Nincs címvédés! Az Eagles a bajnok, legyőzte a Patriotsot

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.04. 23:45
null
Nick Foles történelmi győzelemre vezette a Sasokat (Fotó: AFP)
Igazi pontzuhatag hullott az 52. Super Bowlon, ahol az előzetes várakozások ellenére a végig kiválóan játszó Philadelphia Eagles 41 pontot szerezve legyőzte a New England Patriotst, ezzel megszerezte története első Vince Lombardi-trófeáját.


Bár a Hazafiak nyerték a pénzfeldobást, az Eagles támadhatott először a döntőnek otthont adó US Bank Stadiumban. Mindkét csapat lendületesen kezdett: Nick Foles és Tom Brady is mezőnygólig vezette csapatát, Jake Elliott és Stephen Gostkowski (ekkor még...) nem hibázott.

Nem sokkal később Foles Alshon Jefferyt találta meg egy 34 yardos TD-passzal, Elliott viszont kihagyta a jutalomrúgást, hatpontos Philadelphia-előnnyel zárult az első negyed. (3–9)

A New England először szerzett pontot egy Super Bowl első negyedében – nyolc finálét kellett várni erre.

A második negyed elején Gostkowski elé nem sikerült jól letenni a labdát, így 26 yardról mezőnygólt hibázott. Néhány perccel később tovább bosszankodhattak a Patriots-drukkerek: Brandin Cooks óriási ütést kapott, ennek következtében vissza sem térhetett a pályára.

Az Eagles viszont újabb touchdownt ünnepelhetett: nagyszerű Foles-passzok után LeGarrette Blount futott a célterületre 21 yardról – a Sasok kétpontos kísérlete viszont nem sikerült. (3–15)

Gostkowski mezőnygóljával zárkózott közelebb a New England, majd a felpattanó Foles-passzt Duron Harmon fogta meg (interception). A támadás végén James White futott hatpontosával közelebb hozta a Hazafiakat, Gostkowski azonban kihagyta a jutalomrúgást. (12–15)

Ami korábban Bradynek nem sikerült, az Folesnak igen: az irányító elkapóvá avanzsált, a tight end Trey Burton által passzolt labdát a célterületen belül kapta el (12–22), tízpontos Eagles-előnynél jöhetett a félidei show Justin Timberlake-kel.

A harmadik játékrészben igen hatékony offenzívákat láthattunk: először az addig csendes Rob Gronkowski elkapásával zárkózott feljebb a Patriots, erre persze a Philadelphiának is volt válasza: Corey Clement kapott el egy 22 yardos TD-passzt. Bradyék azonban nem hagyták magukat, az alapszakasz-MVP Chris Hogant játszotta meg. (26–29)

A negyedik negyed Jake Elliott értékesített egy 42 yardos mezőnygólt, azonban Gronkowskit megint nem lehetett megállítani, a domináns tight end touchdownja egypontos Patriots-előnyt jelentett. (33–32)

Amire jött az Eagles válasza, Zach Ertz hatpontosa (33–38) után pedig még mindig több mint két perce maradt Tom Bradynek és a New Englandnek arra, hogy fordítson.

Viszont arra, ami ezután történt, nem sokan számítottak: Brady kezéből Brandon Graham kiütötte a labdát, Derek Barnett pedig összeszedte (fumble). A Patriots még egy Elliott-mezőnygólt követően újra támadhatott, ám nem tudott pontot szerezni – története során először nyert Super Bowlt a Philadelphia Eagles!

A legértékesebb játékosnak járó MVP-címet Nick Foles, a Sasok irányítója érdemelte ki.

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
SUPER BOWL LII

New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 33–41 (3–9, 9–13, 14–7, 7–12)
Legtöbb passzolt yard: Tom Brady 505 (New England Patriots)
Legtöbb futott yard: LeGarrette Blount 90 (Philadelphia Eagles)
Legtöbb elkapott yard: Danny Amendola 152 (New England Patriots)
MVP: Nick Foles (Philadelphia Eagles)


TÁMADÁSRÓL TÁMADÁSRA

4. NEGYED

VÉGE! GYŐZÖTT A PHILADELPHIA EAGLES, TÖRTÉNETE SORÁN ELŐSZÖR NYERT A SUPER BOWLBAN!

Brady még feldobta, a hail mary sikertelen, lepattant a labda.

0:13 – A saját 49-esén a Pats.
0:26 –
Brady spike-olt, a saját 22-esén a Pats.
0:42
– 4. és 10. Amendola elkapta, megvan a first down, de pörög az idő.

1:10 – ELLIOTT 46 YARDRÓL MEZŐNYGÓLT RÚGOTT!
1:10 –
A Philadelphia annyi időt lepörgetett, amennyit lehetett és időt kért.
1:45 –
Megállították az Eaglest, pörög az óra, mezőnygólt rúghat a Philly.
1:56 –
Harmadik kísérlettel jön majd az Eagles.

2:09 – FUMBLE! LABDÁT SZERZETT AZ EGLES! Először kerültek igazán közel Bradyhez, Brandon Graham kiütötte az irányító kezéből a labdát, amelyet Derek Barnett szedett össze.
2:21 – A saját 25-öséről indul a Pats.

2:21 – ERTZ TOUCHDOWNT SZERZETT, DE EZT AZ ELKAPÁST IS VISSZA KELL NÉZNI! MEGADTÁK, 38–33-RA VEZET AZ EAGLES! A kétpontos akció nem sikerült.
2:25 –
A Patriots 10 yardosánál jár a Philly.
3:07 –
Agholor 18 yardos elkapásával már a New England 24-esén a Philadelphia.
4:52 –
Az ellenfele 46-osán remekül védekezett a Patriots, de a Philly negyedik kísérletre first down-t szerzett Zach Ertz révén. Folytatódhat az Eagles támadósorozata.

• Gronkowski TD-je:


 

9:22 – GRONKOWSKI-TD, AZ EXTRA PONT IS JÓ, VEZET A PATRIOTS! Rövid játékok mellett Amendola két elkapásból összehozott 39 yardot, majd jött Gronk – Darby esélytelen volt ellene.

14:09 – ELLIOTT ÉRTÉKESÍTETT EGY MEZŐNYGÓLT! Ebben a drive-ban Agholor és Torey Smith is bemutatott egy-egy nagy játékot, de a Patriots 16-os vonalánál megakadt az Eagles. Elliott nem hibázott, hat ponttal vezet a Philly.

3. NEGYED

Véget ért a harmadik játékrész, a Philly a Patriots 16 yardos vonalánál jár, 3. és 2 következik.

• 955 összyardot szereztek eddig a csapatok, ez új Super Bowl-csúcs. Ja, és van még hátra egy negyed.

• Hogan TD-je:


 

3:23 – HOGAN TOUCHDOWNJÁVAL MEGINT KÖZELEBB KERÜLT A PATS! Hogan 15 yardos elkapása után két közepes Lewis futás következett, majd Amendola is összehozott 18 yardot, végül megint Hogant találta meg Brady egy 26 yardos TD-ért.

• Clement touchdownja:


 

• Clement eddig 8 futott yard mellett 93-at szerzett elkapásból, és immáron TD-je is van.

7:18 – CLEMENT ELKAPÁSÁT A PÁLYÁN TD-NEK MINŐSÍTETTÉK, DE MÉG VISSZANÉZIK A JÁTÉKVEZETŐK. MARAD A TD! Az Eagles jól váltogatta a futásokat és a passzokat, Foles végül a villámgyors Clementet találta meg egy 22 yardos passzal.

Patrick Chung is beverte a fejét, Stefen Wisniewski is megsérült. Kérdés, látjuk-e ma még őket.

• Gronkowski touchdownja:


 

12:15 – GRONKOWSKI SZERZETT TD-T BRADY PASSZÁBÓL! Valami ilyesmi, hogyha egymásra talál Brady és Gronk. A TE-nek az első félidőben csupán 9 yardja volt, ebben a drive-ban négy elkapásból további 68-at tett hozzá – a vége egy 5 yardos TD-elkapás. Ezúttal a jutalomrúgás is jó.

Elkezdődött a második félidő!

• Mint ismert, a 2003-as szezon döntőjében is Timberlake zenélt, akkor a Carolina ellen egy utolsó perces győztes drive-ot vezetve lett bajnok a New England.

• Ez az első Super Bowl, amelynek a félidejében mindkét csapat 300 összyard fölött jár: a Patriots 350 yardot, az Eagles 323-at hozott össze eddig.

• Foles hihetetlen elkapása:



 

• A rövidesen kezdődő félidei show-ban Justin Timberlake műsorát élvezhetjük.

2. NEGYED

0:00 – Dorsett 19 yardot elkapott, Brady 6 yardot futott, majd Amendola haladt még 23 yardot, mígnem lefújták az első félidőt.

• Nick Foles az első játékos az NFL történelmében, aki elkapott és passzolt TD-t is jegyzett Super Bowlon.

1:30 – HIHETETLEN! FOLES ELKAPOTT TD-T SZERZETT! Clement 55 yardos elkapása indította be a drive-ot, később futott is egy kulcsfontosságút 10 yardon belül. Mindezek ellenére már szinte megállította a támadást a Pats, ám az Eagles olyat húzott, amire senki nem számított. Trey Burton tight end passzát váltotta TD-re Foles.

• White TD-futása:


 

• Harmon labdaszerzése:



 

2:04 – WHITE FUTOTT TD-JÉVEL ZÁRKÓZIK A PATS! Úgy tűnt, három kísérlet után le kell jönnie a Patriots támadósorának, ám egy büntetés miatt továbbmehettek Bradyék. Az irányító később Hogannek adott egy kiváló 43 yardos passzt, majd néhány játékkal később White 26 yardot futott, több szerelési kísérletet is lerázva szerzett hat pontot. Gostkowski nincs jó formában, kihagyta a jutalomrúgást.

5:01 – LABDÁT SZERZETT A PATS! A nézők még fel sem ocsúdtak Ajayi 26 yardos futásából, másodpercekkel később már a Patriotsnál volt a labda – Foles passzát ezúttal nem tudta elkapni Jeffrey, a róla felpattanó labdát Duron Harmon szerezte meg. A saját tízeséről jöhet a New England.

7:24 – GOSTKOWSKI 45 YARDRÓL RÚGOTT BE MEZŐNYGÓLT! Rex Burkhead rövidyardos elkapásából végül egy 46 yardos játék lett, a lendület azonban elfogyott, továbbra sem tud TD-t szerezni a Pats.

• Blount TD-je:



 

• Malcolm Butler egyébként egyelőre érthetetlen okokból nem játszik. Ő hiányzik (hiányozni fog) a Pats védelmének.

• Jeffrey elkapása:



 

8:55 – BLOUNT TD-JÉVEL ÚJABB PHILLY-TD! Foles remekül játszik, ebben a támadósorozatban Ertznek 19 yardos passzt adott, majd Jeffreynek 22 yardosat – az elkapó hihetetlen módon kaparintotta meg a labdát. A drive-ot Blount fejezte be egy 21 yardos futással. Kétpontosra ment rá az Eagles, ám ez nem sikerült.

Hivatalossá vált, Brandin Cooks már nem tér vissza a pályára fejsérülés miatt.

• A Patriots sikertelen trükkös játéka:



 

11:53 – Még a a Cooks-féle támadósorozatban meghúzott egy trükkös játékot a Pats, ám a teljesen üresen álló Brady nem tudta elkapni Amendola (nem teljesen pontos) passzát. Később Gronkowski elől ütött el egy passzt Mills. Marad a 3–9.

• Cooks már az ütközés előtt is játszott a tűzzel, ebbe a szerelésbe még nem sérült bele.

Brandin Cooks valószínűleg kiszállt a meccsből. 23 yardos elkapás után belefordult Malcolm Jenkins „vonatba” – több mint valószínű, hogy agyrázkódást szenvedett a Pats 14-ese.

• Ez az első Super Bowl, amelynek az első negyedében mindkét irányító eljutott 100 yardig. Brady 120, Foles 102 yardnál járt az első játékrész végén.

13:16 – Folse szépen jött ki a nyomás alól, ám nem tudta megjátszani az elkapóját. Három sikertelen kísérlet után jöhetett a meccs első puntja.

14:13 – Amendola 50 yardos elkapásával nagyot haladt a Pats, az ellenfél 8 yardosánál aztán megállította az Eagles a támadósorozatot. Eztán jött a meglepetés, Gostkowski elé nem sikerült jól letenni a labdát, a rúgó emiatt csak a kapufát találta el. Remek drive, pont nincs belőle.

1. NEGYED

Véget ért az első negyed, a fordulást követően a Patriots az Eagles 8 yardosáról fut neki harmadik kísérletnek.

• A mérkőzés első touchdownja:



 

2:41 – JEFFERY HATALMAS ELKAPÁSÁVAL AZ ELŐNY ÚJRA AZ EAGLESNÉL! A korábbi Hazafi, LaGarrette Blount kiváló blokkokat kapva 36 yardot nyargalt, majd Foles hajszálpontos TD-passzt adott Jefferynek. A jutalomrúgást kihagyta Elliott.

• A Tom Brady vezette Patriots először szerzett pontot egy Super Bowl első negyedében. Nyolc finálét kellett várni erre.

4:20 – STEPHEN GOSTKOWSKI MEZŐNYGÓLJÁVAL EGÁL! Itt is hasonló volt a forgatókönyv, rövid passzokra épített a Pats. Chris Hogannek egy 28, Rob Gronkowskinak egy 9 yardos kulcsjátéka volt és James White is megvillant. A célterületre küldött Gronknak szánt átadást Jalen Mills akadályozta meg.

7:55 – JAKE ELLIOTT 25 YARDOS MEZŐNYGÓLJÁVAL VEZET AZ EAGLES! Ez a támadássorozat Nick Folesról szólt, aki 65 yardot osztott szét Corey Clementet, Alshon Jeffery, Torey Smith és Zach Ertz között – a támadást az utóbbi bemozdulása akasztotta meg. Az utolsó passzt Jeffery felé játszotta Foles, ám a korábban kétszer átvert Eric Rowe a célterületen belül leütötte az átadást.

KEZDŐDJÖN A SHOW, JÓ SZURKOLÁST NFL-FANOK!

• A Patriots nyerte a pénzfeldobást, Matthew Slater átadta az első támadás jogát az Eaglesnek.

• Leslie Odom Jr.-t érte a megtiszteltetés, hogy elénekelheti „America the Beautiful”-t, a himnuszt Pinktől hallhatjuk.

• A Super Bowl publikuma előtt is átadják J.J. Wattnak az Év emberének járó Walter Payton-díjat.

• Íme, a Vince Lombardi-trófea. Ezért megy ma a küzdelem.

 


 

• A philadelphiai Jalen Mills, és a patriotsos James Harrison is készen áll a meccsre.

 




 

• Az NFL által közzétett inaktív játékosok listája:

Patriots: Kenny Britt (WR), Alan Branch (DT), Mike Gillislee (RB), David Harris (LB), Cole Croston (G), Jacob Hollister (TE), Bernard Reedy (WR)

Eagles: Will Beatty (T), Marcus Johnson (WR), Sidney Jones (CB), Steven Means (DE), Elijah Qualls (DT), Wendell Smallwood (RB), Destiny Vaeao (DT)

ELŐZMÉNYEK


MINDEN AZ 52. SUPER BOWL FELVEZETÉSÉRŐL EGY HELYEN!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 8-ára virradóra a bajnok New England Kansas City elleni vereségével megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2018. február 5-án 0.30-kor kezdik, Magyarországon ezúttal is a Sport Tv ad élő közvetítést, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként Bencsics Márk működik közre.


Az 52. finálé otthona a Minnesota hazai pályájául szolgáló US Bank Stadium. Minneapolisban ez lesz a második finálé, 1992-ben a Washington Redskins 37–24-re legyőzte a Buffalo Billst – most is az NFC és az AFC Keleti csoportjának képviselője játssza a finálét...

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt Pink énekli el a himnuszt. A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben ezúttal Justin Timberlake lép fel – ő 14 évvel ezelőtt a Patriots–Panthers meccsen is szerepelt, akkor a Hazafiak örülhettek.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces szpotért 7.7 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni. Délután jelentkezünk az idei legjobb – eddig kiszivárgott – reklámokkal!

A találkozó főbírója Gene Steratore lesz.

 

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, New England Patriots, San Francisco 49ers
4 – Green Bay Packers, New York Giants
3 – Denver Broncos, Washington Redskins, Los Angeles/Oakland Raiders
2 – Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1 – St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles


NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.)21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.)13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.)31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.)15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.)38–7
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.)33–41
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik