NFL: Patrick Mahomes lett az MVP, immár másodszor

CS. M.CS. M.
Vágólapra másolva!
2023.02.10. 09:08
null
Patrick Mahomes lett a 2022-es NFL-alapszakasz legértékesebb játékosa (Fotó: Getty Images, Nemzeti Sport)
Három nappal az ötvenhetedik Super Bowl előtt megtartották az NFL 2022-es alapszakaszának díjkiosztóját, amelyen taroltak a New York Jets újoncai, elkapó lett az év támadójátékosa és Patrick Mahomes lett az MVP, karrierje során immár másodszor. 


A Super Bowl LVII előtt három nappal, magyar idő szerint csütörtök éjjel rendezték meg a tengerentúli amerikai-futballiga, vagyis az NFL éves díjkiosztóját, a legtöbb kategóriában pedig nem született meglepetés.

MVP – A LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOS

Kezdjük a legfontosabbal: Patrick Mahomes, a Kansas City Chiefs 27 esztendős irányítója lett az MVP, vagyis a legértékesebb játékos, nem túl hosszú karrierje során immár második alkalommal. Mahomes az alapszakaszban 5250 yardot passzolt (franchise-rekord), 41 touchdownt passzolt és 12 interceptiont dobott, miközben 67 százalék fölött volt a passzpontossága. Kiemelkedett a mezőnyből, főleg passzolt yardok tekintetében, így egyértelmű, hogy megérdemelten nyert.

A díj azonban aggodalomra is intheti a klasszis irányítót és a Chiefs-szurkolókat, hiszen 1999 óta él az MVP-átok: abban az évben a St. Louis Rams irányítója, Kurt Warner alapszakasz-MVP lett, majd a Super Bowlt is megnyerte csapatával. Az azóta eltelt 24 évben egy MVP sem lett bajnok, pedig nyolcszor is bejutottak az aktuális Super Bowlba – vajon Mahomes megtöri az átkot?


AZ ÉV VÉDŐJE

Az alapszakasz legjobb védőjátékosának a San Francisco 49ers rettegett passzsiettetőjét, Nick Bosát választották. A negyedéves klasszis 18.5 sacket hozott össze ebben az idényben, amellyel vezette a ligát a vonatkozó rangsorban, ráadásul emellett két fumble-t is összehozott.


AZ ÉV TÁMADÓJA

Akár MVP is lehetett volna, de az az elismerés az irányítókról szól főleg: a Minnesota Viking elkapója, Justin Jefferson lett az év legjobb támadójátékosa, egy elképesztő idényt követően. A fiatal sztárelkapó 128 elkapást mutatott be 8 TD-vel, s egy ideig úgy tűnt, az egy idényen belüli legtöbb elkapott yard rekordját is megdöntheti, végül 1809 egységig jutott – 155 yard hiányzott.


AZ ÉV EDZŐJE

Rengeteg kiváló jelölt volt ezúttal erre a címre, elég csak a Philadelphia Eaglest Super Bowlba vezető másodéves edzőről, Nick Sirianniról szót ejteti, ám az elismerést végül Biran Daboll húzta be – teljesen megérdemelten. A Buffalo Bills korábbi támadókoordinátora a New York Giants irányítását vette át tavaly tavasszal, s egy 4–13-as évadot követően 9–7–1-es mérlegre vezette csapatát, amellyel a rájátszásba is bejutott.


AZ ÉV VISSZATÉRŐJE

Az alapszakasz kezdete előtt mindenki azt várta, hogy az átalakított Seattle Seahawks majd a legrosszabb mérlegért, így az 1/1-es draftcetliért lesz versenyben, de ez koránt sem így lett, a franchise ugyanis playoffba jutott, amiből alaposan kivette a részét a jó pár évig padoztatott mellőzött Geno Smith. A rutinos irányító 70 százalékos passzpontosság mellett 30 TD-passzt osztott ki 4282 yarddal, így nem meglepő, hogy ő lett az év legnagyobb visszatérője.


AZ ÉV TÁMADÓ- ÉS VÉDŐÚJONCA

Tarolt a New York Jets. A hosszú évek óta küszködő Jets ebben az idényben az irányítóhelyzetet leszámítva csupa pozitív dolgot produkált, kis híján a rájátszásba is bejutott, s a liga egyik, ha nem a legjobb védelmével rendelkezett. A franchise két fiatal tehetségét díjazták is a gálán: az 1104 yardig és 4 elkapott TD-ig jutó WR, Garrett Wilson lett az év támadóújonca, míg a 2 interceptiont szerző Sauce Gardner az év védőújonca.


Díjazták továbbá Dak Prescottot, aki pályán kívüli tevékenységei miatt a Walter Payton-trófeát vihette haza, míg a Houston Texans újdonsült vezetőedzője, a San Francisco 49ers eddigi védőkoordinátora, DeMeco Ryans a legjobb asszisztens edző lett.

Kihirdették az idei Hall of Fame-jelölteket is. A Hírességek Csarnokába Darelle Revis, Demarcus Ware, Joe Thomas, Ronde Barber, Zach Thomas, Ken Riley, Don Coryell, Joe Klecko és Chuck Howley közül öt kerülhet majd be ebben az évben.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik