NHL: óriási izgalmak után Colorado-siker a döntő első felvonásán – videó

Vágólapra másolva!
2022.06.16. 06:57
null
A győztes gól utáni ünneplés (Fotó: Getty Images)
A trónkövetelő Colorado Avalanche hosszabbítás után 4–3-ra diadalmaskodott az elmúlt két idényben Stanley-kupa-győztes vendég Tampa Bay Lightning ellen az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) döntőjének első mérkőzésén – írja az MTI.


A magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezett összecsapáson nem érződött, hogy a hazaiak már kilenc napja továbbjutottak az Edmonton Oilersen, míg a címvédő négy napja ejtette ki a New York Rangerst, és még utaznia is kellett. A denveriek kapuját Darcy Kuemper védte, aki az elmúlt két hétben sérüléssel bajlódott. A vendégekhez visszatérhetett a ponterős Brayden Point, aki tíz meccset hagyott ki lábsérülés miatt.

A Tampa előtt az Edmonton volt képes megszakítás nélkül háromszor fináléba jutni (1983–1985), míg a New York Islanders egyvégtében négyszer volt bajnok 1980 és 1983 között.

Nagy elánnal kezdett az Avalanche, és a 8. percben Mikko Rantanen takarásból leadott lövésébe Andrej Vaszilevszkij csak beleérni tudott, az orosz kapusról lecsorgó korongot a berobbanó Gabriel Landeskog a gólvonal közeléből kotorta be. Bő másfél perc múlva sikeres letámadással pakkot szerzett a Colorado, Valerij Nyicsuskin lövését pedig honfitársa bevédte. Azonban a 13. percben elaludt a hazaiak védelme, ezt Nich Paul használta ki közelről. A szünet előtt kettős emberelőnyben visszaállt a kétgólos különbség, miután Rantanen lőtt passzába Artturi Lehkonen tette bele az ütőjét. A Lightning sztárkapusa – akit jelenleg posztján a világ legjobbjának tartanak – a 99. playoffmérkőzésén először kapott két gólnál többet a nyitó harmadban.

A fordulást követően már jobban játszott a Tampa, és a játékrész derekán 48 másodperc alatt egyenlített. Előbb Nyikita Kucserov és Ondrej Palát látványos keresztmozgások és passzok révén oldott meg egy 2–2 elleni helyzetet, majd – miután a védők nem tudtak felszabadítani – Mihail Szergacsov távolról, takarásból úgy lőtt a kapuba, hogy a korong a bal kapuvasról pattant be.

A harmadik harmadban Vaszilevszkij védéseivel maradt meccsben a Tampa. A hajrában a sorozatban negyedik Stanley-kupájára hajtó Pat Maroont állították ki, mert a nézőtérre lőtte ki a korongot, de végül ezt még nem használta ki a Colorado. A hosszabbítás így is a hazaiak emberelőnyével kezdődött, majd amikor kiegészült a Lightning, 61:23-nál Nyicsuskin tálalta a Victor Hedman blokkjáról leperdülő korongot Andre Burakovsky elé, aki kapásból bombázott a kapuba, eldöntve így az első csatát.

A GYŐZTES GÓL

 

Kuemper 20, Vaszilevszkij pedig 34 védéssel zárt.

Az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharc magyar idő szerint vasárnap hajnalban folytatódik, ugyancsak Denverben.

Gary Bettman, az NHL vezetője bejelentette: az ukrajnai háború miatt nem engedélyezik, hogy a Stanley-kupát a nyáron bármelyik orosz bajnok játékos – a Coloradóból Nyicsuskin vagy a Tampából Vaszilevszkij, Kucserov és Szergacsov – hazájába vihesse. Eddig hagyomány volt, hogy a győztesek hazavihették a trófeát egy napra. Az is elhangzott, hogy a liga sikeresen átvészelte a koronavírus-járvány miatti veszteségeket, a bevétel – főleg az egyesült államokbeli médiajogok értékesítésének köszönhetően – elérte a rekordnak számító 5.2 milliárd dollárt, ez az összeg a pandémia előtti utolsó nyugodt idényben még 4.6 milliárd volt.

Az elnök megjegyezte azt is, hogy a látványosabb játék érdekében bevezetett szabályok is beváltak, mérkőzésenként átlagban 6.28 gól esett az alapszakaszban, ilyen magas legutóbb az 1992–1993-as évadban volt. Ezen túl az NHL azt tervezi, hogy a következő világkupát – amely független a nemzetközi szövetségtől (IIHF) – 2024 februárjában rendezné meg.

NHL, RÁJÁTSZÁS
STANLEY-KUPA, DÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS
Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning 4–3 (3–1, 0–2, 0–0, 1–0) – hosszabbítás után
Gól:
Landeskog (8.), Nyicsuskin (10.), Lehkonen (18.), Burakovsky (62.), ill. Paul (13.), Palat (33.), Szergacsjov (34.)

STANLEY-KUPA, DÖNTŐ
Június 16.:
Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning 4–3 – h. u.
Június 19.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning
Június 21.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche
Június 23.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche
*Június 25.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning
*Június 27.: Tampa Bay Lightning–Colorado Avalanche
*Június 29.: Colorado Avalanche–Tampa Bay Lightning
Az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharc állása: 1–0 a Colorado javára.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik