NFL: Brady meghódította Münchent is, nyert a Bucs a Seahawks ellen

Bodnár Zalán (Athén)Bodnár Zalán (Athén)
Vágólapra másolva!
2022.11.13. 18:50
null
Tom Brady győzelemre vezette a Tampát Münchenben (Fotó: AFP)
A történelmi mérkőzésen végig vezetett a Tampa Bay Buccaneers, amelynek irányítója nem csupán az első NFL-játékos lett, aki az Egyesült Államokon kívül három országban is pályára lépett, de mindegyikben győzött is.

 

Elképesztő hangulatban és a profi amerikaifutball-ligához, és természetesen az NFL-hez illő parádés, már-már megalomániás körítés mellett játszották le a liga történetének első, Németországban rendezett alapszakasz-mérkőzését a müncheni Allianz Arenában. A 10. forduló mérkőzésén vasárnap a két éve Super Bowl-győztes, a 45 éves sztárirányítót, Tom Bradyt is felvonultató Tampa Bay Buccaneers „fogadta” a Seattle Seahawks csapatát. Már négy órával a kezdőrúgás előtt is NFL-rajongók tízezrei hömpölyögtek a máskor a Bayern München otthonául szolgáló stadiont körülölelő téren, élvezve a felhajtást, a forgatagot, amelyben minden NFL-csapat szimpatizánsait fel lehetett fedezni, nem csak a két csapat szurkolóit, a sportág szerelmeseinek közös ünnepe volt a Magyarországhoz eddig legközelebbi NFL-mérkőzés.

Hogy milyen fontosnak tekinti a liga vezetősége a további európai terjeszkedést a 2007 óta tartó, de eddig csak Londont érintő International Series sorozat révén, jól jelzi, hogy Roger Goodell NFL-komisszár is Münchenbe repült a mérkőzés kedvéért. És a két sportág egymáshoz közeledésének jegyében a helyi labdarúgó-csapat sztárjai is szerepet kaptak a felvezetésben, a Bayern München ügyvezetője, Oliver Kahn és világbajnok csatársztárja, Thomas Müller is megmutatta magát a gyepen a meccs előtt, a pénzfeldobásnál pedig a bajorok klasszis kanadai védője, Alphonso Davies segédkezett.

Az első negyed nem hozott pontokat egyik oldalon sem, csupán a Tampa Baynek volt egy kihagyott mezőnygólja, Ryan Succop 52 yardról lőtt mellé. A második negyedből viszont alig telt el 1 perc 12 másodperc, amikor Tom Brady – aki újabb rekordot ért el azzal, hogy az első NFL-játékos lett, aki az Egyesült Államok határain túl három országban (Anglia és Mexikó után immár Németországban) is pályára lépett – egy mesteri, 31 yardos touchdownpasszt adott Julio Jonesnak, és mivel Ryan Succop jutalomrúgása is jó volt, 7–0-s előnyre tettek szert a „martalócok”.

 

A rendkívül inkonzisztensen támadó Seattle ellen aztán 4:31-gyel a nagyszünet előtt megduplázta az előnyét a Buccaneers. Brady tökéletes passzát már Scott Miller is könnyen TD-re válthatta volna, ám elbotlott. Jött viszont Leonard Fournette egyyardos TD-futása, és az extra pont után máris 14–0-ra vezetett a Bucs.

 

A harmadik negyed első támadássorozatában viszont jól menetelt a Seahawks, és ha TD-t nem is szerzett, egy mezőnygóllal jelezte, hogy meccsben kíván maradni, Jason Myers 55 yardról lőtt a póznák közé (14–3). Ráadásul a következő támadásnál trükkös játékkal próbálkozott a Tampa Bay, egy direct snap után a futó, Leonard Fournette passzolt volna a balra kifutó Bradynek, az irányító azonban elcsúszott, a labdát pedig elcsípte Tariq Woolen. A labdaszerzéstől rögtön vérszemet kapott a Seahawks. Ám hiába jutott el viszonylag gördülékenyen az ellenfél 13 yardos vonaláig, az irányító, Geno Smith kezéből Devin White kiütötte a labdát, amit Anthony Nelson szedett össze – újra fordult tehát a kocka. És élt is a lehetőséggel a Buccaneers, a drive végén Brady négyyardos passzát Chris Godwin váltotta hatpontosra (21–3 a jó jutalomrúgással).

 

Ám nem dőlhetett hátra a Tampa Bay, mert egy villámgyors támadás végén feljött 21–9-re a Seattle, Tyler Lockett 21 yardos elkapásával, mivel az azt követő kétpontos kísérlet nem sikerült. Ám a következő Bucs-támadásnál, 6:24-gyel a vége előtt Brady eladta a labdát (pedig addig sorozatban 399 passza volt interception nélkül, és már csak három kellett volna neki Aaron Rodgers 2018-ban felállított rekordjához), a Seattle pedig büntetett Marquise Goodwin 19 yardos, gyönyörű elkapásával, és feljött 21–16-ra négy perccel a vége előtt.

 

Ám elég volt egy Julio Jones-villanás, hogy a végén a Buccaneers már menedzselhesse az órát az időkéréseit elégető Seahawks ellen, így 21–16 lett a végeredmény. A Tampa így 5–5-ös mérlegével továbbra is vezeti az NFC déli csoportját, a Seattle mérlege 6–4-re módusult.

NFL
ALAPSZAKASZ, 10. FORDULÓ

November 13., vasárnap
Tampa Bay Buccaneers–Seattle Seahawks 21–16
19.00: Buffalo Bills–Minnesota Vikings (Tv: Arena4)
19.00: Chicago Bears–Detroit Lions
19.00: Kansas City Chiefs–Jacksonville Jaguars
19.00: Miami Dolphins–Cleveland Browns
19.00: New York Giants–Houston Texans
19.00: Pittsburgh Steelers–New Orleans Saints
19.00: Tennessee Titans–Denver Broncos
22.05: Las Vegas Raiders–Indianapolis Colts
22.25: Green Bay Packers–Dallas Cowboys (Tv: Arena4)
22.25: Los Angeles Rams–Arizona Cardinals
November 14., hétfő
2.20:
San Francisco 49ers–Los Angeles Chargers (Tv: Arena4)
November 15., kedd
2.15:
Philadelphia Eagles–Washington Commanders

Korábban
Carolina Panthers
–Atlanta Falcons 25–15

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik