Huszonhat pontos hátrányból nyert a Hawks, Leonard nélkül a Clippers

Vágólapra másolva!
2021.06.17. 09:11
null
Paul George (fehérben) erős dupla duplája (37 pont, 16 lepattanó) kellett a Clippers sikeréhez (Fotó: Getty Images)
Egy agyonnyert meccset szórakozott el, és ezzel a kiesés szélére került a Sixers, míg a Jazz otthon sem tudta megbüntetni Kawhi Leonard hiányát, így ott a Clippers nyerte az ötödik mérkőzést.


Philadelphia 76ers–Atlanta Hawks 106–109

Mit csinált a Philly? A párharc eddigi része is úgy nézett ki, hogy játékban, tudásban nem lehetett kérdés a Sixers egyértelmű fölénye, Doc Rivers csapata alapvetően megoldhatatlan problémákat jelentett ellenfelének, de két elrontott félidő miatt így is 2-2-re állt a széria. Most pedig megint nagyon hasonló dolgot láttunk: az első félidőben lejátszotta az Atlantát a hazai alakulat, már az első negyedben vezetett 15 ponttal, a másodikban húsz fölé nőtt a különbség és volt közte 26 is, mielőtt érthetetlen összeomlást produkált a társaság. Pedig Joel Embiid (37 pont, 13 lepattanó, 5 gólpassz, 4 blokk, 12/20 mezőnyből) ismét az MVP-önmagát hozta és ezúttal Seth Curry is felnőtt mellé: 36 pontos PO-karriercsúccsal, 7 lepattanóval és 7/12 triplával jelentkezett. A gondot az jelentette, hogy a második félidőben csak ők (!) dobtak pontot a Phillynél, illetve hogy olyan szinten összeestek a záró etapra, hogy arra nincsenek szavak – még a harmadik negyed végén sem sokan gondolták, hogy ebből Hawks-siker születik, valahol az utolsó három-négy percben kezdhettük elhinni, hogy itt bajban van a Philly. Még ott is nyolc-tíz pont volt közte, de aztán jött a megmagyarázhatatlan leolvadás utolsó szakasza, amikor kimaradó büntetőkkel, eladott labdákkal, botrányos védekezéssel megverte magát a gárda – másfél perccel a vége előtt már az Atlanta vezetett, Simmons után Embiid is 0/2-t dobott a vonalról, Harris kapott egy blokkot és a közönség nem akarta elhinni, amit lát. Közben a vendégek köszönték szépen és megnyerték a meccset – a Sixers az utolsó bő négy percben nem dobott pontot, csak a végeredményt beállító, már sehova sem számító Curry-kettest, összességében 40–19-re vesztette el a záró játékrészt és úgy kapott ki kulcshelyzetben, hogy igazából a játék minden elemében dominált...

Óriásit ment az Atlanta. Az előző mérkőzésen is nagy hátrányból fordítva győzött a Hawks, már akkor is egyértelmű volt, hogy ez a csapat semmit nem fog feladni, de ezen az estén még egyértelműbbnek tűnt a helyzet Embiid remeklése miatt – amikor a harmadik negyed közepén is húsz pont felett járt a távolság, nem nagyon gondolhatta senki, hogy itt vendégsiker születik majd. Nate McMillan csapata azonban csendben tette a dolgát, kihasználta az adódó lehetőségeket, közelített, amikor lehetett és a végén fejben kategóriákkal jobbnak bizonyult, ami most egy hatalmas bravúrgyőzelmet ért. A negyedik negyedet még 18 pontos hátrányból kezdte a társaság, de előbb „megvadult" Lou Williams, aki pár perc alatt egymaga 13 pontot és két gólpasszt tett a közösbe, majd jött a vezér, Trae Young és átvette az irányítást: az utolsó négy és fél percben 13 pontot jegyzett egyedül, egy Gallinari-kettest leszámítva szinte minden clutch dobást magára vállalt és nagy részüket meg is oldotta, ahogy legutóbb, úgy most is ő volt a döntő faktor a végén. Young 39 ponttal és 7 gólpasszal zárt, 17/19 büntetőt küldött a gyűrűbe, mellette a dupla-duplázó Collins és a padról beszálló Williams-Gallinari páros is kitett magáért, így pedig egy sima vereség helyett bravúrgyőzelmet arattak, amellyel 3-2-es előnybe kerültek a párharcban – ezzel együtt az is biztos, hogy fejben most sokkal erősebbek, úgyhogy a játékerő-különbség ellenére nem lenne meglepetés, ha legközelebb otthon lezárnák a párharcot.

A 76ers legjobb dobói: Embiid 37/6, Curry 36/21, Simmons 8, Korkmaz 8/3
A Hawks legjobb dobói: Young 39/6, Collins 19/9, Gallinari 16/9

A párharc állása: 3-2 a Hawks javára

 

Utah Jazz–Los Angeles Clippers 111–119

Leonard nélkül nyert a Clippers. A nap folyamán jött a hír, hogy Kawhi Leonard legutóbbi térdsérülése súlyosnak bizonyult és nem hogy ezt a meccset, de minden bizonnyal az egész szériát kihagyja, sőt, a csapatnál attól tartanak, hogy ACL-szakadásról van szó – ezek után pokolian nehéz helyzetben, legjobb játékosa nélkül utazott el az alapszakasz győzteséhez a Los Angeles. Ennek ellenére gyakorlatilag nem volt olyan pontja a meccsnek, amikor a Jazz akarata érvényesült volna, egyedül a második negyedben, a cserék (Rondo és Zubac) megérkezéskor volt egy olyan időszak, amikor az addigi egálközeli meccsen elment 8-10 ponttal a Utah, de onnan is visszajöttek a vendégek és a nagyszünetben már csak öt volt közte. A harmadik negyedben pedig még tovább emeltek a tempón és átvették az irányítást, öt perc alatt egy 18-5-öt futottak, amellyel meg is tudtak lógni – innentől már végig ők vezettek és őrizték az előnyüket. A záró etapban nyilván mindent megtett a Jazz, szorosan alakult a helyzet, de amikor igazán égett a ház, akkor jött Reggie Jackson öt nagy ponttal, Terance Mann csinált egy 2+1-et Rudy Gobert-en, majd Paul George is faulttal együtt dobott kosarat, ezek a fontos játékok pedig elégnek bizonyultak ahhoz, hogy elöl tudjanak maradni. Összességében George (37 pont, 16 lepattanó, 5 gólpassz, 12/22 mezőnyből) szupersztár-énje mellett Jackson (22 pont, 8/15 mezőnyből) és Marcus Morris (25 pont, 3/4 tripla) is nagyot játszott, de Mann is eljutott 13 pontig, a Batum-Kennard páros pedig 5/10 triplával segített be – remek támadójátékkal, végig stabil teljesítménnyel és egy kiemelkedő harmadik negyeddel nyert a Clippers Leonard nélkül, így meglepetésre egyetlen győzelemre került a nyugati döntőtől.

Nyernie kellett volna a Jazznek. A Leonard nélküli Clippers mindenképpen verhető ellenfélnek számított még úgy is, hogy Mike Conley ezúttal sem léphetett pályára, de védekezésben egyszerűen nem találtak megoldást a hazaiak, a LAC ugyanúgy gyorsabb, pontosabb volt náluk, mint az elmúlt két összecsapáson. Most Donovan Mitchell extrája is elmaradt, a hátvéd 21 pontot szerzett 6/19-es mezőnymutatóval és 4/14 triplával, a végjátékban három távoli kísérletét is nagyon csúnyán mellédobta (volt, amelyik gyűrűt sem ért), egy clutch helyzet pedig Royce O'Nealre jött ki, aki szintén hibázott a sarokból. Ugyan Bojan Bogdanovic nagyot játszott (32 pont, 9/17 tripla), de a harmadik negyedben ő is eltűnt, onnantól pedig egyszerűen nem voltak elég pontosak és precízek ahhoz, hogy fordítsanak, pláne úgy, hogy védekezésben szinte folyamatosan meg tudta őket bontani a Clippers. A 20 bedobott hármasuk ellenére kikaptak hazai pályán, most úgy utazhatnak vissza Los Angelesbe, hogy a szezonjuk a tét, ha ott is vereséget szenvednek, akkor vége – meglátjuk, hogy ez mit hoz ki belőlük.

A Jazz legjobb dobói: Bogdanovic 32/27, Mitchell 21/12, Gobert 17
A Clippers legjobb dobói: George 37/9, Morris 25/9, Jackson 22/9

A párharc állása: 3–2 a Clippers javára

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik