Super Bowl: Bradyék hatodszor vagy a Kosok másodszor? Ma este kiderül!

BORBÉLY LÁSZLÓBORBÉLY LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2019.02.03. 09:55
null
A csapatok már készen állnak a fináléra
Elérkezett a nap, amelyre egész Amerika, na meg persze picit mi is vártunk, ma – magyar idő szerint már hétfő 0.30-kor – kezdetét veszi a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 2018–2019-es idényének nagydöntője, az 53. Super Bowl. A hatodik Super Bowl-győzelmére készülő New England Patriots vagy a másodikra hajtó Los Angeles Rams örülhet? Hétfő hajnalra minden kiderül. A találkozóról ezúttal is élő tudósítással jelentkezünk!


MINDEN AZ 53. SUPER BOWLLAL KAPCSOLATBAN EGY HELYEN!

ALAPINFORMÁCIÓK

Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy szeptember 7-ére virradóra a címvédő Philadelphia Eagles Atlanta Falcons elleni sikerével megkezdődött az idény, és máris elérkeztünk a nagy naphoz.

A találkozót magyar idő szerint 2019. február 4-én 0.30-kor kezdik, Magyarországról ezúttal is a Sport Tv jelentkezik élő közvetítéssel, sőt, a csatorna már 22 órakor bejelentkezik a „Trash Talk” című műsorral. A helyszíni közvetítésben ezúttal is Faragó Richard tudósít, mellette szakértőként a Pro Football Focus magyar szakértője, Buday Zoltán működik közre.

Az 53. finálénak a Falcons hazai pályájául szolgáló, Mercedes-Benz Stadium ad otthont. Atlantában ez lesz a harmadik döntő, az eddigiek alapján a Kosok lehetnek bizakodóbbak: 1994 januárjában a Dallas Cowboys 30–13-ra legyőzte a Patriotshoz hasonlóan az Amerikai főcsoport Keleti divíziójából érkező Buffalo Billst, míg 2000-ben éppen az akkor még St. Louisban játszó Rams győzött 23–16-ra a Tennessee Titans ellen, megszerezve eddigi egyetlen Lombardi-trófeáját.

Az amerikaiak jó szokásuknak megfelelően óriási show-t építenek a találkozó köré, a mérkőzés előtt a hétszeres Grammy-díjas Gladys Knight énekli el a himnuszt. A másik kiemelt esemény a félidei műsor, amelyben ezúttal a Maroon 5 lép fel.

Ki kell térni az ilyenkor szintén nagy teret kapó reklámokra is, a Super Bowlon egy félperces szpotért 5.25 millió dollár körüli összeget kell kicsengetni. Délután jelentkezünk az idei legjobb – eddig kiszivárgott – reklámokkal!

A találkozó főbírája John Parry lesz, aki eddig a Manningeknek hozott szerencsét a Super Bowlokon: 2007-ben Tony Corrente bírói csapatában kapott helyet, amikor is Peyton Manning csapata, az Indianapolis Colts 29–17-re legyőzte a Chicago Bearst, majd 2012-ben már ő volt a főbíró, amikor Eli Manning együttese, a New York Giants legyőzte a Patriotsot Indianapolisban.

Brady egyedül több Super Bowlba jutott, mint bármelyik csapat (Forrás: Twitter/CBS)
Brady egyedül több Super Bowlba jutott, mint bármelyik csapat (Forrás: Twitter/CBS)

STATISZTIKÁK ÉS A CSAPATOK ÚTJA A SUPER BOWLIG

A LEGNAGYOBB KORKÜLÖNBSÉG – 1.
A 41 éves Brady és 24 éves Goff között egészen pontosan 17 év és 72 nap a korkülönbség. Ez a Super Bowlok történetének legnagyobb differenciája két kezdőirányító között. Az eddigi csúcsot az 50. Super Bowl tartotta, Peyton Manning 13 évvel és 48 nappal idősebb, mint akkori riválisa, Cam Newton. Akkor a rutinosabb játékos csapata győzött.

A SUPER BOWL GYŐZTESEI
6 – Pittsburgh Steelers
5 – Dallas Cowboys, New England Patriots, San Francisco 49ers
4 Green Bay Packers, New York Giants
3 – Denver Broncos, Los Angeles/Oakland Raiders, Washington Redskins,
2 – Miami Dolphins, Baltimore/Indianapolis Colts, Baltimore Ravens
1Los Angeles/St. Louis Rams, Kansas City Chiefs, Chicago Bears, New York Jets, Tampa Bay Buccaneers, New Orleans Saints, Seattle Seahawks, Philadelphia Eagles

A LEGNAGYOBB KORKÜLÖNBSÉG – 2.
Nemcsak az irányítók, hanem a főedzők között is nagy a differencia. Bill Belichick és Sean McVay között 33 év és 283 nap a korkülönbség, eddig a Weeb Ewbank és Don Shula közötti 22 év és 243 nap volt a rekord.

BRADY>31 CSAPAT!
Már ha csupán a Super Bowl-szerepléseket nézzük. A Hazafiak sorozatban harmadszor jutottak be a Super Bowlba, erre korábban csak a két csoportrivális, a Miami Dolphins (1971–1973) és a Buffalo Bills (1990–1993 között négyszer) volt képes. A New England a 11., Brady irányításával a 9. nagydöntőjére készül – a csapatok közül a második helyen holtversenyben a Dallas Cowboys, a Denver Broncos és a Pittsburgh Steelers áll, egyaránt nyolccal!

BOSTON–LOS ANGELES
Az NBA történelmének két legkiemelkedőbb csapata a 17-szeres bajnok Boston Celtics és a 16-szoros első Minneapolis/Los Angeles Lakers. A két együttes 12 NBA-nagydöntőt játszott eddig, a bostoniak 9–3-ra vezetnek, igaz, ebből egyszer még minneapolisi volt a Lakers. A Patriotsnak ez lesz az idényben a második playoffmérkőzése Los Angeles-i gárda ellen, a Chargerst egy félidő (35–7) alatt lerendezve 41–28-ra győztek a Hazafiak. Érdekesség, hogy októberben a baseball-ligában is ez a két város feszült egymásnak a döntőben, akkor a Boston Red Sox felülmúlta a Los Angeles Dodgerst.

TOVÁBBI STATISZTIKÁK ITT!

Tom Bradyéket a tavalyi vereség után és az idény közben – az 1–2-es kezdésnél vagy éppen 9–5-nél – is sokan leírták, ezúttal ismét rácáfoltak a kritikusokra. De a Dream Teamet építő Los Angelesszel kapcsolatban is rengeteg aggály fogalmazódott meg – eddig hiába, a Kosok ráadásul az NFC-döntőben visszavágtak a New Orleans-i vereségükért is, így 17 év után ismét döntősök. BŐVEBBEN A CSAPATOK DÖNTŐIG TARTÓ ÚTJÁRÓL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Mindkét csapat számára voltak döcögős időszakok, mégis eljutotta a nagydöntőig (Montázs: NSO)
Mindkét csapat számára voltak döcögős időszakok, mégis eljutotta a nagydöntőig (Montázs: NSO)

ÚJABB DRÁMAI VÉGJÁTÉK VÁRHATÓ A MADDEN SZERINT

Ahogyan a 2004-es idény óta mindig, az EA Sports ezúttal is leszimulálta előre a Super Bowl-mérkőzést, amelyen ezúttal a Los Angeles Rams és a New England Patriots feszül egymásnak.

A program erősen kezdett, az első négy győztest eltalálta, sőt a legelső alkalommal a pontos különbséget is (23–20 helyett mondjuk 32–29-ra verte a Patriots a Pantherst). Ezt követően épp a Patriots esetében jött össze az első rossz tipp – a 18–0-s New England óriási meglepetésre kikapott 17–14-re a Giantstől, majd két újabb jó tipp jött. A Packers Steelers elleni győzelmét nem látta előre a program, viszont a következő megint ült, így tíz próbálkozás után 8–2 volt a Madden mérlege, ebből háromszor a pontos különbséget is eltalálta.

Azóta viszont gödörben van a program, a legutóbbi öt alkalommal háromszor is tévedett, a két jó megoldás egyaránt a Patriots győzelme volt, a Seahawks elleni 28–24 pedig egészen döbbenetes módon valóban úgy alakult ki, hogy a Seattle még 24–14-re vezetett a meccsen!

A program tavaly is a Hazafiak győzelmét várta, ezúttal hiába, így 10–5-re romlott a mérleg. Amikor a Patriotsot várta győztesnek a gép, akkor 4–2 volt a mérlege (a Giants elleni első és az Eagles elleni második meccs volt a kivétel), amikor vesztesnek, akkor azt el is találta (a Giants elleni második meccs).

James White-tól nagy mérkőzést vár a program (Fotó: EA Madden)
James White-tól nagy mérkőzést vár a program (Fotó: EA Madden)



AZ 53. SUPER BOWL


Ezúttal újra a Patriots lett az egyik döntős, a program pedig ezúttal Tom Bradyék vereségét várja! A New England irányítója 287 passzolt yarddal, két touchdownátadással és egy interceptionnel zárt a szimulációt, a futó James White összesen 100 yarddal (45 futott, 55 elkapott) és egy touchdownnal. A védők részéről Devin McCourty három szereléssel, egy levédekezett passzal és egy labdaszerzéssel vette ki a részét a melóból.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az 53. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A legsokkolóbb adat Aaron Donald részéről jött, ő hat szereléssel, négy(!) sackkel és összesen hét irányítósiettetéssel keserítette az ellenfelet, Jared Goff pedig 303 yardja mellett Bradyhez hasonlóan 2/1-es TD/interception-aránnyal végzett. Kedvenc célpontja Robert Woods volt, aki nyolc elkapásból 103 yardot és egy touchdownt szerzett, míg az amúgy cserefutó C. J. Anderson 18 nekiiramodásból 64 yardig jutott.

S hogy mi lett a végeredmény? A Madden szerint 30–27 a Ramsnek.

A Patriots-szurkolók meg abban reménykedhetnek, hogy ha már a győzelmeket nem találta el a csapatnál a gép, hátha a vereségeknél sem lesz hibátlan.

AZ NSO DÍJAZOTTJAI – SZUBJEKTÍV DÍJKIOSZTÓ
Legértékesebb játékos (MVP): Patrick Mahomes (Chiefs)
Az év támadója: Todd Gurley (Rams)
Az év védője: Aaron Donald (Rams)
Az év újonc támadója: Baker Mayfield (Browns)
Az év újonc védője: Darius Leonard (Colts)
Az év visszatérője: Andrew Luck (Colts)
Az év edzője: Matt Nagy (Bears)

DÍJKIOSZTÓ: MAHOMES AZ MVP, DONALD AZ ÉV VÉDŐJE

Vasárnap hajnalban kihirdették az év díjazottjait az NFL-ben. A legértékesebb játékosnak a papírformának megfelelően az 5097 yardot és 50 TD-t passzoló Patrick Mahomest választották meg, aki Dan Marino óta a legfiatalabb győztes. A Kansas City Chiefs irányítóját az Év legjobb támadójának is megszavazták.


Az Év védője választáson ismét Aaron Donaldot, a Rams kiválóságát vélték a legjobbnak, előtte csak Lawrence Taylornak (1981, 1982, 1986), J. J. Wattnak (2012, 2014, 2015), Joe Greene-nek (1972, 1974), Mike Singletarynek (1985, 1988) Reggie White-nak (1987, 1998), Bruce Smithnek (1990, 1996) és Ray Lewisnak (2000, 2003) sikerült legalább kétszer nyernie.

Az év újonc védője és visszatérője is indianapolisi lett, az év újonc támadója New York-i, edzője chicagói.

A DÍJKIOSZTÓRÓL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Aaron Donald lett az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)
Aaron Donald lett az év legjobb védője (Fotó: Getty Images)
NFL 2018, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2019. január 5. – január 6.)
AFC
Houston Texans (3.)–Indianapolis Colts (6.)
7–21
Baltimore Ravens (4.)–Los Angeles Chargers (5.) 17–23
NFC
Chicago Bears (3.)–Philadelphia Eagles (6.) 15–16
Dallas Cowboys (4.)–Seattle Seahawks (5.) 24–22
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2019. január 12. – január 13.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–Indianapolis Colts (6.) 31–13
New England Patriots (2.)–Los Angeles Chargers (5.) 41–28
NFC
New Orleans Saints (1.)–Philadelphia Eagles (6.) 20–14
Los Angeles Rams (2.)–Dallas Cowboys (4.) 30–22
KONFERENCIADÖNTŐK (2019. január 20. – január 21.)
AFC
Kansas City Chiefs (1.)–New England Patriots (2.) 31–37 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (1.)–Los Angeles Rams (2.) 23–26 – h. u.
SUPER BOWL 53 (2019. február 4.)
New England Patriots (2.)–Los Angeles Rams (2.) 0.30
*Mercedes-Benz Stadium (Atlanta, Georgia)
A rájátszás összes mérkőzését élőben közvetíti a Sport Tv.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik