NFL: Brady harmadszor MVP, Donald az Év védője – díjkiosztó

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.04. 02:08
null
Tom Brady harmadszor lett az Év legértékesebb játékosa az NFL-ben (Fotó: nfl.com)
A várakozásoknak megfelelően a magyar idő szerint hétfőn 0.30-kor kezdődő, Philadelphia Eagles elleni Super Bowlra készülő New England Patriots irányítóját, Tom Bradyt választották meg a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2017-es alapszakaszának legértékesebb játékosának. A Ramsé az Év támadója és védője, a New Orleansé az Év újonc támadója és védője.

 

MINDEN AZ 52. SUPER BOWL FELVEZETÉSÉRŐL EGY HELYEN!

Legértékesebb játékos (MVP): Tom Brady (Patriots)

A New England irányítója közel sem volt hibátlan az idényben, de amikor nagyon kellett fontos feltámadásokat mutatott be, 40 évesen 4577 yarddal a liga legidősebb passzkirálya lett, a 32/8-as TD/interception-mutatója sem éppen rossz arány, újabb 100-as feletti irányítómutatót hozott össze, az együttese pedig újra első kiemelt lett az AFC-ben, pedig négy forduló után a legrosszabb védelemmel és 2–2-es mérleggel állt. Ja igen, mindezt úgy, hogy az együttes legjobb elkapója, Julian Edelman az előszezonban megsérült, és egy meccsen sem tudott pályára lépni az alapszakaszban.

Brady a 2007-es és a 2010-es idényt követően harmadszor kapta meg a legértékesebb játékosnak járó elismerést. Az irányító a lehetséges 50 szavazatból 40-et kapott meg, nyolcat kapott Todd Gurley és kettőt Carson Wentz.

Érdekesség, hogy az alapszakasz MVP-cím az elmúlt években nem jó előjel a Super Bowl-gyűrűt illetően, legutóbb Kurt Warner lett bajnok, miután a legértékesebb játékosnak választották meg – még az 1999-es idényben…

Az Év támadója: Todd Gurley (Rams)

A Rams az előző idényben 224 pontot szerezve simán a legrosszabb támadósorral bírt a ligában – 40-nel maradtak el a Kosok az utolsó előtti Brownstól! –, ezúttal 478-cal viszont a legjobb lett. Todd Gurley 1305 futott és 788 elkapott yarddal, valamint 19 (13+6) touchdownnal vette ki a részét a látványos feltámadásból. És ezeket a számokat úgy produkálta, hogy az utolsó fordulóban pihentették!

Gurley 37 szavazatot gyűjtött be a lehetséges 50-ből, nagy fölénnyel maga mögé utasítva az utolsó két és fél meccsre kidőlő, így is 1533 yardot (és 9 TD-t) elkapó Antonio Brownt (8).

Az Év védője: Aaron Donald (Rams)

Sokan féltették attól, hogy a már a 4–3-as védelmi alapfelállásban sem túl nagy darab Donaldnak a 3–4-es felállás (amelyben lényegesen nagyobb falemberek játszanak) nem fekszik majd. Ehhez képest ismét ugyanaz a pusztító erő volt, ami draftolása óta jellemzi őt, a futás elleni védekezésben a liga egyik legjobbja, az irányítók kergetésében és a nyomás gyakorlásában pedig gyakorlatilag posztfüggetlenül a legjobb. A sackek számában persze nem tudja felvenni egy szinte csak az irányító rohamozására tartott, futás elleni védekezésben lényegesen kisebb felelősséggel bíró, és pláne kevesebb duplázással őrzött edge rusherrel a versenyt, de a 11 sackje így sem éppen rossz mutató.

Donald 23 szavazatot gyűjtött be az 50-ből az AP-nél, nagy csatában legyőzve a Jacksonville Jaguars védelmét elit szintre emelő Calais Campbellt (17).

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Tom Brady (Patriots)
Az év támadója: Todd Gurley (Rams) / Antonio Brown (Steelers)
Az év védője: Aaron Donald (Rams)
Az év újonc támadója: Kareem Hunt (Chiefs)
Az év újonc védője: Marshon Lattimore (Saints)
Az év visszatérője: Keenan Allen (Chargers)
Az év edzője: Sean McVay (Rams)

Az Év újonc támadója: Alvin Kamara (Saints)

A New Orleansszal rájátszásba jutó futó valósággal berobbant a ligába, 728 futott yardja sem rossz teljesítmény az első évben, de ha ehhez hozzávesszük, hogy az elkapásokkal további 826 yardot szerzett, kifejezetten parádés mutatót kapunk. Kamara a játék minden elemében megállíthatatlan erőnek bizonyult, nyolc futott és öt elkapott touchdownja mellett egy 106 yardos visszahordott hatpontosa is volt.

A Saints játékosa 28 szavazatot kapott, nagy csatában megelőzve az 1327 yarddal futókirályként végző, 455 elkapott yardot is felmutató Kareem Huntot (21), és a houstoni Deshaun Watson is kapott egy szavazatot, pedig sérülése miatt fél évet sem játszott végül.

Az év újonc védője: Marshon Lattimore (Saints)

Taroltak a New Orleans-iak az újoncoknál! Persze, ez a választás sem meglepő, Lattimore vezette az első éves játékosok rangsorát interceptionökben (5) és kivédekezett passzokban is (18). A Pro Bowlra beválasztott cornerback 45.3-as irányítómutatót engedett az ellenfeleknek, ami az egész liga harmadik legjobb mutatója volt.

Lattimore 45 voksot gyűjtött be, a Buffalo Bills szintén nagyszerűen bemutatkozó emberfogója, Tre’Davious White (4) és San Francisco 49ers linebackere, Reuben Foster (1) kapott még szavazatot.

Az év visszatérője: Keenan Allen (Chargers)

Allen egy vese és egy térdsérülés miatt az előző két idényben összesen kilenc meccset játszva a 2017-es bajnokságban 102 elkapásból 1393 yardot szállított, a liga egyik legjobb elkapójaként teljesítve.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 52. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az év edzője: Sean McVay (Rams)

Amikor tavaly január 12-én, az akkor még nem egészen 31 éves edzőt kinevezték a Rams élére, sokan fanyalogtak, hogy ilyen fiatalon még inkább tanulnia kellene. A legrosszabb támadósorból, a szenvedő Gurleyből, a kilátástalanul bemutatkozó Jared Goffból plusz egy-két, máshol nem kell elkapóból aztán a liga legjobb támadósora alakult itt ki, a 4–12-es mérleg után 11–5-ös jött és az NFC harmadik kiemelése. Az együttes 2004 óta várt arra, hogy ismét részt vegyen a rájátszásban.

McVay 35 szavazatot kapott, a Minnesota Vikingsot a kezdő irányítója és futója nélkül is 13–3-ra vezető Mike Zimmer 11-et, a Jacksonville Jaguarst a megszokott utolsó ötös helyett rájátszásba juttató Doug Marrone kettőt. A Super Bowlba jutó Doug Pederson és Bill Belichick egy-egy vokssal zárt.

„HALHATATLANOK”

Az is kiderült, idén kik kerülnek be a Hírességek Csarnokába: Randy Moss, Terrell Owens, Ray Lewis, Brian Dawkins, Brian Urlacher, Bobby Beathard, Robert Brazile és Jerry Kramer részesült ebben a megtiszteltetésben.

NFL 2017, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2018. 1. 6. – 1. 7.)
AFC
Jacksonville Jaguars (3.)–Buffalo Bills (6.)
10–3
Kansas City Chiefs (4.)–Tennessee Titans (5.) 21–22
NFC
Los Angeles Rams (3.)–Atlanta Falcons (6.) 13–26
New Orleans Saints (4.)–Carolina Panthers (5.) 31–26
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2018. 1. 13. – 1. 14.)
AFC
New England Patriots (1.)–Tennessee Titans (5.) 35–14
Pittsburgh Steelers (2.)–Jacksonville Jaguars (3.) 42–45
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Atlanta Falcons (6.) 15–10
Minnesota Vikings (2.)–New Orleans Saints (4.) 29–24
KONFERENCIADÖNTŐK (2018. 1. 21. – 1. 22.)
AFC
New England Patriots (1.)–Jacksonville Jaguars (3.) 24–20
NFC
Philadelphia Eagles (1.)–Minnesota Vikings (2.) 38–7
SUPER BOWL 52 (2018. 2. 5.)
New England Patriots (1.)–Philadelphia Eagles (1.) 0.30
*US Bank Stadium (Minneapolis, Minnesota)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik