujára, amely végül meghozta az eredményét: az utolsó pillanatokban Wright-Phillipsszel a nyakán Lescott közelről a saját kapujába fejelt, vereségre ítélve csapatát.

LABDARÚGÁS, ANGOL LIGAKUPA, ELŐDÖNTŐ

CHELSEA–EVERTON 2-1 (1-0)
CHELSEA: Hilario – Belletti, Alex, Carvalho, Bridge – Joe Cole (Sidwell, 61.), Mikel, Ballack – Wright-Phillips, Malouda, Pizarro (Carvalho 83.).
EVERTON: Howard – Valente, Yobo, Jagielka, Hibbert – Cahill, Neville, Carsley, McFadden – Johnson, Yakubu (Anichebe 90.).
Gólszerzők: Wright-Phillips (26.), Lescott (92.–öngól), ill. Yakubu (64.)


SZERDA ESTE
  • Arsenal FC–Tottenham Hotspur
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik