NBA: Jannisz 50 pontot szórt – bajnok a Milwaukee Bucks!

Gobodics TamásGobodics Tamás
Vágólapra másolva!
2021.07.21. 06:54
null
Jannisz Adetokunbo a döntő legjobbjának járó Bill Russell-trófeával (Fotó: Getty Images)
A Milwaukee Bucks hazai pályán 105–98-ra győzött a Phoenix Suns ellen az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntőjének magyar idő szerint szerda hajnali hatodik összecsapásán, 4–2-es összesítéssel megnyerte a párharcot, és elhódította a bajnoki címet. A döntő legjobb játékosának Jannisz Adetokunbót (Giannis Antetokounmpo) választották meg, aki 50 ponttal és 14 lepattanóval zárta a hatodik meccset. A csata első két mérkőzésének elvesztése után talpra álló Bucks másodszor lett bajnok – az első címet 1971-ben, azaz kereken 50 éve ünnepelte.

 


50 év után bajnok a Bucks. Sorozatban három győzelem után, hazai pályán, a bajnoki címért szállhatott ringbe ezen az estén a Milwaukee, és a félelmetes hangulatban jobban is kezdett Mike Budenholzer csapata: az első negyedben lelépte a Sunst, azt 29–16-ra nyerte meg. A második játékrészben aztán visszavágott a Phoenix, ledolgozta a hátrányát, sőt nem sokkal a nagyszünet előtt már a vendégek vezettek hét ponttal. Nagyot fordult a mérkőzés, megakadt a Bucks, de a harmadik negyedben rendezte a sorait a keleti bajnok, és onnantól fokozatosan ellenfele fölé nőtt. A Suns utoljára a harmadik játékrész közepén, 61–60-nál vezetett, és bár utána még többször is ki tudott egyenlíteni. Bő tíz perccel a vége előtt, 82–82-nél volt az utolsó ilyen pillanat, ezt követően már végig a Milwaukee járt előrébb. A hajrában voltak izgalmak, de a Bucks könyörtelennek bizonyult, végig négy-nyolcpontos előnyben volt, és Jannisz Adetokunbo földöntúli meccsét Khris Middleton megkoronázta: 100–96 után, már az utolsó percben bevert egy gyilkos tempót, majd a következő labdabirtoklásból két büntetőt is elsüllyesztett. Innen nem volt visszaút, a szenzációsan védekező és végig rendkívül koncentráltan játszó Milwaukee 0–2-ről fordítva, sorozatban négy győzelmet aratva, 50 év szünet után nyert újra NBA-bajnoki címet.

A MÉRKŐZÉS UTOLSÓ PILLANATAI

Jannisz az MVP. Minimális kérdés sem lehetett afelől, hogy ki volt a nagydöntő legjobb játékosa: Devin Booker és Khris Middleton villanásai ellenére Jannisz Adetokunbo olyan messzire lógott ki felfelé a mezőnyből, hogy nemcsak ebben a fináléban volt a legjobb, hanem az NBA történetének egyik legjobb döntős teljesítményét is hozta. A sorozatban már kétszer is elérte a 40 pontos határt, abszolút megállíthatatlan volt eddig is, de most még egy lapáttal rá tudott tenni: kereken 50 ponttal, 14 lepattanóval és 5 blokkal koronázta meg elképesztő döntőjét. A görög szupersztár azt csinált, amit akart, a festékben három védő sem tudta megállítani, dobott kosarat egy-egyezésből, betörésből, pozícióból, leválásból, támadópattanóból és még egy triplája is beakadt, így végül 16/25 dobása beesett – amit rá abszolút nem jellemző büntetőzéssel koronázott meg, hiszen 17/19-cel célzott a vonalról. Jannisz végül 35.2 pontot, 13.2 lepattanót, 5 gólpasszt, 1.2 labdaszerzést és 1.8 blokkot átlagolt a hat meccsen úgy, hogy 61%-kal dobott mezőnyből – minden idők egyik legjobb döntős teljesítményére természetesen megkapta az MVP-címet. Volt azért segítsége, Jrue Holiday ugyan most is gyengén dobott (4/19), de 9 lepattanóval, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel szólt hozzá úgy, hogy ha lenne Döntő Védője díj, azt hasonló fölénnyel nyerné ő, mint Jannisz az MVP-t. A 17 pontos Middleton clutch dobásáról már szóltunk, a padról Bobby Portis hozott extrát és 16 pontot, de Brook Lopeznek is voltak forró percei. Összességében mindkét csapat pocsékul triplázott (22, illetve 24%), illetve óriásit védekezett ezen a meccsen, de a Bucksnál játszott az MVP, aki eldöntötte a küzdelmet – Jannisz így két alapszakasz-MVP cím és egy Év Védője elismerés után bajnoki címet és döntő-MVP címet nyert.

MIDDLETON DUPLÁJA AZ UTOLSÓ PERCBEN


Nem bírta a Suns. Voltak villanásai a Phoenixnek, nem volt messze a sikertől, de a találkozó nagy részében azért inkább „alul” volt a vendégcsapat, amely megint nem tudott igazán érvényesülni. Elsősorban támadásban nem sikerült a saját játékát hoznia, a Bucks rendkívül agresszív periméter-védekezése megfojtotta Devin Bookert, aki az első félidőben összesen négy pontot dobott, és bár a harmadik negyedben beszórt 11-et, összességében kulcsfontosságú hibákat vétett és egyáltalán nem volt stabil. Chris Paul volt a csapat legjobbja, 26 ponttal és 5 gólpasszal zárt. Az utolsó másfél negyedben már faultgondokkal küzdő Deandre Ayton nem sokat tett hozzá (4/12 mezőnyből, 6 lepattanó), Jae Crowder a dupla duplája (15 pont, 13 lepattanó, 4 labdaszerzés) mellett több nagyon fontos dobást is kihagyott, Mikal Bridges megállt hét pontnál, és bár a harmadik negyed végén több cserejátékos is hozzátett néhány hasznos percet, összességében nem jött meccsfordító teljesítmény a padról. 2–0-s előnyről zsinórban négy meccset bukott el Monty Williams együttese, minden szoros végjátékot elveszített, és fejben, erőnlétben, valamint játékban sem tudott válaszolni a Bucks által jelentett kihívásra. Nagyon közel voltak a meglepetésként ható bajnoki címhez, de nem tudták feltenni a pontot az i-re. Paul továbbra is gyűrű nélkül maradt…

BLOKKPARÁDÉ JANNISZTÓL


NBA
DÖNTŐ, 6. MÉRKŐZÉS
Milwaukee Bucks–Phoenix Suns 105–98
(29–16, 13–31, 35–30, 28–21)
A Bucks legjobb dobói: Adetokunbo 50/3, Middleton 17/3, Portis 16/6
A Suns legjobb dobói: Paul 26/3, Booker 19, Crowder 15/6
A Milwaukee Bucks 4–2-es összesítéssel megnyerte a párharcot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik