NFL: Kaepernick nyílt edzésen mutathatja meg, mit tud

B. M., I. SZ.B. M., I. SZ.
Vágólapra másolva!
2019.11.14. 12:19
null
Colin Kaepernick megmutathatja, hogy nem kopott a tudása (Fotó: AFP)
Az NFL szombatra különleges bemutató edzést szervezett a legutóbbi három idényben szerződés nélkül maradó Colin Kaepernicknek, hátha így sikerül szerződéshez jutnia. Nem puszta jóindulat áll a példa nélküli bemutató hátterében, az NFL az elmúlt években mostohán bánt a himnusz alatt tüntetésből térdelő irányítóval, és most ezzel kompenzálna.

Három évvel ezelőtt nemcsak az NFL-t, hanem egész Amerikát megosztotta a Colin Kaepernick által indított tiltakozási hullám, amely során több játékos is úgy tüntetett a feketék elleni rendőri brutalitás és a társadalmi igazságtalanságok ellen, hogy a himnusz alatt leült, féltérdre ereszkedett vagy az öltözőben maradt. A pályafutása során 72 passzolt és 13 futott touchdownt szerző, a San Franciscóval a Super Bowlban is játszó Kaepernick a 2016-os idény után szerződés nélkül maradt, és azóta sem merte keresni senki. Az NFL vezetősége szemében nemkívánatos személy lett.

A liga 2018-ban tudatosan leszállt a témáról, a mérkőzések nézettségének visszaesését ugyanis sokan a mozgalom körül kialakult vitával magyarázták. Akkoriban elég volt belenézni néhány szurkolói fórumba, amelyen két állandó bejegyzéstípus volt: „Amíg térdelnek a himnusz alatt, nem nézek NFL-t”, vagy „Amíg így bánnak Kaepernickkel és társaival, nem veszek jegyet és nem kapcsolom oda a tévét”.

A Carolina Panthers safetyje, Eric Reid a mai napig térdel a himnusz alatt, de a liga kényesen ügyel rá, hogy ez már ne kerüljön szóba.

Az idén újra nőtt a liga népszerűsége, ismét felfelé ível az NFL televíziós és internetes nézettségi indexe. Kaepernick helyett már Patrick Mahomes, Jimmy Garoppolo, Lamar Jackson és Kyler Murray a fő beszédtéma, a fiatal irányítók új vonzerőt jelentenek azoknak, akik már unják a legutóbbi öt Super Bowlból négyen játszó, hármat megnyerő Tom Bradyt (jó hír azoknak, akik nem unják, hogy Brady formája leheletnyit sem kopott, és esélyes az újabb SB-szereplésre).

A 2013 februárjában a Super Bowlon játszó irányító alig kerül szóba, így már az is belefér a ligának, hogy az elmúlt évek boszorkányüldözését kompenzálandó nyílt bemutató edzésre invitálja Kaepernicket és az NFL-csapatok képviselőit. A 32 éves játékos szombaton Atlantában megmutathatja, hogy sikerült formában tartania magát, és mit sem kopott a tudása. Olyan lesz, mint a leendő újoncok draft előtti bemutatóedzése, csak éppen itt tök egyedül lesz. És ha minden jól megy, még szerződést is kaphat valakitől.

Persze akármennyire is jól hangzik mindez, akadnak szépséghibák. Először is, a játékos és ügyvédjei nemrég közleményt adtak ki arról, hogy a liga az elmúlt három évben kárt okozott neki a helyzet kommunikálásával (pedig már egyszer megegyeztek a felek peren kívül), és az egész próbajáték erre lehet reakció. Kaepernick az NFL szerdai invitálását követően két órát kapott, hogy elfogadja az ajánlatot. Szombaton lesz a külön edzés, amikor a csapatok döntéshozói az egyetemi bajnokság meccseit járják a tehetségeket figyelve, az edzők pedig a vasárnapi mérkőzésekre készülnek. Bár Kaepernick kérte is, hogy emiatt jövő keddre tegyék át a bármiféle, vele történő egyeztetés nélkül kiírt próbaedzést, az NFL hallani sem akart erről, csak abba egyezett bele, hogy elküldi az irányítónak az érdeklődő csapatalkalmazottak listáját, hogy fel lehessen mérni az esemény komolyságát. Az NFL jelezte, azoknak is elküldi a próbáról készült videofelvételt, akik nem jönnek el. Az egészről inkább az feltételezhető, hogy az NFL vezetősége a közvélemény előtt akarja demonstrálni, mennyire szeretne segíteni az izgágasága miatt kellemetlenné váló játékosnak.

Egy tavalyi hirdetés New Yorkban, Kaepernick arcképével (Fotó: AFP)
Egy tavalyi hirdetés New Yorkban, Kaepernick arcképével (Fotó: AFP)

Hogy kap-e szerződést? A CBS készített egy ötcsapatos listát, amely hasznát vehetné – csereként – Kaepernicknek. Említik a Chicagót, a Cincinnatit, a New Englandet, a Carolinát és a Dallast. Utóbbi különösen érdekes, hiszen az idény elején a Patriotsnál a himnusz alatt az öltözőben ragadó Michael Bennett a Cowboyshoz szerződése óta ott áll az oldalvonalnál a csapattársakkal, és egy 2017-es interjúban, amikor legutóbb szóba került a himnusz, már Kaepernick is azt mondta, hogy NFL-meccsen nem tüntetne tovább.

Az alapvető „veszélyforrás” megszűnni látszik, az ESPN szerint szigorú szakmai okok miatt maradhat szerződés nélkül az irányító. Elsősorban a hároméves kihagyás miatt lenne nagy lutri most szerződtetni. Ha kap is ajánlatot valakitől, arra inkább az idény után kerülhet sor, hogy aztán tavasszal és a nyári edzőtábor során teszteljék, alkalmas-e még arra, hogy legalább erős tartalék váljon belőle.


Colin Kaepernick és Eric Reid térdel a himnusz alatt 2016-ban (Fotó: Action Images)
Colin Kaepernick és Eric Reid térdel a himnusz alatt 2016-ban (Fotó: Action Images)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik