NFL: Wilsonéknak nem jött össze a csodás feltámadás, NFC-döntős a Packers

Vágólapra másolva!
2020.01.13. 03:49
null
Patrick Mahomes öt touchdownpasszt adott a Houston elleni meccsen (Fotó: Twitter/Kansas City Chiefs)
A Houston Texans 24–0-ra is vezetett a Kansas City Chiefs vendégeként az NFL-rájátszás második körének első vasárnapi mérkőzésén, mégsem lesz Déli csoportbeli rangadó az AFC főcsoportdöntőjében. A Chiefs ugyanis a 24 pontra 41-gyel válaszolt, és fölényes győzelmet aratott. Az 51–31-re nyerő Főnökök a Tennessee-t fogadják az AFC döntőjében. A Nemzeti konferenciában a Green Bay Packers utazhat a San Francisco otthonába, mivel nagy csatában legyűrte a második félidőre ismét feltámadó Seattle Seahawksot.

 

 

AMERIKAI FUTBALL
NFL, RÁJÁTSZÁS
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐ
AFC
Kansas City Chiefs (2. kiemelt)–Houston Texans (4.) 51–31
(0–21, 28–3, 13–7, 10–0)

NFC
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks (5.)
28–23 (7–3, 14–0, 7–14, 0–6)

KANSAS CITY CHIEFS (2.)–HOUSTON TEXANS (4.)

A legutóbbi két playoffmeccsének első félidejében nulla pontot szerző Houston megdöbbentette a Kansas Cityt és lelkes közönségét, amely a Baltimore Tennessee-től elszenvedett veresége után újabb hazai konferenciadöntőről álmodott. Előbb Kenny Stills kapott 54 yardos touchdownpasszt Deshaun Watsontól (a labda elkapásának pillanatában 8.3 yardra volt a legközelebbi védőtől, ennyire egy elkapót sem hagytak tisztán TD-passznál a legutóbbi három NFL-rájátszásban), majd Dustin Colquitt puntját blokkolta Barkevious Mingo, s a „lepattanóval” Lonnie Johnson futott a Chiefs célterületéig. Öt perc sem telt el a meccsből, és már 14–0-ra vezetett az általában inkább a második félidőben veszélyes Texans. A Chiefs támadásai rendre elakadtak, Patrick Mahomes passzai után az elkapók rendre elejtették a labdát, így megakadtak a támadások. Aztán amikor az első negyed végén a Houston akcióját is sikerült megfékezni, a vendégek puntját követően Tyreek Hill elejtette a labdát. A Texans megszerezte, Watson Darren Fellsnek passzolt, és már 0–21-es állás sokkolta a missouri közönséget (az ESPN ekkor 93.9 százalékra tette a vendéggyőzelem valószínűségét).

A második negyed elején újabb vendégakció tartott a hazai célterület felé, de a vörös zónában negyedik és egynél a texasi edzői stáb a mezőnygól mellett döntött, és némi bizonytalanság keletkezett a Houstonnál. A fennállása első három idényét (1960–1962) Dallas Texansként teljesítő Chiefsnek kellett még egy szikra, aminek tökéletes volt Mecole Hardman kirúgást követő 57 yardos visszahordása.

0–24 után megszerezte első TD-jét a Chiefs Damien Williams 17 yardos elkapásával, majd jött a segítség a Texanstól: a támadás elakadását követően a saját térfelén punt helyett trükkös játékot választott, de Justin Reidet szerelte Daniel Sorensen, így jöhetett a Chiefs – a mezőnygól után újabb olyan döntés volt ez a Houston edzőitől, amelyet nehéz lesz megmagyarázni. Főleg, hogy Travis Kelce elkapásával TD lett a vége.

14–24-nél a Kansas City kirúgása után DeAndre Carter kezéből Sorensen kiütötte a labdát, megszerezte a Chiefs, és percekkel később újabb Kelce-TD-vel már 21–24 volt az állás. A közönség ismét olyan lelkes volt, mint a meccs elején! A félidő végén még egy Kelce-touchdownnal gondoskodott a Kansas City a teljes houstoni összeomlásról, Travis Kelce pedig az első játékos lett az NFL történetében, aki a rájátszásban egy negyeden belül háromszor ért el elkapott TD-t.

A szünetben már 28–24 volt a hazai csapat javára – a két csapat által szerzett 52 pont a legtöbb volt NFL-playoffmeccs első félidejében.

A második félidő ott folytatódott, ahol az első abbamaradt. Watsonék újabb trükkökkel próbálkoztak, de semmire sem jutottak, míg a túloldalon Damien Williams futva szerzett még két touchdownt, és a harmadik negyed hajrájára 17 pontra nőtt a hazai előny (a fent említett ESPN-számítás szerint a hazai sikerre ekkor 98.3 százalék volt az esély)!

41–24-nél aztán Will Fuller 39 yardos elkapása helyzetbe hozta a Texanst, amely Watson futott TD-jével visszahozta volna a reményt – de a Chiefs ekkor már elemében volt. A következő támadás végén Blake Bellé volt a TD-elkapás, az ötödik NFL-idényét taposó tight end először szerzett touchdownt a ligában.

A houstoni védelem nem volt képes megállítani a Kansas City támadásait, a negyedik negyedre nem is maradt izgalom. Az 1999 óta NFL-főedző Andy Reid bajnoki álma továbbra is él.

Egy hét múlva ugyanitt egy másik Déli csoportos csapat, a New Englandet és a Baltimore-t kiejtő Tennessee látogat el Kansas Citybe, ahol már a Super Bowl-szereplés lesz a tét. Az alapszakaszban rendkívül emlékezetes meccsen a Titans amúgy 35–32-re nyert a Chiefs vendégeként…

Davante Adams 160 yarddal és két touchdownnal keserítette a Seattle-szurkolókat (Fotó: Getty Images)
Davante Adams 160 yarddal és két touchdownnal keserítette a Seattle-szurkolókat (Fotó: Getty Images)



GREEN BAY PACKERS (2.)–SEATTLE SEAHAWKS (5.)

Remekül kezdett a mínusz 6 fokban a Seattle ellen otthon a legutóbbi nyolc meccsét megnyerő Packers, Aaron Jones futásaival indult a támadás, majd Davante Adams 20 yardos elkapott touchdownjával zárult. Majd Jacob Hollister kezéből sikerült kiverni a labdát, de hiába a visszanézetés, a játékvezetők nem találtak egyértelmű bizonyítékot a hazai visszaszerzésre, így maradt a tojás Seahawksnál. Ezt puntháború követte, amit Tyler Lockett 28 yardos elkapása zökkentett ki kicsit, de csupán Jason Myers 45 yardos mezőnygóljával tudott feliratkozni az eredményjelző a Seattle (7–3).

Ahogyan az első meccsen a három sackig jutó korábbi seattle-i, Frank Clark, ezen az összecsapáson Za'Darius Smith bizonyult feltartóztathatatlannak, Russell Wilson első földre vitele után az elmaradt Pro Bowl-meghívóján értetlenkedő pólóval jelzett a szavazóknak, majd rögvest még egyszer vitte földre a Seahawks passzmesterét.

A túloldalon Davante Adams továbbra is remekelt, 17 perc után 5 elkapással és 78 yarddal állt, csapata pedig gyorsan mezőnygóltávba ért, majd egy szabálytalan védekezést is bemutattak rajta, az akciót pedig Aaron Jones egyyardos izmozása zárta le (14–3). Lockett újabb nagy, ezúttal 31 yardos játéka után a hazai vörös zóna előtt megrekedtek a vendégek, Myers pedig 50 yardról már nem is tudott kozmetikázni. Nem sokat kellett várni a hazaiak büntetésére, Tyler Ervin nagy futása után Adams újabb elkapása, egy védelmi szabálytalanság és Jones nekiiramodása jött, a célterület torkából pedig harmadjára már újra bevitte az alapszakaszban 16 TD-t futó játékos (21–3). A félidő utolsó jeleneteként Wilson a félpályáról dobott a célterületre, de a labda földet ért, így nem születtek újabb pontok.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg az 54. Super Bowlt?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!


A nagyszünet után megtörte a jeget a Seahawks, Wilson nagy futása, majd D. K. Metcalf szép elkapása után Marshawn Lynch brusztolásával megszerezte első touchdownját a vendégcsapat (21–10), de gyorsan jött a válasz Adams 40 yardos hatpontosával – ezen a ponton már 128 yardja és két pontszerzése volt (28–10). Wilsonék nem adták fel, az irányító futásaival rendre meglett az újabb első kísérlet joga, majd Tyler Lockett is átlépte a 100 yardos határt a hétyardost TD-elkapásával, 11 pontos differenciával fordultak a felek a záró játékrészre (28–17).

A Seattle védelme a következő sorozatban már elő tudott lépni, a támadók pedig lendületben maradtak, miközben a házigazda védői gyakorlatilag már játékonként dőltek ki, Lynch újabb futásával pedig 9 és fél perccel a negyedik negyed vége előtt öt pontra zárkóztak a Halászsasok – mivel a kétpontos kísérletnél Jaire Alexander földbe döngölte Wilsont (28–23).

A hirtelen felforrósodott helyzetben Geronimo Allison elkapásával oldott meg kulcsfontosságú 3. és 10-et a Green Bay, de az ellenfél térfelén a Griffin testvérek sikeresen rohamozták meg Rodgerst, a félkezű Shaquem pedig sackelte is, így az utolsó öt percre fordulva már a győzelemért támadhattak a nyugati partiak!

Amikor már úgy tűnt, átkerült a lélektani előny a vendégekhez, jött Preston Smith, és harmadik kísérletnél sackelte Wilsont, majd 3. és 8-nál Adams 32 yardos elkapásával az ellenfél térfelére ért a Packers, és a korábbi seattle-i Jimmy Graham elkapásával megszerezte az óra lepörgetéséhez szükséges first downt a Green Bay – így sorozatban kilencedszer is legyőzte otthon riválisát.

Az NFC döntőjében az első két kiemelt csap össze egy hét múlva, a San Francisco vendége lesz a Packers, az alapszakaszban 37–8-ra nyert otthon a 49ers.

NFL 2019, RÁJÁTSZÁS
WILD CARD MÉRKŐZÉSEK (2020. január 4. – január 5.)
AFC
New England Patriots (3.)–Tennessee Titans (6.)
13–20
Houston Texans (4.)–Buffalo Bills (5.) 22–19 – h. u.
NFC
New Orleans Saints (3.)–Minnesota Vikings (6.) 20–26 – h. u.
Philadelphia Eagles (4.)–Seattle Seahawks (5.) 9–17
KONFERENCIA-ELŐDÖNTŐK (2020. január 11. – január 13.)
AFC
Baltimore Ravens (1.)–Tennessee Titans (6.) 12–28
Kansas City Chiefs (2.)–Houston Texans (4.) 51–31
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Minnesota Vikings(6.) 27–10
Green Bay Packers (2.)–Seattle Seahawks(5.) 28–23
KONFERENCIADÖNTŐK (2020. január 19. – január 20.)
AFC
Kansas City Chiefs (2.)–Tennessee Titans (6.) Január 19., 21.05
NFC
San Francisco 49ers (1.)–Green Bay Packers (2.) Január 20., 0.40
SUPER BOWL 54 (2020. február 3.)
Az AFC győztese (2./6.)–Az NFC győztese (1./2.) 0.30*
*Hard Rock Stadium (Miami, Florida)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik